Urmărind natura : Codobatura

Codobatura este o pasăre de dimensiuni mici ce provine din familia Motacillidelor, denumirea sa în limba latină fiind Motacilla alba. Această pasăre trăieşte pe arii extinse, regăsindu-se atât în Europa cât şi Asia şi nordul Africii pe aproape toată durata anului.

În funcţie de zona în care se află codobaturile stau în Asia doar vara, în Africa doar iarna, iar în Europa şi Japonia pe toată durata anului, fiind o atracţie în toate parcurile de pe aceste teritorii.

Datorită faptului că este o pasăre insectivoră preferă zonele cu câmp deschis în aproprierea cărora se află lacuri şi râuri, găsindu-şi astfel hrana mult mai uşor.

Codobatura este o pasăre de dimensiuni mici, având până la 19 centimetri lungime şi 24 de grame greutate. Coloritul codobaturii este unul destul de special, având pieptul, partea laterală a capului şi spatele albe, iar bărbia, gâtul, şi creştetul negre. Deasemenea există şi codobaturi cu un colorit diferit specific zonelor şi climei în care trăiesc, un exemplu fiind codobatura galbenă, cea care trăieşte în Africa.

Codobaturile sunt răspândite pe un areal de peste 10 milioande kilometrii pătraţi, numărul exemplarelor fiind foarte mare, neexistând pericolul încadrării pe “lista roşie”1 a păsărilor . Populaţia codobaturilor din Europa şi restul zonelor de răspândire este stabilă, pasărea cuibărind chiar şi în structuri create de om, adaptându-se cu uşurinţă la noul mediu urban în care trăiesc.

Numele acestei păsări provine de la balansarea cozii în momentul zborului, motivul fiind transmiterea unor semnale altor codobaturi fiind un mijloc de anunţare a pericolului. Hrana codobaturilor este compusă din insecte şi mici vertebrate, motiv pentru care zonele în care trăiesc sunt mlăştinoase sau foarte aproape de apă.

Codobatura propecia cost este monogamă, apărându-şi singură ouăle şi puii. Sezonul de cuibărire este din aprilie până în august, cuibul fiind construit de ambele sexe fiind depuse în medie 4-6 ouă. Ambii părinţi clocesc ouăle şi acestea eclozează după doar 12-16 zile, dând viaţă unor fiinţe de o adevărată splendoare.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *