Urmărind natura : Ciocănitoarea

Ciocănitoarea este una dintre cele mai renumite păsări din lume, provenind din familia Picidae, fiind cunoscute astfel peste 200 de specii, ele fiind cele mai inteligente păsări după corbi.Picidele Tetracycline au cea mai bună specializare pentru locomoţia prin căţărare pe trunchiurile arborilor fiind realizată cu ajutorul ghearelor puternice, curbate şi ascuţite. Ciocănitoarele au limba lungă de formă cilindrică, care este cleioasă, protractilă, prevăzută cu peri, cu ajutorul ei scoate larvele sau insectele din galeriile truchiurilor.

Penele aripilor şi în special cele ale cozii sunt rigide, coada servind ca punct de sprijin la căţăratul pe trunchiuri. Ciocul păsării este conic, ascuţit cu ajutorul ei ciocănitoarea sapă în lemnul arborilor galeria pentru cuib, sau lărgeşte galeria din truchi unde se ascund insectele. In general picidele sunt păsări de talie mare, putând atinge mărimea unui corb. Cele mai multe specii de ciocănitori sunt păsări sedentare, care se deplasează pe distanţe mici, nefiind zburătoare bune. In Africa şi America unele specii trăiesc pe sol.

In timpul reproducerii masculii multor specii produc un zgomot puternic prin ciocănirea unei ramure uscate cu ciocul. Hrana este constituită mai ales din insecte şi larve dar consumă şi seminţe şi fructe. Unele specii fac depozite de hrană pe timpuri neprielnice. Prin distrugerea insectelor dăunătoare, ele sunt foarte utile în pomicultură sau silvilcultură. Ciocănitoarele trăiesc şi în regiunile cu climă temperată, dar cele mai multe trăiesc în America de Sud şi Indonezia.

urmarind-natura-ciocanitoarea-1

5 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *