Ghid de fotografie: Utilizarea aparatelor compacte

Aparatele de fotografiat compacte sunt probabil cele mai utilizate în întreaga lume fiind accesibile tuturor persoanelor nefiind necesar un ni vel minim de cunoştiinţe în domeniul fotografiile. Aparatele de fotografiat compacte sunt definite de o mărime foarte mică şi de o gamă de setări limitată însă la un nivel minim.

Nikon CoolPiX S4000

Majoritatea aparatelor compacte sunt realizate după aceleaşi standarde variind doar mici specificaţii tehnice precum numărul de megapixeli, sistemul de autofocus, modul de filmare, modurile predefinite de realizare a fotografiilor etc. Astfel modul de realizare a fotografiilor coincide la majoritatea aparatelor compacte, putând fi creat astfel un tipar de utilizare a acestora.

În continuarea ghidului de utilizare a aparatelor compacte voi prezenta mai multe aspecte cu privire la setările tehnice ce pot fi modificate la aceste aparate şi la modul de realizare a fotografiilor, incluzând în această categorie şi modurile predefinite (scene mode) ce se regăsesc la fiecare aparat.

Menţionez faptul că acest ghid l-am realizat pe baza aparatului de fotografiat compact Nikon CoolPIX S4000 (mulţumesc Nikon România şi Skin Media pentru oferirea posibilităţii de a-l testa şi a-i realiza un review).

  • Care sunt specificaţiile tehnice ce le pot modifica?
  • Cum pot utiliza modurile de focalizare şi funcţia macro?
  • Care este avantajul utilizării modurilor predefinite (scene mode)?
  • Care sunt avantajele şi dezavantajele utilizării zoomului digital?
  • Recomandări de aparate compacte

(more…)

23 comments
  1. Salut,

    Foarte interesant articolul, mai ales ca nu toata lumea are DSLR-uri. Am postat link catre el pe George Mihes Photography, sa imi zici daca e ok :), daca nu e, il pot sterge.
    Toate cele bune si spor la pozat!
    Iulian
    (@iulianj)

  2. aş avea de adăugat o chestie aici, chiar dacă articolul are ca subiect central o compactă Nikon. modelul Canon prezentat de tine poate să fie personalizat cu firmware-ul CHDK. astfel i se oferă posibilitatea de a face lucruri greu de imaginat cu o compactă de ~500 de lei: raw image, control mai avansat al expunerii/diafragmei (peste limitele standard), automatizări, braketing, intervalometru, expometru, etc.

    şi tot ce ai de făcut e să copiez nişte fişiere pe card 🙂

    ştiu că nu e cea mai artistică realizare, dar uite ce poţi face cu un Canon A590, un trepied şi ceva răbdare/timp liber:

    http://www.youtube.com/watch?v=Sl59UBFBjG0
    http://www.youtube.com/watch?v=jc8ZbsEvDJ8

    nu ştiu dacă a făcut sau nu subiectul acestui articol, dar cred că în alegerea unei camere foto (compacte) e important şi modul acesteia de alimentare cu curent. nu de alta, dar mie mi se pare mai uşor să poţi să achiziţionezi 20 de seturi de acumulatori pe care să-i schimbi când vrei, decât să ai 2, maxim 3 baterii proprietare care sunt cam greu de schimbat/achiziţionat.

    1. Articolul nu are ca subiect central o compacta Nikon, articolul are ca subiect utilizare aparatelor compacte in GENERAL. Am dat exemple de pe aceasta camera pentru a fi concrete si pentru a se asemana cat de cat cu alte aparate. Acest aparat l-am avut la dispozitie si l-am primit pentru teste si pe baza acestuia am realizat ghidul.
      Nu puteam face un astfel de ghid fara sa prezint exemple elocvente si doar sa generalizez (“in meniu aveti asta asta asta asta si de aici trebuie sa faceti asta asta asta asta” ) si de aceea am apelat la aceasta camera.
      Stiam de existenta acelui firmware CHDK insa nu cred ca isi avea locul prezenta sa in acest articol. Deja e un alt nivel, un alt subiect caruia ii trebuie dedicat un intreg alt articol.
      Nu am precizat nimic de modul de alimentare al aparatului insa o voi face in articolul review al camerei Nikon CoolPiX. Majoritatea aparatelor compacte noi vin cu acumulatori proprii care pot fi incarcati atat prin cablu USB la PC cat si la priza normala.

      Felicitari pentru realizarea acelui timelapse! 🙂

      1. @A.Dragos, da, ştiu de încărcarea acumulatorilor prin usb/priză/whatever, dar totuşi, rămân la concluzia mea că acumulatorii de tip AA sunt mai practici şi mai populari decât ceva proprietar.

        1. Asta asa e insa acumulatorii proprii aparatului te scapa de grija cararii unui incarcator in plus insa dezavantajul e ca trebuie sa lasi acumulatorul in aparat pe perioada incarcarii si astfel nu te poti folosi de camera in acelasi timp..

  3. Buna sper ca nu te-ai suparat dar ti-am postat ghidul pe blogul meu … multumesc pentru sfaturi mi-au fost folositoare si m-au ajutat mult in incercarea de a face poze cat mai frumoase… sunt ghiduri foarte bune…

  4. si inca o intrebare despre aparatul foto
    FujiFilm FinePix JX200
    si aparatul foto
    Nikon Coolpix L22, Negru
    ce parere ai …. care e mai bun …???

    1. Dintre acestea doua iti recomand Fuji-ul, are cateva plusuri fata de L22 de la Nikon.

      Din moment ce ai precizat sursa nu e nicio problema ca ai preluat ghidul.

  5. Va salut! As dori sa ma ajutati cu o sugestie pt. un aparat foto. In prezent am un Panasonic DMC-LZ10 dar as dori un upgrade, Nu doresc sa fac un hobby din fotografie ci doar sa am amintiri clare din concedii si cu familia. Cerinte:
    – sa pot face un portret reusit copiilor mei (in sensul sa am fundalul blurat)
    – sa filmeze HD sau full HD, sa nu mai car si camera video
    – nu ma intereseaza extrem de mult zoomul
    – sa aiba flash incorporat nu atasabil
    – cunostintele mele in domeniu sunt limitate.
    – buget in jur 15 milioane.
    Din ce am vazut pe net DSRL sunt cam mari. Poate un bridge, desi si astea par destul de greute la cca 500 gr.?! Din ce am vazut pe net: Canon S90 sau 95, Panasonic Lx 3 sau 5, Sony Nex 3 (cam scump pt. mine 5 :)), chiar Olympus ELPN1. Sau un DSRl entry level, chit ca e mai voluminos, cu obligatia sa ma apuc de citit 🙂 carti de specialitate, apropo de cea a dvs. :), pt. a invata expunere diafragma etc. Orice alta sugestie e binevenita. Va multumesc anticipat.

    1. Bună ziua,

      Există două mari posibilități, iată care ar fi. (vă rog să mutăm discuția la pagina de recomandări : dragosasaftei.ro/recomandari)

      1. D-SLR Entry Level
      Nikon D3100 – 2300 RON, filmare Full HD, posibilitatea de evoluție, 14 megapixeli, live view, calitate bună la ISO mare (avantaj tehnic enorm față de un compact, dezavantajul ar fi mărimea în cazul dvs.)

      2. Aparat compact bun
      Nikon P300 – 1500 RON, filmare Full HD, posibilitatea de reglare manuală a unor parametri, compact

      Eu îți recomand D-SLR-ul, clar. 🙂

  6. Am un aparat Nikon Coolpix P500 si nu reusesc sa fac fotografi macro cu fundalul blurat la preparatele culinare.
    Am incercat diverse setari , dar nu sunt multumita.
    Te rog sa imi dai cateva sfaturi.
    Multumesc.

  7. Ce parere poti sa-mi dai referitor la Nikon P90? Si de ce nu reusesc sa fac poze clare cand omul e in miscare chiar si pe modul auto. De multe ori m-am gandit sa folosesc blitul chiar si pe lumina stiind eu ca mai stabilizeaza imaginea, dar pe lumina nu stiu cum am sa fac. N-am incercat inca. ma omoara chestia asta. Un pic daca s-a miscat persoana si gata, poza-i neclara. Mersi

    1. Trebuie să ai grijă cu sensibilitatea ISO. Cu cât e mai mare cu atât intră mai multă lumină și timpul de expunere va fi mai mic. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *