În toamna anului 2014 ajungeam la un concurs internațional pentru concepte inovative alături de o româncă aflată în finala acestei competiții. Ajuns acolo, am văzut o mulțime de concepte care păreau desprinse din filmele SF, urmând ca puțin timp mai târziu să le văd transpuse, într-o formă sau alta, în produse dedicate tuturor. La baza acelor concepte erau în mare parte studenți și echipe formate din studenți de prin întreaga lume.
Astfel de concursuri stau martore viitorului pe care ni-l construim noi azi, acum, prin ceea ce facem. Am primit confirmarea recent, când am ajuns în două dintre shop-urile Orange din București și-am văzut prototipuri ale unor astfel de proiecte menite să vină în ajutorul fiecăruia dintre noi. Proiectele au fost înscrise în competiția Smart Design Challenge – Tech a Break, al cărei start l-a dat Orange în vara acestui an.
Proiectele din etapele finale au putut fi văzute în magazinele Orange. Existau în realitate, într-o formă destul de avansată de proiectare, toate puse la punct de tineri cu viziune. Veți vedea în imaginile de mai jos produsele concepute de ei. Printre ele, o boxă capabilă să emită sunetul uniform în toate direcțiile (ca toți oamenii dintr-o încăpere să audă la fel muzica, spre exemplu).
Scopul competiției a fost realizarea unor produse smart care să îmbine utilizarea tehnologiei cu o viziune creativă și curajoasă în ce privește designul. Câștigător a fost proiectul Roll al lui Andrei Gramatschii, absolvent al Universității Tehnice a Moldovei, care a conceput o lampă minimalistă, care are încorporată o boxă Bluetooth, senzori de climă și un asistent inteligent. Mai mult, are un sistem mecatronic interior care o ajută să rămână echilibrată, indiferent în ce poziție o așezi. Ca să vă faceți o idee, ea arată așa.
Un alt proiect premiat, de această dată cu o mențiuni a juriului, a fost Delta ECHO, boxa de care v-am povestit în urmă cu câteva rânduri. A fost concepută de Andrei Georgescu, Bogdan Georgescu și Paul Morariu, care au gândit-o în așa fel încât să poată emite sunetele uniform în toate direcțiile. Tehnologia permite conectarea mai multor dispozitive datorită routerului încorporat, care joacă și rolul unui range extender pentru rețeaua wireless. Iată câteva imagini cu primul prototip al conceptului.
Provocarea Offline, conceptul gândit de Mihail Stamati a atras și el atenția juriului. Și a mea atunci când l-am văzut. Își propune să vină în ajutorul soluționării unei probleme care s-a răspândit peste tot în ultimul timp: statul pe telefon excesiv chiar și la masă, la întâlnirile cu prietenii ori familia. Dispozitivul este conceptul pe baza ideii de provocare: tu și prietenii tăi puneți acolo telefoanele, iar dacă vrei să ți-l iei pe al tău, ai la dispoziție – în total – doar 60 de secunde să îți verifici notificările. Dacă depășești acest timp, se activează o alarmă vizuală care te arată „vinovat”. De aici… „pedepsele” sunt nelimitate. Cel care ajunge primul la 60 de secunde „consumate”, ar putea fi pus să plătească nota de plată.
Premiat a fost – de această dată de public – proiectul smartTAB, care încorporează într-un taburet o serie de dispozitive smart: router Wi-Fi, miniPC, boxă Bluetooth, tabletă, unitate de proiecție video și așa mai departe. Am avut ocazia să-l văd într-o fază de proiectare în shop-ul Orange din Băneasa, București. Iată cum arăta. De la distanță, n-ai zice că înăuntru ar putea fi tot felul de dispozitive electronice.
M-am bucurat să am ocazia să văd câteva dintre proiectele finaliste și să aflu despre cum au ajuns ele de la stadiul de concept, la cel de produs. Cred că e un exercițiu extrem de interesant și de util pentru pasionații de design de produs. Pe site-ul competiției veți găsi informații despre totți ceilalți câștigători, dar și despre toate proiectele finaliste.
Orange s-a arătat deschis proiectelor de acest fel, dar și celor cu un impact social mare. Am rămas impresionat să aflu de proiectul în care s-a implicat alături de Asociația Tandem, prin care a fost facilitat accesul la metrou tuturor persoanelor nevăzătoare, cu ajutorul unor dispozitive menite să îi ghideze. Jos pălăria!
Astfel de inițiative, astfel de proiecte care încurajează pasiunile și talentul tinerilor iubitori de tehnologie sunt cele care construiesc azi, acum, viitorul nostru, al tuturor. Felicitări tuturor celor implicați!