Peste 9.500 de hectare de teren au fost afectate de incendiile de vegetație de la începutul acestui an pe întreg teritoriul României (sursa). Peste 8.000 de hectare au ars doar în ultimele zile. Numărul incendiilor s-a intensificat în luna martie, cauza principală fiind curățarea terenurilor. Focurile scăpate de sub control, pe fondul secetei și a temperaturilor ridicate, s-au extins rapid pe suprafețe mari.
Pompierii din județele afectate (Alba, Hunedoara, Vâlcea, Caraș-Severin, Maramureș și altele) au intervenit în permanență pe parcursul ultimelor zile pentru a limita pagubele, atât de la sol, cât și din aer. Extinse către zonele împădurite, către parcurile naționale, incendiile de acest fel afectează întreg ecosistemul. Nu puține au fost cazurile în care pompierii au salvat și animale prinse printre flăcări (exemplu).
Urmărind evoluția incendiilor, m-am decis să merg în zona Domogled-Valea Cernei, din județul Caraș-Severin, să documentez munca pompierilor în lupta cu flăcările din aceste zone greu accesibile. Eforturile tuturor forțelor implicate în ultimele zile, coroborate cu precipitațiile venite în noaptea de 10 spre 11 martie, au făcut ca incendiile să fie lichidate ori limitate. După zile întregi de luptă cu flăcările, situația începea să se îmbunătățească.
Am început astfel să fotografiez cu ajutorul dronei efectele acestor incendii. Am mers în zona Domogled-Valea Cernei, chiar aproape de Cascada Vânturătoarea, unde am mai fotografiat în trecut pentru proiectul Zbor peste Munții României. Puține cuvinte mi-au mai rămas când am început să văd cât de extinse au fost suprafețele arse. În anumite locuri, trunchiuri doborâte încă mai ardeau, iar din cele mai multe locuri mocnea fumul. Așa cum se vede în imagini, toată Valea Cernei era cuprinsă ieri dimineață (11 Martie 2025) de fumul care părea să nu se mai termine.
Voi lăsa imaginile să vorbească mai departe. Fiind mereu aproape de munte și de natură, m-a întristat să văd cum zone atât de mari pot fi afectate într-un timp atât de scurt. E încă o dovadă despre cum noi, oamenii, putem influența atât de puternic într-un mod negativ natura din jurul nostru.
Închei cu mesajele pompierilor legate de prevenirea acestor incendii și a extinderii lor (sursa):
„Incendiile de vegetație uscată se extind rapid pe suprafețe mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea focului. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații devin deosebit de periculoase, mai ales dacă în apropierea zonelor afectate se află locuințe.
Este esențial ca oamenii să conștientizeze riscurile asociate arderii vegetației uscate. Pentru a preveni tragedii, trebuie respectate regulile de siguranță. Arderea vegetației uscate este strict interzisă, la fel și utilizarea focului deschis pentru gătit în zone cu risc de incendiu, mai ales pe timp de vânt puternic.
Cea mai frecventă cauză a incendiilor de vegetație uscată este factorul uman, fie prin incendierea intenționată a miriștilor și a terenurilor pentru igienizare, fie prin neglijență, cum ar fi nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor sau aruncarea resturilor de țigări aprinse.”


































Mulțumesc echipelor IGSU și ISU Caraș-Severin pentru sprijinul oferit în documentarea efectelor incendiilor de vegetație.