Review: Nikkor AF-S 10-24mm 3.5-4.5 G

Timp de două săptămâni am reușit să testez, prin bunăvoința Nikon România și SKIN Media, obiectivul, pe denumirea lui lungă, Nikkor AF-S ED DX 10-24mm f/3.5-4.5 G, un obiectiv care a reprezentat pentru mine dragoste la prima vedere. Zic acest lucru în contextul în care eu prefer aproape tot timpul cadrele wide, mai ales la fotoreportaje și peisaje.

Obiectivul a trecut inițial printr-o ședință foto pentru realizarea fotografiilor de produs. Puteți astfel să vedeți aici fotografii de produs ale obiectivului sus menționat. Dacă achiziționați sau ați achiziționat acest obiecti aveți grijă să îl mențineți curat tot timpul că atrage praful destul de mult pe lentila frontală.

 Nikkor AF-S 10-24mm f/3.5-4.5 G ED - Vedere frontală @10mmObiectivul vă oferă la capătul de 10mm un unghi de cuprindere de 109 grade şi un nivel de distorsiuni destul de redus care nu afectează totuşi calitatea imaginii. Pentru a observa modul în care sunt prezente distorsiunile la capătul de 10mm vizualizaţi setul de fotografii realizat la Greenfield.

Calitatea optică

Dacă doriţi să folosiţi obiectivul pentru fotografia de arhitectură (latura comercială) atunci este recomandat să nu vă apropriaţi foarte mult de subiect (să nu fotografiaţi astfel la 10mm) şi să utilizaţi opţiunea de corectare a distorsiunilor, opţiune disponibilă pe D-SLR-urile Nikon. Nivelul distorsiunilor nu este neapărat foarte mare, însă este vizibil şi s-ar putea ca acesta să deformeze anumite zone ale clădirilor fotografiate.

Greenfield Bucureşti - Nikon D7000 + Nikkor 10-24 @10mm

Distorsiunile sunt uşor vizibile în colţurile fotografiei. Distanţa practică de la obiectiv până la clădirea din stânga a fost sub 4m.

Greenfield Bucureşti - Nikon D7000 + Nikkor 10-24 @10mm

Fotografia a fost realizată la o distanţă mai mare şi astfel nivelul distorsiunilor este mult mai puţin vizibil.

Folosit la fotoreportaje obiectivul este foarte util şi vă ajută să surprindeţi în cadru un număr foarte mare de detalii. Spre exemplu, la diverse evenimente sportive, la timeout, se pot obţine cadre destul de reuşite, cadre ce vor exprima ulterior atmosfera din momentul respectiv.

HC Odorhei - Steaua Bucureşti - Nikon D7000 + 10-24 @12mm

Fotografia a fost realizată la unul dintre timeout-urile unui meci de handball. Cei 12mm mi-au oferit posibilitatea de a încadra în acelaşi timp atât antrenorul cât şi restul jucătorilor.

Obiectivul Nikkor 10-24 poate fi util de asemenea şi celor ce lucrează la diverse trusturi de presă sau corespondează cu diverse ziare din ţară şi nu numai. La fotografiile din ziare unghiul mare de cuprindere este destul de important. Este necesar un număr mare de detalii şi o surprindere cât mai bună, într-un singur cadru, a întregii poveşti.

La cei 10 mm realizarea acestui lucru nu va fi deloc grea, trebuie însă să aveţi grijă la distorsiunile ce pot apărea în colţurile cadrului în momentul în care fotografiaţi subiectul de la distanţe foarte foarte mici. În cadrul vizitei în Bucureşti am realizat şi un scurt fotoreportaj despre câteva puncte de interes ale capitalei. Obiectivul m-a ajutat foarte mult, lăsându-mi libertatea de a cuprinde într-un singur cadru clădiri imense, chiar de la distanţe relativ mici.

Clipe din Bucureşti - Nikon D7000 + Nikkor 10-24 @10mm

Palatul Parlamentului fotografiat din spre parcul Izvor la 10mm. În această fotografie însă distorsiunile sunt destul de vizibile. Acestea pot fi însă corectate prin intermediul softurilor de postprocesare.

Clipe din Bucureşti - Nikon D7000 + Nikkor 10-24

Aceeaşi fotografie însă corectată prin Adobe Photoshop; nivelul distorsiunilor a fost redus prin controlarea perspectivei. Din păcate această variantă presupune şi decuparea unor părţi ale fotografiei.

După cum puteţi observa şi din fotografiile de mai sus, obiectivul prezintă o calitate foarte bună a imaginilor chiar şi în condiţii extreme de lumină. Pe timp de noapte rezultatele sunt evidente. Am fotografiat însă pe timp de zi, aproape în acelaşi loc, cu soarele în partea dreaptă a cadrului, şi rezultatele au fost mai mult decât bune.

Parcul Izvor - Nikon D7000 + Nikkor 10-25 @10mm

Fotografia a fost realizată în miezul zilei, în parcul Izvor. Flareul este foarte slab prezent în stânga cadrului, iar aberaţiile cromatice sunt puţin evidente în zona soarelui.

Pentru a vedea, într-un mod diferit, cum se comportă obiectivul în condiţii extreme de lumină, vă invit să vizualizaţi următorul clip realizat cu Nikon D7000 şi obiectivul Nikkor AF-S 10-24mm, şi procesat cu softul CyberLink PowerDirector. (merci Zoso pentru recomandare)

Obiectivul vă permite astfel să îl folosiţi într-o gamă largă de situaţii, pornind de la fotoreportaje şi sfârşind cu fotografiile din natură sau diverse peisaje urbane. Calitatea optică a acestui obiectiv este de invidiat. Obiectivul este însă disponibil doar pe formatul DX, având o distanţă focală în format 35mm de 15-36mm pe senzorul DX. Distanţa aceasta focală îl face foarte asemănător cu obiectivul Nikkor AF-S 16-35mm f/4 ED VR, obiectiv dedicat formatului full-frame.

Diafragma ce pornește de la f/3.5 reprezintă un real avantaj, oferindu-vă posibilitatea de a fotografia în locuri cu lumină destul de slabă fără să utilizați timpi lungi de expunere sau blițuri dedicate. Chiar și la capătul de 24mm valoarea diafragmei este acceptabilă. Dacă obiectivul ar fi avut și o variantă cu stabilizator pentru formatul DX ar fi fost obiectivul suprem.

Chiar și așa unghiul mare de cuprindere vă permite, teoretic, să fotografiați chiar și cu 1/10s din mână. Eu am reușit să fotografiez chiar și la 1/5s, iar rezultatul obținut a fost unul foarte bun. Totuși, dacă doriți să fotografiați subiecte pe timp de noapte un trepied este foarte recomandat. Puteți vedea o listă cu trepiede recomandate pe această pagină.

Concluzii

Puncte tari:

  • Raport preț/calitate foarte bun
  • Calitate foarte bună a fotografiilor în condiții extreme de lumină
  • Viteză mare de focalizare
  • Montură metalică
  • Foarte util la fotoreportaje

Puncte slabe:

  • Lipsa stabilizatorului (e mai mult un moft)
  • Butonul de focalizare A/M ușor rigid

Obiectivul poate fi achiziționat de pe F64.ro la prețul de 3399RON.

 

14 comments
  1. merci de review, mi-a facut cu ochiul la un moment dat. distorsiunile insa sunt mari rau pentru gustul meu – zici ca nikonii au functie antidistorsiune? unde o gasesc? ar fi (fost) de mare folos.
    altfel, incearca un tokina 11-16 daca prinzi, zice-se ca e bun.
    zici ca diafragma 3.5 e real avantaj… fata de ce? sunt obiective de gen cu cifre si mai mari? eu la 18-200 3.5-5.6 n-am fost deloc dat pe spate de cum vede noaptea. chiar cu VR cu tot.
    pluginul cu exifuri iar nu merge – as fi fost curios de valori la pozele cu casa poporeanului.
    salutari

    1. Obiectivele în genul, care nu sunt PRO, pleacă în general de la valori precum 4.5 și ajung la 5.6 la capătul mai tele. De asta zic că e un avantaj în acest caz 3.5-ul. Funcția antidistorsiune se găsește fie dupa ce faci fotografia, apesi OK, și o ai în meniul de postprocesare, fie înainte de a fotografia și o setezi din meniul al 3-lea parcă. Revin azi cu date mai exacte.

  2. In primul rand obiectivul nu exceleaza la calitatea imaginilor. Vezi nikon 14-24 N ptr calitatea optica. Mai vezi de aseameanea si Zeiss Distagon 21 T* f/2.8 (care e un ob legendar si e pct de plecare in toate review-urile actuale).

    10-24 Are distorsiuni laterale mari chiar de la o distanta considerabila fata de subiect facand uneori aproape imposibila corectarea din postprocesare.

    Nu scoate bine in eviedenta zonele cu diferente de contrast. Si nu are tratamente Nano. Este construit din plastic ieftin.

    Nu face o transmisie deosebita a culorilor, iar iq-ul este slab spre margine, fata de ob PRO care pastreaza aceeasi calitate a imaginii din centru pana in colturi.

    Spre capatul de 10 mm ofera distorsiuni mari, urmareste si review-urile site-urilor critice din afara plus parerile altor persoane care l-au testat. Peste el esta mai bun Tokina II 12-24.

    Pretul este pe masura. De asemenea daca ai pus ca poate fi achizitionat de la F64 puteai adauga si alte magazine ca sa nu para ca faci reclama mascata precum: SinPro, Fotohobbyshop si asa mai departe care au aceleasi preturi.

    Parerea mea personala despre acest ob este 6.8/10

    Succes

    1. Mulțumesc Robert pentru precizări! Review-ul nu l-am făcut din punct de vedere profesional, ci din punct de vedere al unui utilizator ca îl folosește pentru anumite genuri foto. Clar că nu se poate compara cu 14-24N, dar face parte dintr-o total altă gamă, atât de preț cât și de folosință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *