Așa cum vă povesteam zilele trecute pe blog, în acest weekend am fost, la invitația lui Tudor, într-un tur #PrinSibiulMeu Baroc, prin orașul care a oferit României o nouă viziune asupra a ceea ce înseamnă cultura și turismul prin cultură. Deși mai vizitasem Sibiul de câteva ori, am observat că nu cunoșteam nici măcar puțin din ceea ce era de aflat despre oraș. M-am bucurat tare mult că am avut ocazia să particip la eveniment, am fost și încă sunt foarte entuziasmat. Înainte să începem, vreau să vă spun că, alături de Tudor, ei au fost cei care au făcut posibilă realizarea acestui eveniment.
Prin Sibiul Meu este un eveniment realizat de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS) şi cofinanţat de Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu în cadrul programului Sibiu Baroc Update.
Parteneri principali: Citroen România, Autonom inchirieri masini şi Ibis Hotels Sibiu.
Mulţumim pentru susţinere: CNM Astra, Muzeul Brukenthal, Ivelo Sibiu, şcoala de fotografie Image Art, pivniţa de vinuri Weinkeller, Pardon Cafe Sibiu, Atrium Classic Cafe.
Vineri, drumul și ziua fotografierii nocturne a Sibiului
Vineri, pe la prânz, am luat singurul tren care leagă Odorheiul de Sibiu. Era un personal care avea să facă cei 140 de kilometri în patru ore incendiare. Și nu mă refer la acel sens. Au fost incendiare din cauza căldurii. Totuși, am profitat de faptul că partea pentru bagaje a vagonului era goală și am stat tot drumul pe treptele trenului, unde era mult mai răcoare. Nu neapărat și sănătos. Cam așa arăta vagonul și domnul care mi-a fost partener de drum până la Sighișoara, parcă.
În cele din urmă, cu o întârziere de aproape 40 de minute, am ajuns în Sibiu și m-am cazat. În camera de hotel ne așteptau, pe fiecare dintre noi, câte un tricou și o insignă, branduite specific evenimentului. Cam atât de simpatic arată.
A venit seara. Am fost dinainte anunțați de un concurs de fotografie care avea să aibă loc în Turnul Sfatului. Tema era fotografierea nocturnă a Sibiului, iar câștigător era cel care aduna cele mai multe like-uri la fotografia respectivă, realizată cu telefonul și urcată pe Facebook. N-am fost eu acela, însă vă arăt câteva fotografii realizate din turn, loc din care Sibiul se vede absolut superb!
Cam așa arăta Turnul Sfatului imediat după apusul soarelui. Cele 4 geamuri erau asaltate de fiecare din noi, încercând să obțin fotografii cât mai reușite. Cei de la școala de fotografie Image Art ne-au fost alături, oferindu-ne sfaturi ori de câte ori era cazul.
Sâmbătă, turul Prin Sibiul Meu Baroc
Sâmbătă dimineața, pe la ora 9, am pornit în turul în care aveam să aflăm o mulțime de informații interesante despre Sibiu. Răzvan Pop ne-a fost ghid (un ghid excelent, nu-mi dau seama cum poate ține minte atâtea informații, nume și date, dar jos pălăria! felicitări!) și ne-a indus într-un mod foarte simpatic în ceea ce înseamnă orașul cultural Sibiu.
Locul din care am pornit turul și din care ne-a preluat Răzvan. Acolo ne-au fost oferite și primele informații. Aflasem că în jurul bisericilor, sub pavajul de azi, se află întregi cimitire vechi de câteva secole. Am mai aflat și faptul că sașii și nemții în general erau obsedați (și nu în sensul rău) de transcrierea fiecărui fapt care se întâmpla în oraș. Orice persoană care trecea, orice om care se caza, orice, dar orice fapt, era trecut în documente. La un moment dat a intervenit problema arhivării, nemaiavând suficient spațiu pentru adăpostirea documentelor.
Răzvan a filmat tot evenimentul într-un mod foarteeeeeeeeeeee mișto. Puteți vedea aici filmul realizat de el în prima zi, e superb!
La un moment dat, o pisicuță foarte simpatică ne-a întreupt, însă într-un mod foarte plăcut, făcându-ne să ne jucăm, măcar pentru câteva clipe, cu ea. Ar fi vrut să vină cu noi, dar s-a răzgândit. Probabil că își uitase parola de la contul de Twitter. : -)
În timp ce Răzvan ne povestea despre fiecare clădire în parte, am vizitat Colegiul Brukenthal, Piața Mare, Piața Mică, Sal Thalia și zonele din jurul fortificațiilor care dăinuiesc și azi. Am descoprit Sibiul așa cum nu-l mai descoperisem până acum. E absolut superb oricum l-ai privi!
Mi s-a părut foarte tare faptul că pe timpul verii vin meșteșugari nemți în Sibiu și își asigură cazarea prin intermediul produselor pe care le fac ei cu mâna. Sunt tâmplari, sculptori, fierari și au foarte multe indeletniciri. Plus că își fac toată treaba în văzul lumii, în mijlocul zilei, atrăgând foarteee mulți privitori.
După câteva ore de plimbat am terminat turul de dimineață. La ora cinci după-masa a urmat ce-a de-a doua tură prin Sibiul meu. De data aceasta ne-am plimbat cu bicicletele I’Velo prin Sibiu, ajungând până la Muzeul Astra, un muzeu absolut superb. Are o suprafață de circa 100 de hectare și adăpostește unele dintre cele mai frumoase elemente ale satului românesc. Aici se află și casa care apare pe bancnota de 10 lei. Pe mine m-a impresionat în cel mai plăcut mod muzeul. : -)
Și, la sfârșitul vizitei, înainte să plecă, din muzeu, am realizat o fotografie de grup mai aparte, o panoramă de 360 de grade. Cam așa a ieșit. Am încheiat ziua în compania superbă a întregului grup. Din păcate nu am mai putut rămâne și la vizitele de duminică dimineața pentru că trenurile au un program foarteeee bine pus la punct. Chiar îmi pare rău… : -(
Cam așa au fost zilele în Sibiu. M-am simțit tare bine datorită oamenilor și a orașului! Abia aștept să mai revin în Sibiu. Voi reveni și aici cu mai multe fotografii de la obiectivele vizitate, însă pe parcursul săptămânii acesteia.
16 comments
Superbe fotografiile! Dar le lipseşte ceva… eu! :))
Chiar le lipsește… 🙂
photoshop?
Lightroom. 🙂
Mi se pare mie sau in imaginea Goana prin Tunel sunt eu?
Da, tu ești. 🙂
Multumeeeeesc! O pot folosi si eu? fb cover?
Bineînțeles! 🙂
Au fost trei zile superbe. Cateva pareri inainte de plecare spre casele nostre afli la http://www.mirceahodarnau.ro/prin-sibiul-meu-baroc-concluzii/2012/08/