Bine, fotografia face parte din cele șapte arte ale lumii și, ca oricare dintre ele, nu se învață ca atare. Dar totuși ai nevoie de niște concepte de bază, concepte care, odată întipărite, te ajută enorm de mult fără să îți dai seama. Una e să știi de ce soarele îți iese așa într-o fotografie și cum să faci să îți iasă diferit, și alta e să te uiți mirat și să nu știi cum să procedezi. Sau să dai vina pe aparat sau pe altcineva că nu ți-a explicat cum trebuie.
Eu întotdeauna am fost adeptul învățării prin practică. Experimentând, în timp, înveți și observi cum funcționează și cum se comportă aparatul, dar asta doar după mii de cadre și după multe situații în care îți pierzi răbdarea. Dacă vrei să eviți etapa asta, poți învăța din diverse locuri. Am observat că, recent, a apărut posibilitatea participării la cursuri online prin care poți învăța anumite tehnici și detalii din diverse domenii, printre care și cel al fotografiei.
Pe Link Academy aveți posibilitatea de a realiza acest lucru. Personal, dacă m-aș apuca acum de fotografie, aș alege să parcurg trei dintre cursuruile disponibile la ei, cel de Print Design, curs de design, care prezintă fotografia și tehnici fotografice, cel de Adobe Photoshop, curs Photoshop, și cel de Digital Photography. Partea mișto e că la cursul de Photoshop se lucrează pe versiunea CS5, versiunea cea mai folosită la momentul actual, chiar dacă a apărut relativ de mult timp CS6-le.
Zilele trecute am trecut în mare peste cursuri și am găsit câteva lucruri tare interesante. Înainte de a vă spune despre ce e vorba, vreau să vă zic că, odată înscriși la cursuri primiți și o serie de DVD-uri cu informații și explicații și, apoi, aveți posibilitatea de a participa o dată pe săptămână la un seminar în care să vă aprofundați cunoștințele și să discutați cu profesorii anumite subiecte. E ca și cum ai face o facultate, dar de un an, și cu o specializare dedicată pasiunii tale. E interesant!
Am văzut prin cursul de fotografie explicații de la cele mai simple, precum care sunt funcțiile de bază ale aparatului de fotografiat și istoria acestuia, la unele mai complicate care privesc reguli compoziționale și așa mai departe. La cursul de design am văzut cum îți este explicat Photoshop-ul pas cu pas și apoi cum îți sunt prezentate tehnici de procesare și creație. Mă bate gândul să încep, spre exemplu, cursul de New Media Design. Aș fi interesat de ceea ce înseamnă trendurile actuale în design. Sper să îmi permită timpul. :- )
Școala online, destul de neconvențională, e soluția la nu am timp. Eu unul așa văd situația. Nu poți merge la cursuri și seminarii, nu-i nicio problemă. Dar o oră ai timp să te uiți pe internet la cursuri și să îți faci o temă. Important e să vrei. Acum, spre deosebire de anii trecuți, nu prea mai e pretextul că nu ai de unde învăța. Acum chiar ai. Trebuie doar să vrei. Atâta tot!
1 comment
Buna initiativa. Mereu am vrut sa invat sa folosesc aparatul foto la maxim de potential si nu am gasit timpul necesar.