Azi dimineață, pe la 10, am pornit în spre parcul Herăstrău. Voiam să testez mai îndeaproape kit-ul format din Nikon D600, 70-200mm f/2.8 G VR și teleconvertorul TC2.0x, și mai în detaliu decât o făcusem sâmbătă, la workshop-ul de fotografie aeriană. Am ieșit de la metrou la Aviatorilor și m-am îndreptat spre parc. Mulțumesc Nikon România pentru ocazia de a testa kit-ul. 🙂
La intrarea în parc, în mijlocul unei grădini se afla el. Un cățel cu o privire tare supărată și care mă urmărea parcă cu gândul de a vedea ce vreau să fotografiez. Și am început fotografiindu-l pe el. 🙂
Eu aveam o țintă exactă. Fotografiasem anul trecut prin octombrie veverițele din Herăstrău cu un aparat mirrorless, un Olympus OM-D și obiectivul 14-150mm, dar eram curios parcă să văd rezultatele pe care le puteam obține și cu un D-SLR cu un teleobiectiv dedicat situațiilor precum aceasta.
Obiectivul 70-200 f/2.8, cu ajutorul teleconvertorului, a devenit acum 140-400 f/5.6 Adică aveam 400mm cu f/5.6, mai mult decât suficient pentru wildlife-ul dintr-un parc. Și am început să fotografiez, bucuros că am găsit veverițele în același loc în care le fotografiasem și data trecută.
Apoi, în timp ce le fotografiam pe ele, în dreapta mea, pe o creangă, s-a așezat un pițigoi care mă privea și care parcă aștepta să fie fotografiat. Și a fost surprins în câteva cadre.
Apoi am pornit spre o margine a lacului Herăstrău cu gândul de a surprinde și câțiva pescăruși în zbor. Pe toată durata celor două ore în care am fotografiat în parc, ansamblul format din 70-200 și teleconvertorul TC2.0x s-a descurcat excelent. Viteza de focalizare a fost suficient de mare încât să îmi permită să fotografiez rapid veverițele care se mișcau și ele destul de repede. Uneori, atunci când schimbam subiectul și, implicit, distanța de focalizare (în sensul că inițial focalizasem la 2m și apoi încercam la o distanță de peste 10-20m), exista o oarecare întârizere. Dar nu întotdeauna. În rest, numai cuvinte de laudă. Toate fotografiile, în afară de cele cu pescărușii, sunt realizate la f/5.6, la deschiderea maximă a diafragmei. Și este evident faptul că subiectul este suficient de sharp încât să nu fie necesară închiderea diafragmei.