Fiecare dintre noi folosim în acest moment cel puțin patru tipuri de stocare externă: carduri de memorie SD/XQD – pentru camerele foto/video, microSD – pentru camere de acțiune/drone; HDD-uri/SSD-uri externe pentru arhivare ori medii de lucru; stick-uri de memorie USB-A/USB-C pentru transfer de date. De-a lungul timpului am folosit mai multe variante de cititoare de carduri, dar și câteva adaptoare de tipul all-in-one cu conexiune USB-C, favorabilă noilor laptop-uri (mai ales MacBook-uri), unde USB-ul clasic (tip A) a dispărut. De curând, la invitația Kingston România, am testat sistemul Kingston Workflow, care poate fi folosit pe teren, într-o formă compactă, dar și la birou, permițându-ți să descarci mai multe carduri în același timp, ba chiar la o viteză foarte bună. Iată mai jos concluziile după o lună de utilizare a acestui sistem.
Kingston Workflow: Sistem de citire și descărcare a cardurilor de memorie
Pe scurt, Kingston Workflow este un sistem compus dintr-un dock, o bază, practic, cu 4 sloturi în care se pot introduce 3 tipuri de adaptoare pentru memoriile externe: SD, microSD, USB-A și USB-C. Dock-ul este alimentat la priză și se leagă la PC/laptop prin USB-C. La rândul lui, fiecare adaptor are conexiune USB-C și poate fi folosit de sine stătător, fără să fie necesară alimentarea la priză. Adaptorul pentru carduri SD are 2 sloturi, cel pentru microSD la fel. Al treilea cuprinde un slot USB-A și unul USB-C.
Scenariile de utilizare ar fi următoarele:
- La birou: ai dock-ul instalat (alimentat la priză și conectat la PC/laptop), iar în el adaugi adaptoarele de care ai nevoie, în funcție de ce carduri de memorie folosești. Poți citi/descărca simultan mai multe carduri/dispozitive de stocare.
- Pe teren: iei cu tine adaptorul sau adaptoarele de care ai nevoie și citești/descarci cardurile în laptop în momentul în care ai nevoie. Adaptoarele sunt destul de mici (5x6x1cm) și încap lejer în trusa foto.
- La o ședință foto ori după un eveniment unde au lucrat mai mulți fotografi: pentru ceva de amploare, folosind 4 adaptoare de carduri SD, ai putea descărca 8 carduri de memorie deodată. Ceaea ce nu-i deloc puțin.
Care a fost experiența mea de utilizare a acestui sistem
Acasă. Aici treaba e simplă: am instalat sistemul pe birou și folosesc trei adaptoare, câte unul din fiecare tip. Folosesc setup-ul acesta după turele mai lungi prin țară sau pe munte, când mă întorc acasă cu mai multe carduri SD pline (cu imaginile de pe aparatele foto) și unul sau două microSD (cu ce am în dronă). Le descarc rapid pe toate pe un SSD extern, după care încep selecția, editarea, iar imaginile finale le transfer pe un HDD extern + le încarc în cloud pentru back-up.
Conexiunea dock-ului prin USB 3.2 (USB-C) asigură viteze foarte mari de transfer care depind, desigur, de cardurile de memorie utilizate și configurația mediului de lucru, a dispozitivului în sau prin care se descarcă imaginile.
Pe teren. Aici e cu atât mai simplu. De fiecare dată când plec de acasă iau cu mine adaptoarele pentru microSD și SD, alături de un singur cablu cu conexiune USB-C. Îl folosesc la ambele adaptoare, în funcție de cum am nevoie. Viteza de transfer în laptop e la fel de mare și în această formulă.
Adaptoarele încap ușor în orice compartiment din rucsac. Uneori, în funcție de cât de repede am nevoie, țin unul din adaptoare și în buzunarul unui toc de obiectiv, încape fără probleme.
Cât costă tot sistemul?
În funcție de nevoile tale, poți cumpăra fie doar adaptoarele, să le folosești ca cititoare de carduri de sine stătătoare, fie dock-ul împreună cu adaptoarele necesare ție. Varianta pe care o folosesc acum eu e dock + 3 adaptoare: SD, microSD și USB-A & USB-C.
Prețurile sunt următoarele:
- 540-600 de lei – dock-ul Kingston Workflow Station + adaptorul USB-A/USB-C
- 200 de lei – cititorul de carduri SD
- 150-200 de lei – cititorul de carduri microSD
Așa cum spuneam, cititoarele de carduri pot fi folosite atât ca parte din sistem, cât și individual. Astfel că dacă vrei doar un cititor de carduri SD, de exemplu, poți să îl cumperi doar pe acesta.
2 comments
Foarte bun review-ul, multumesc pentru informatie!
Content de nota 10 😉