Obiectivele reprezintă unele dintre cele mai importante componente ale unui (D)SLR, ajutând astfel la creearea unei imagini clare pe senzorul aparatului de fotografiat. Obiectivele, datorită compoziţiei lor (lentile pentru scăderea dispersiei, lentile pentru reducerea aberaţiilor cromatice, lentile pentru a apropia, etc.) sunt de foarte multe feluri, caracterizând fiecare câte un gen de fotografie.
Pentru a înţelege şi a cunoaşte principiul după care sunt creeate obiectivele voi prezenta pe scurt modul în care acestea funcţionează. Lentilele unui obiectiv se folosesc de fenomentul de refracţie pentru a aduce o imagine clară, pe senzorul aparatului de fotografiat. Raza de lumină ce trece prin obiectiv parcurge un drum lung până la senzor, fiind reflectată de mai ulte ori în interiorul obiectivului.
Astfel, în tot acest drum al razei aceasta suferă diferite corecţii specifice lentilelor. Fie că este micşorată, fie că este mărită, fie că sunt reduse reflexiile solare sau alte astfel de detalii, raza de lumină este cea care dă naştere imaginii de pe senzorul aparatului de fotografiat.
Datorită tipului de lentile ce modifică intensitatea şi calitatea razei de lumină, în cadrul ghidului voi prezenta tipurile de obiective specifice fiecărui gen fotografic.
- Obiectivele prime (portrete)
- Teleobiectivele (portrete, evenimente sportive, wildlife)
- Obiectivele wide-angle, ulta-wide-angle şi fisheye (peisaje, fotografii de interior)
- Obiectivele macro (macrofotografiere)
- Obiectivele all-around (peisaje, wild-life, portrete, etc.)
- Obiectivele tilt&shift (corecţia perspectivei, simularea miniaturii)
26 comments
Si daca ai unul all-around si vrei sa-ti mai iei unul, ce poti alege? Stiu, eu le-as vrea pe toate, toate mi-ar fi de folos in anumite momente dar eu nu-mi permit decat unul, care sa fie? 🙂
Din moment ce ai all-around acoperi toate situatiile deci nu iti mai trebuie separat un alt obiectiv tele sau wide sau altceva.
Acum este important sa poti fotografia mai usor in lumina slaba.
Recomandarea mea este sa iei 50 1.8 -ul, isi merita toti banii ! (453 lei)
Un articol foarte bun.M-ai lamurit in unele privinte.Multumesc.
Ma bucur ca ti-a fost de folos ! 🙂
Pacat ca nu am DSLR, dar e bun pentru cultura generala 😀
Chiar imi doresc un fisheye, dar nu mai strang banii odata! :)) Deh, dezavantajul de a fi elev si fara job. Vreau sa imi iau unul bun, merita si Canon 500D.ul meu ceva mai calitativ. Nu prea ma pricep insa la ele cum trebuiesc alese, sau daca conteaza sa fie urmarit un aspect anume. M.am uitat orientativ pe f64…
Cunosc dezavantajul pentru ca in aceeasi situatie sunt si eu. 🙂
Vrei un fisheye?
Cel mai ieftin si cel mai rentabil ar fi asta : http://www.f64.ro/tokina-10-17mm-f-3-5-4-5-atx-dx-fisheye-pentru-canon.html . 🙂
@A.Dragos: Cam dezavantaj, daca ne gandim ca e aproape cat aparatul… fara 3 milioane. :))
Deocamdata nu merita sa iei, sincer. 🙂 Cel mai important e acum un teleobiectiv ( http://www.f64.ro/canon-ef-s-55-250mm-f-4-5-6-is.html ), 55-200 si acoperi o plaja focala de 18-200 mm. 🙂
Foarte interesant si explicit.
Multumim de explicatii.
buna Dragos, sunt Miruna incepatoarea si as vrea sa te intreb care e cel mai potrivit mod pentru a filma cu un nikon d3100, scuze ca intrebarea nu are nici o legatura cu subiectul dezbatut de tine aici. Multumesc anticipat
ce obiectiv sa folosesc pentru a fotografia obiecte ( scaune, mobila, alte obiecte ) pentru un site?
De preferat ar fi un obiectiv de 35 ori 50mm ca să scapi de distorsiuni, dar depinde foarte mult de spațiul pe care îl ai și distanța pe care o poți avea de la tine până la subiect. S-ar putea să îți fie mai util un zoom all-around, ca 24-70-ul. 🙂
buna seara! sunt incepator in ale fotografiei, fac practica pe un bridge de la canon, doresc sa achizitionez un dslr in viitor si nu stiu catre ce s ama indrept. nu am un buget f mare. nu tin neaparat sa am o marca anume… m am tot documentat si mi-am indreptat atentia catre un canon 700 d sau nikon d 5200-5300 . nu stiu la care sa ma opresc 🙂 ma ajutati si pe mine cu un sfat la care s ama opresc ? ca si obiective ce m-ar ajuta. la ce marca de camere sunt obiectivele mai accesibile? imi place s afotografiez peisaje,,, orice legat d enatura ..mai fotografiez si diverse evenimente in famile.
Bună seara,
Prețul obiectivelor este similar atât la Nikon, cât și la Canon, nu sunt diferențe foarte mari.
Dintre cele două menționate de tine îți recomand Nikon-ul D5200 în următorul kit:
– Body Nikon D5200 + obiectiv Nikon 18-55mm VR (cu stabilizare optică) la prețul de 2.497 de lei (e redus acum cu 200 de lei la F64). Îl poți găsi aici.
Obiectivul de kit te va ajuta mult la început să descoperi aparatul și să abordezi mai multe stiluri de fotografie, să le încerci pe toate și să poți apoi alege ce crezi că îți e mai util.
Un articol despre obiectivul de kit, pe care ți-l recomand, este acesta.
multumesc frumos pentru raspuns!
Salut! Am un nikon d5300+18-140…cu ce as putea completa?fotografiez la evenimente,călătorii,familie…la nivel amator…poate un fix? Multumesc
Salut!
Îți recomand un 50mm sau 85mm f/1.8. Ambele îți vor fi utile pentru portrete, fotografii în lumină slabă ori fotografie de eveniment. 🙂
Multumesc frumos dar intre timp am luat un 35 1.8….care crezi ca e diferenta intre 16-85 si 18-140? Diferenta de pret sta in cei 2 mm?tu ce ai alege pentru fotografia de eveniment(nunti,botezuri,etc.)?Multumesc frumos!
Salut sunt la început de drum cu fotografia mi-am cumpar un nikon 3100 și sunt în căutara unui obiectiv am văzut obiective m42 care se monteaza cu adaptor la un pret mult mai mic față de modelele noi ajutama te rog cu un răspuns care e diferență între unu și altul care e avataju sau dezavantaju
Bună! 🙂
Diferența între obiectivele M42 și cele noi e… exact timpul. 🙂 Plus faptul că nu sunt făcute special pentru aparatele foto Nikon. Merită să le încerci, dar trebuie să ții cont de anumite aspecte: nu vei avea control automat al expunerii, diafragmei și focalizării.
Buna Andreei !
Detin un Nikon D5200 incepator de fotofraf .Am vrut sa fac poze la fulgeri de pe nor insa nu am reusit nu am putut .Pentru a face poze la fulger atunci cand ploua ce pot face ce imi trebuie?
Multumesc Andreei pentru un raspuns !
Bună!
Scurt și la obiect: închizi diafragma (f/11-16), cobori ISO la 100-200, iar apoi alegi timp de expunere corespunzător de câteva secunde. Ca să fii sigur că nu iese imaginea mișcată, alege declanșarea întârziată (2-10 secunde).