Fotoreportajele reprezintă cea mai plăcută parte a fotografiei reuşind a încânta întreaga audienţă prin momentele surprinse din cadrul unei activităţi sau a unui eveniment. Cu siguranţă, ideea de reportaj induce ideea unor fotografii realizate fără simţ artistic alăturate unui text obiectiv, prezentând strict evenimentrul, fără nicio implicare afectivă.
Astfel, imaginea formată asupra fotoreportajelor clasice este una strict legată de presă, fiind excluse în totalitate din arta fotografică. Aici intervin fotoreportajele „artistice” care cuprind momente surprinzătoare din viaţa unor persoane, din viaţa întregii societăţi, fotografiile fiind foarte plăcute, fiind foarte uşor asociate cu arta fotografică în totalitate. Mai jos voi prezenta principalele obiective în realizarea unui fotoreportaj, menţinând fotografiile pe latura artistică, fiind prezente şi mărci ale subiectivităţii.
- Cum pot evidenţia mesajul cât mai clar ?
- De ce lucruri trebuie să ţin cont ?
- Cum pot creea povestea subiectului în fotografii ?
- Cum surprind momentele interesante ?
- Detalii tehnice care pot îmbunătăţii rezultetele
1. Cum pot evidenţia mesajul cât mai clar ?
Principalul scop în realizarea unui fotoreportaj este transmiterea unui mesaj cât mai clar, unei poveşti a unor persoane care au a spune multe despre viaţă, trebuind a evidenţia acest lucru foarte bine. Pentru a putea realiza acest lucru cel mai important este să înţelegeţi cât mai bine situaţia fotografiată şi să vă transpuneţi în pielea „personajului„, reuşind astfel a-i citi sentimentele, putând a le evidenţia foarte uşor în fotografiile ulterioare.
Odată aflate trăirile subiecţilor fotografiaţi totul devine mult mai uşor, ştiind cu exactitate momentele care vor fi importante în realizarea fotoreportajului, munca fiindu-vă uşurată în totalitate. Urmează momentul realizării fotografiilor, moment în care regulile acestei arte nu vor reprezenta principala ţintă, abaterea de la acestea oferind de multe ori rezultate foarte plăcute. Însă acest lucru trebuie privit cu foarte mare atenţie din cauza faptului că încălcarea acestora poate chiar strica fotografia, obţinând o simplă poză subexpusă, cu foarte mult zgomot, care va rămâne în memoria aparatului ca un simplu eşec.
Astfel, singurele reguli ce pot fi încălcate sunt cele cu privire la detaliile tehnice precum expunere/ profunzime/ sensitivitate ISO/ balans alb, însă atenţia sportiă este absolut necesară. Combinarea acestor parametri într-un mod cât mai subiectiv pentru a exprima mesajul dorit cât mai bine vă poate oferi rezultate spectaculoase.
(acestă fotografie a fost subexpusă cu 1 treaptă, mesajul fiind mult mai bine transmis)
2. De ce lucruri trebuie să ţin cont ?
În momentul în care lucrezi la un fotoreportaj, este important să ţii cont de împrejurări, pentru a cunoaşte limitele în care trebuie să te menţii, limite cu privire la aproprierea de persoane, la intimitatea acestora, şi la unele momente care nu trebuie surprinse. În cazul în care este permisă aproprierea de subiect, totul devine mai uşor deoarece va interveni şi cooperarea din partea acestuia.
De cele mai multe ori în faţa camerei oamenii vor încerca să pară altfel, să-şi evidenţieze doar părţile care le consideră ei bune. Astfel, pentru a surprinde adevărul trebuie să obţineţi cadre în care subiectul să fie cât mai natural, pentru a transmite sentimentele dorite.
Un alt lucru foarte important lumina datorită impactului puternic ce îl are asupra fotografiei. La realizarea fotoreportajelor încercaţi să surprindeţi toate momentele la apus, sau la răsărit deoarece lumina va fi mult mai caldă, umbrele puternice fiind eliminate în totalitate. Pentru a păstra atmosfera în care se desfăşoară activităţile subiectului, încercaţi să fotografiaţi şi locul/ obiectele cu foarte mare atenţie, reuşind astfe-l a induce privitorii direct în acel loc, direct în sufletul personajului.
3. Cum pot creea povestea subiectului în fotografii ?
O poveste se realizează în momentul în care datele despre subiect sunt multe şi transpuse în fotografii cât mai reuşite. Pentru a obţine aceste date, discuţiile cu cei fotografiaţi sunt foarte importante, reuşind a înţelege multe din viaţa subiectului. Ştiind mai multe despre acesta, „întrând în piela sa”, munca vi se poate uşura foarte mult datorită faptului că veţi şti principalele activităţi, gânduri, trăiri ale persoanei, putând a evidenţia aceste lucruri mult mai uşor în fotografii.
Această poveste pe care o veţi realiza depinde în totalitate de fotografii şi de ordinea logică a acestora. Astfel, ordinea fotografiilor va fi determinată de diferite aspecte pe care le consideraţi importante şi care vor fi în centrul atenţiei. Aceste fotografii împreună cu textul creeat vor contribui la realizarea unei poveşti foarte interesante despre subiectul fotografiat, sentimentele exprimate fiind înţelese de toţi privitorii, feedback-ul primit urmând a fi unul pozitiv.
4. Cum surprind momentele interesante ?
Odată ce ai reuşit a depăşi cei trei paşi anteriori, surprinderea momentelor ce evidenţiază subiecţii într-un mod foarte clar este unul dintre paşii definitivi, paşi ce vă va transforma simpla poză într-o fotografie foate reuşită.
De obicei astfel de momente se realizează în clipele în care persoanele îşi desfăşoară activităţiile sau când sunt lângă cei apropriaţi, fiind foarte deschişi şi liberi în a-şi exprima sentimentele. Surprinderea acestor momente ţine şi de partea tehnică, trebuind a alege astfel încadrări cât mai interesante alături de elemente-cheie ce pot transmite foarte uşor mesajul, ideea principală.
Aceste elemente-cheie care trebuie să fie prezente în cadru provin deseori din domeniul activităţii subiectului, inducând astfel mult mai uşor privitorul în situaţia locului fotografiat, ajutând foarte mult la creearea unei atmosfere specitifice.
5. Detalii tehnice care pot îmbunătăţii rezultetele
Principalele aspecte tehnice de care trebuie să ţineţi cont sunt reprezentate de parametri care modificaţi pot mări rata de subiectivitate, transmitând mult mai uşor mesajul dorit. Mai jos urmează o listă cu mici sfaturi tehnice care vă vor ajuta în realizarea unui reportaj cât mai bun.
- Realizaţi fotografiile cu timpi de expunere diferiţi, pot ieşi rezultate foarte plăcute
- Căutaţi încadrări cât mai interesante pentru a suprinde mult mai bine momentul
- Măriţi/ scădeţi sensitivitatea ISO pentru a scăpa de granulaţie, sau pentru a scădea timpul de expunere
- Folosiţi, în cazul în care nu vă puteţi apropria, obiective cu focală lungă
- Urmăriţi cu atenţie detaliile ce vor intra în cadru, unele pot fi neplăcute
- În cazul în care lumina vă permite, închideţi diafragma pentru a obţine un cadru unitar
12 comments
Excelent articol bravo 🙂 chiar ai ce invata
e un ghid bun. sper sa reusesc sa-mi cumpar un aparat foto profesionist anul acesta si cu siguranta voi citi acest articol din nou. deja l-am bookmark-at 🙂
p.s: te pricepi!
Multumesc ! Sper ca peste 1-2 luni sa reusesc sa strang 15 ghiduri, sau mai mult, si voi „lansa” un e-book si atunci va fi mult mai usor. 🙂
Chiar faine articolele astea… si chiar buna initiativa in a face un e-book.
Felicitarile mele sincere pentru articole si nu in ultimul rand pentru exceptionalele fotografi realizate!
Dragos te rog mult sa corectezi articolul … (Astfel, imaginea formată asupra fotoreportajelor clasice este una strict legată de presă, fiind excluse în totalitate din arta fotografică. Aici intervin fotoreportajele “artistice” ) – asa ceva nu exista . Fotografia de presa este o treaba, fotoreportajul este o alta treaba, au alte denumiri tehnice alte reguli fotografice si editoariale…. sincer mai departe nici nu indraznesc sa mai citesc…
Un lucru bine facut cere si putina documentare tehnica, terminologie si in cazul de fata realatii practice cu lumea/tehnica editoriala.
Zau, chiar nu merge aruncat in eter orice lucru facut adhoc.
Scuza-mi inversunarea… dar copii astia iau de bune articolele de genul asta.
Cu stima,
Stelian Pavalache
Voi incerca o alta formulare la acea fraza, apreciez gestul dvs. de a va lasa parerea pe blogul meu, la acest articol.
Tinand cont experienta dvs. in acest domeniu nu-mi permit sa va contrazic, insa de cele mai multe ori asocierea cuvantului „foto” alaturi de „reportaj” duce pe aproape oricine cu gandul la presa, la fotografia specifica. Stiu ca nu este asa de aceea am incercat sa explic cealalta latura a fotoreportajelor.
Va invit sa cititi mai departe ghidul poate veti reusi sa va formati o alta parere. 🙂
O zi buna !
In procesul de educare, este foarte importanta corectitudinea informatiilor precum si modul lor de „afisare”, pornind nu de la „ce spune poporul” ci din sens invers. Nu incercam sa luam la pila ce oamenii „nu stiu” sau cunosc gresit, ci incercam sa le oferim informatii clare si corecte.
O zi faina
Cu stima
Stelian Pavalache
Nu am pornit de la ce spune poporul, am pornit de la faptul ca exista o parere preconceputa despre fotoreportaje care e strans legata de fotografiile din ziare si astfel am incercat sa demonstrez contrariul si sa arat cealalta parte a fotoreportajelor.
O zi buna !
http://dragosasaftei.ro/tanar-de-24-de-ani-bolnav-de-cancer/