Săptămâna aceasta, joi, Olympus a lansat două noi modele mirrorless în România. Cu ce vine nou Olympus? În primul rând continuă mersul în aceeași direcție. În Asia, spre exemplu, mirrorless-urile Olympus sunt cele mai vândute din această categorie, chiar dacă, poate, unele modele ale concurenție vin cu specificații tehnice mult mai ample. Și asta se întâmplă datorită sistemului dezvoltat de mai mult de trei ani.
Noile modele, Olympus Pen E-PL5 și Olympus Pen E-PM2, vin în continuarea seriei anterioare, oferind totodată funcții noi, specifice vremurilor în care trăim, printre care ecranul tractil care permite focalizarea și declanșarea prin intermediul acesteia. În același timp, o funcție interesantă bazată pe touchscreen este și cea de reglare a temperaturii de culoare. Printr-o simplă mișcare de sus în jos a degetului pe ecran (sau de jos în sus) puteți schimba temperatura de culoare a imaginii.
Un alt fapt interesant este acela că, noua gamă, permite afișarea tuturor schimbărilor realizate la nivelul setărilor din modul live view. Adică? Atunci când modifici expunerea, diafragma, adaugi un art effect sau un mod aparte de fotografiere, acesta îți apare direct pe LCD. Vezi prin liveview exact așa cum va arăta fotografia. Simpatic și interesant. Iată câteva dintre caracteristicile principale ale aparatelor și fotografii de la lansarea organizată alături de F64 într-un local pe care l-am descoperit printre primele de când m-am mutat în București, Biutiful.
Caracteristici principale
- Senzor CMOS de 16.1 megapixeli
- Procesor de imagine TruePic ce permite obținerea unor fotografii de înaltă calitate cu sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 25600
- Stabilizare optică a imaginii pe 5 axe
- Filmare full HD la 1080p
- Sistem de focalizare Fast AF
- Ecran LCD de 3 inchi cu 460.00 de puncte
- 12 Art Effects – printre acestea se regăsește și filmarea în miniatură
- Fotografiere în rafală cu 8 cadre pe secundă
Cum mi s-a părut la prima vedere?
În cadrul evenimentului de lansare am fotografiat cu ambele aparate, încercând obiectivele 14-42 și 75-300, respectiv 28-84 și 150-600 în formatul full-frame. Am rămas plăcut impresionat de cum se descurcă stabilizarea la 300mm. Am fotografiat înăuntru cu 1/30s și am obținut o imagine clară. La 300mm. Adică 600mm reali.
Am observat, de asemenea, că focalizează rapid în lumină slabă. Și scoate și fotografiile destul de bine la un ISO ridicat. Voi testa în perioada care vine modelele pentru a-mi da seama mai bine de modul în care funcționează și a evoluat clasa de aparate mirrorless Olympus.