La începutul verii fusesem invitat de KLM România la un concurs în cadrul căruia trebuia să găsesc diverse locații din Amsterdam într-un timp cât mai scurt folosindu-te de o hartă Google Maps și de Street View. Cel mai scurt timp avea să câștige un city break în Amsterdam. Am avut norocul de a fi câștigătorul acestei excursii, așa că pe 13 august, la ora 07:10 am decolat împreună cu prietena mea din Otopeni cu destinația Amsterdam unde aveam să petrecem trei zile frumoase.
Aproape trei ore mai trâziu am aterizat în Schipol. De acolo până în centrul orașului am ajuns în vreo 20 de minute și asta datorită trenurilor care circulă destul de des dinspre Schipol spre Centraal Station (Gara Centrală). Prețul unui bilet este de circa 4 euro și te duce în circa 10-15 minute exact în centrul orașului. Ajunși acolo am preluat kit-ul de presă oferit de KLM prin intermediul căruia am beneficiat de diverse reduceri și oferte în ceea ce privește transportul în comun/intrările în muzee etc.
Dacă aveți de gând să stați două-trei zile și să vă plimbați destul de mult prin oraș vă recomand cu mare căldură cardul I Amsterdam. Pentru două zile prețul unui card e de 52 de euro pe persoană, dar include transportul gratuit, o călătorie gratuită cu barca pe canale, intrări gratuite la diverse muzee (printre care și Van Gogh) și reduceri la alte obiective turistice importante. Chiar dacă distanțele în centrul orașului sunt destul de mici, dacă veți sta puțin mai departe de el veți avea nevoie de transportul în comun pentru a ajunge dintr-un loc în altul.
Ce să vizitezi în Amsterdam
Luând în considerare că e vorba de un city break de 2-3 zile în care mai vrei să te și plimbi relaxat sau să încerci diverse experiențe, nu prea ai când să iei toate obiectivele la rând și să îți petreci un timp destul de mare în fiecare, motiv pentru care am ales doar câteva dintre ele, cele pe care le-am și vizitat și pe care le pot recomanda.
Înainte de toate e important să știți că peste tot e coadă. Și nu vă imaginați că-s 20-30 de persoane. Nu. Sunt lejer sute. Și asta cam la orice oră din zi. Mai ales la Muzeul Național (Rijksmuseum) sau Van Gogh. Oricum ar fi, mai mult de 45 de minute – o oră nu am stat la nicio coadă. Chiar dacă e un volum foarte mare, olandezii sunt foarte organizați și fac față cu brio situațiilor precum acestea. Uitați ce-am ales noi să vizităm.
A, ca o precizare, fotografiatul este permis în toate locațiile pe care le voi menționa. Am apreciat enorm acest fapt. Poți fotografia cam peste tot fără să plătești vreo taxă. Nu ai voie să folosești blițul și să faci fotografii acolo unde semnul – Fotografiatul interzis – este prezent (în general la diverse creații extrem de celebre).
Muzeul Național – Rijksmuseum
Muzeul te duce prin toată istoria Olandei. Pregătește-te să-ți rezervi 2-3 ore pentru muzeu, cu tot cu intrare. E foarte mare, are 4 niveluri și foarte multe lucrări expuse. Vei găsi sculpturi, picturi, gravuri, vitralii și o serie importantă de obiecte de artă care ilustrează perfect etapele prin care a trecut Olanda de-a lungul timpului. Dacă te pasionează istoria vei fi tentat să stai mult mai mult.
Muzeul Van Gogh
Așa cum spune și numele, e muzeul dedicat celebrului pictor Van Gogh. Începi de la parter cu primele creații ale sale, cu o prezentare a ustensilelor de care s-a folosit și a tehnicilor pe care le-a învățat și exersat în primii ani. Ajungi apoi la creațiile celebre ale sale și observi o evoluție extrem de evidentă. Personal mi-a plăcut mai mult decât Muzeul Național.
Vondelpark
Cel mai mare și celebru parc din Amsterdam este Vondelpark. E locul în care toată lumea vine să facă plajă, să se relaxeze și să-și petreacă timpul cu prietenii. Am văzut tare multe grupuri de prieteni tineri care foloseau parcul ca un loc de ieșire. Ce-i drept e tare mișto pentru că spațiul e foarte mare, iar priveliștea e una aparte. E un parc tare frumos pe care merită să-l vizitați. 🙂
Grădina Zoologică Artis
Nu e cea mai frumoasă grădină zoologică din Europa. Nu e cea mai mare. Dar este cu siguranță una extrem de frumoasă în care îți petreci cu mare plăcere câteva ore. E destul de mare și complexă și ajungi destul de aproape de multe animale. E genul de grădină zoo care îți transmite o căldură aparte. Nouă ne-a făcut mare plăcere să o vizităm!
Plimbare pe canale
Plimbarea pe canale a fost experiența care m-a făcut să rețin cele mai multe informații despre Amsterdam și Olanda, asta datorită modului în care ne-a vorbit căpitanul bărcii. Dacă vreți să vă plimbați pe canalele din Amsterdam alegeți ora care vine imediat după apus. Noi am fost pe la ora 8-9 și am avut parte de un peisaj superb, așa cum veți vedea și în fotografiile de mai jos.
Plajă la Zandvoort – Marea Nordului
Dacă aveți chef să faceți plajă puteți ajunge în nici 30 de minute la Marea Nordului, în stațiunea Zandvoort an Zee. Ajungeți cam în 20 de minute cu trenul din Centraal Station, iar prețul unui bilet dus-întors e de 9 euro. Noi am fost doar de curiozitate pentru că vremea n-a fost foarte prietenoasă, dar chiar și așa am văzut multe persoane care au ales să se avânte în mare.
În concluzie – despre Amsterdam
E o capitală tare frumoasă și ordonată, în ciuda libertății extreme pe care o știm cu toții. Indiferent de ora care era în noapte toate străzile erau libere și liniștite. Aveți grijă că toate magazinele se închid la ora 22, iar toate restauranturile iau comenzi doar până la ora 23. Mai fiți atenți la transportul în comun. Trebuie să validați cardul de transport atât la intrarea, cât și la ieșirea din tramvai/autobuz/metrou.
Aveți grijă la biciclete. Chiar dacă sunt străzi, chiar multe, unde nu circulă mașinile, să nu credeți că sunt neapărat pietonale. Sunt piste pe care circulă bicicliștii. Și sunt tare mulți! Așa că aveți grijă și fiți atenți când traversați dintr-o parte în alta, chiar dacă nu se aude nimic.
Nouă ne-a plăcut tare, tare mult experiența celor trei zile în Amsterdam. E un oraș care ar trebui să intre în itinerarul tău la un moment dat. Mulțumesc, KLM România, pentru experiența frumoasă! Am ales principiul travel light și am fotografiat cu un Canon 6D și 40mm f/2.8, kit primit în teste de la Canon România. Am fost plăcut surprins de ce am reușit să obțin.