De anul trecut și până acum am avut ocazia să povestesc cu peste o mie de turiști străini despre București. Am făcut asta în cadrul proiectului Travelers of Bucharest, care se apropie curând de final, dar care m-a învățat să privesc orașul dintr-o perspectivă complet nouă. Eu, venit din provincie, apreciam (și încă o fac) mult Bucureștiul. Însă nu de puține ori am auzit localnici sătui de oraș și de tot ce se întâmplă aici. Pentru ei, dar nu numai, am vorbit cu turiștii străini și-am aflat de ce au ales ei să vină aici, ce apreciază la București și care-s poveștile cu care pleacă înapoi în țara din care au venit.
Ei bine, dacă noi – și aici mă refer atât la localnici, cât și la cei veniți de prin alte locuri – nu apreciem ca atare anumite lucruri, străinii o fac. De cele mai multe ori ne-au spus despre contrastele din oraș. Despre clădirile noi foarte aproape de cele vechi. Despre cartierele în care ți-e teamă să calci și despre cele care par desprinse dintr-o altă capitală europeană. Despre parcuri și despre bulevardele mari, nu tot timpul curate. Despre atâtea și atâtea contraste care îi făceau să descopere tot mai mult din București.
Și sincer vă zic, puțini au fost aceia care au plecat cu o impresie mai puțin bună despre oraș. E drept că mai avem mult de lucru, mai avem multe de învățat – de la străini, mai ales, dar suntem acolo, în rândul orașelor în care ai ce vedea și care te pot surprinde, atât timp cât ești dispus să pui părțile bune în fața celor… rele.
Cred că descrierea de oraș al constrastelor i se potrivește cel mai bine Bucureștiului. Am ales în continuare câteva fotografii care îl arată așa, însă sunt convins că ați mai văzut multe altele pe aceeași temă.
În această perioadă, de la începutul lunii și până pe 15, are loc în București un proiect tare fain organizat de MEDS, un ONG al studenților și absolvenților de la Arhitectură și Design
MEDS Bucharest – City of Contrasts, îi spune, și adună 250 de participanți în cadrul unor workshop-uri desfășurate în campusul de la Agronomie. Vor interacționa cu contrastele orașului, iar la finalul fiecărui workshop vor lua naștere tot felul de lucrări creative: instalații cu lumini sau sunete, lucrări din materiale ecologice, soluții pentru diferite probleme urbane.
MEDS Bucharest – City of Contrasts e susținut de La Fântâna, care a început deja un demers tare fain de publicare a unor serii de imagini grăitoare despre contraste de tot felul din oraș. Aruncați o privire pe pagina lor de Facebook, aveți ce vedea. Seria de workshop-uri din cadrul evenimentului curpinde și un atelier foto cu Vlad Eftenie, care sunt convins că se va încheia cu o galerie inedită de imagini din București. Tare aștept să le vedem.
Între timp, iată selecția mea de care vă povesteam mai devreme. Voi ce contraste ați surprins în fotografii în București? 🙂