#BeginnerGuide: Compact vs. Mirorrless vs. D-SLR – Care e cel mai potrivit pentru tine?

Să-mi iau un mirrorless sau un D-SLR? Ce fel de aparat compact să îmi cumpăr? De ce mirrorless și nu D-SLR? Pot face fotografii bune cu un aparat foto compact? Care sunt accesoriile de care am nevoie? Acestea sunt câteva dintre întrebările care stau la baza acestui ghid și, de fapt, a întregii serii pe care o lansăm astăzi – #BeginnerGuide powered by Canon. Seria aceasta va conține articole care trec, pe rând, prin cele mai des întâlnite întrebări ale pasionaților de fotografie aflați la început de drum. Toate articolele vor avea fotografii ca suport + un clip video descriptiv și vor fi scrise la obiect – fără romane. Așadar, să începem.

#BeginnerGuide este o serie de articole dedicate pasionaților de fotografie aflați la început de drum, care răspunde la întrebările cele mai frecvente, venind cu exemple concrete și explicații simple, pe înțelesul tuturor. Citește aici toate articolele din această serie.

Aparat foto compact vs. mirorrless vs. D-SLR – Care e cel mai potrivit pentru tine?

Îți poți da seama de aparatul potrivit pentru tine în momentul în care știi bine diferențele între gamele și modelele existente, dar și caracteristicile cheie ale fiecăria dintre ele.

#BeginnerGuide – Episodul 1: Canon G9X Mark II

Aparatele foto compacte – Informații de bază

  • Obiectivul și senzorul sunt în același corp. Obiectivul nu poate fi detașat, cel mult îi pot fi adăugate diferite filtre.
  • Diferența între un aparat foto compact bun și unul mai puțin bun stă în dimensiunea senzorului. Și nu e vorba de nr. de megapixeli, adică rezoluția. Cu cât senzorul este mai mare, cu atât vei putea obține imaginii mai bune (detalii mai multe, calitate mai bună în lumină slabă). Majoritatea aparatelor foto compacte au senzori de 1/2.3 inchi, dar sunt și cu senzori de 1 inch. În general vorbim de vârfurile de gamă, aparate foto compacte capabile să facă multe din lucrurile pe care le face un mirrorless ori un D-SLR.
  • Aparatele foto compacte sunt și ele de mai multe feluri, diferențierea făcându-se de multe ori pe baza obiectivului și a construcției. Vorbim în special de aparatele foto bridge care imită corpul unui D-SLR, dar cărora nu le poate fi schimbat obiectivul, și au un zoom foarte mare.
  • Dacă un aparat compact are modurile de fotografiere semiautomate (A – prioritate diafragmă / T – prioritate expunere / P – program) și pe cel manual, deja poți reproduce o bună parte din situațiile pentru care ai avea nevoie de un mirrorless sau D-SLR. Mă refer aici la fotografii cu expunere lungă, cadre de acțiune ori imagini în lumină foarte slabă.
  • Deschiderea maximă a diafragmei este o altă caracteristică pe care o vei găsi utilă, mai ales dacă urmărești efectul de „blur”, așa-numitul BOKEH, în zona subiectului. Ai nevoie ca obiectivul de pe aparat să aibă o diafragmă maximă de f/2.4 – 2 – 1.8 – 1.4. Cu cât e mai mare, cu atât acest efect va fi mai puternic. Profunzimea de câmp, așa cum e numită zona de clar într-o fotografie, este însă mai mică la un compact (deci blur-ul va fi mai slab) decât la un mirrorless sau D-SLR, din cauza dimensiunii senzorului.

În ce situații ți-ar putea fi util un aparat foto compact

#BeginnerGuide – Episodul 1: Canon G9X Mark II

Am trecut prin situațiile principale în care cred că ți s-ar potrivi mai degrabă un aparat foto compact, decât un mirrorless sau D-SLR.

  • Îți place fotografia și vrei să poți controla mai bine imaginile obținute decât o faci pe telefonul mobil, dar nu vrei să investești foarte mult în aparatul foto.
  • Călătorești și vrei un aparat care să nu cântărească mult și să ocupe puțin spațiu.
  • Ai un D-SLR și vrei o cameră mai mică pe care să o poți avea cu tine atunci când nu poți căra foarte mult.
  • Mergi pe munte, practici diverse sporturi.

Eu am testat în această perioadă un aparat foto compact Canon G9X Mark II (senzor de 1 inch, 20 de megapixeli, filmare Full HD, obiectiv cu zoom optic 3x, diafragmă care pornește de la f/2.0 la capătul wide) în situațiile în care nu am putut să îmi iau D-SLR-ul cu mine din anumite motive: fie mă incomoda (la schi), fie nu am vrut să car rucsacul foto (la expoziția foto), fie când am ieșit la o plimbare în parc (după ninsoarea din București). Poți vedea în continuare imaginile surprinse. A fost o variantă extrem de comodă – dintr-o dată mi-am reamintit cum e să nu cari tot timpul D-SLR-ul la gât ori pe umăr.

Aparatele foto mirrorless – Informații de bază

  • Așa cum le zice și numele, diferența dintre ele și un D-SLR stă în faptul că nu au oglinda din fața senzorului, care servea vizorului optic. Mirrorless-urile nu au vizor optic, ci doar electronic. Chiar și așa, la cum au evoluat mirrorless-urile în ultimii ani, vizorul electronic devine extrem de util: poți vedea imaginea așa cum o să arate după declanșare, poți să vizualizezi imaginile bine chiar și în lumină puternică.
  • Obiectivele pentru aparatele foto mirrorless sunt diferite de cele pentru D-SLR. Obiectivele Canon pentru D-SLR-uri, însă, pot fi utilizate și pe mirrorless printr-un adaptor – EF-M / EF.
  • Cu un aparat foto mirrorless poți obține aceleași imagini ca și cu un D-SLR, avantajul fiind că ai în final un kit mai compact și mai ușor.
  • Calitatea unui mirrorless e dată de senzor (rezoluția foto și video), sistemul de focalizare (în câte puncte focalizează și ce tehnologie are), viteza de declanșare (numărul de cadre pe secundă), calitatea la sensibilități ISO ridicate.
  • Obiectivele care te vor interesa în primă fază pe un mirrorless sunt: cel de kit (Canon 15-45mm, apropiat 18-55-ului de pe D-SLR), cel fix (Canon 20mm f/2 -pt. portrete și imagini în lumină slabă) și cel tele (Canon 55-200mmpentru cadre de la distanță – unul similar). Gama de obiective Canon pentru mirrorless-uri este în extindere și sigur va cuprinde în perioada următoare mai multe modele care acum nu se regăsesc în ofertă.
#BeginnerGuide – Episodul 1: Canon M100

Mirrorless-urile au o creștere continuă a cotei de piață pe durata ultimilor ani, fapt care încurajează producătorii să insiste pe dezvoltarea de noi aparate foto, obiective și accesorii. Așa că avem siguranța că e un sistem care în perioada imediat următoare va fi complet la nivel de obiective & accesorii.

Cu prilejul acestui material am testat mirorrless-ul Canon M100 cu obictivul de kit 15-45mm f/3.5-5.6, într-o călătorie în Parcul Natural Comana și Muzeul Satului din București. Un astfel de aparat – relativ compact și cu capacitățile unui D-SLR – poate fi extrem de util în turele foto, de exemplu. Vei vedea mai jos imaginile surprinse.

#BeginnerGuide – Episodul 1: Canon M100

În ce situații ți-ar putea fi util un aparat foto mirrorless

  • Ești fotograf de natură și ai nevoie de un aparat foto performant, dar ușor pentru urcatul pe munte ori călătoritul în anumite zone.
  • Vrei să fotografiezi evenimente, dar să nu cari o aparatură foarte grea, cum ar fi un D-SLR performant. Cu un kit bun mirrorless ajungi la aproape jumătate din greutatea unuia format dintr-un D-SLR.
  • Îți place fotografia de stradă, vrei să folosești obiective fixe și să fii discret – să nu atragi atenția asupra aparaturii.
  • Ai un aparat foto compact și vrei să faci pasul următor. Alege un mirrorless dacă preferi o trusă foto mai mică și mai ușoară.

Dacă încă mai ai teama asta, poți fi liniștit: în momentul de față mirrorless-urile sunt la fel de capabile ca aparatele foto D-SLR și au avantajul faptului că sunt într-o dezvoltare continuă.

Aparatele foto D-SLR – Informații de bază

Inevitabil, când îți dai seama că ești pasionat de fotografie, D-SLR-ul devine un reper în evoluția ta. Îți dorești unul încă de când începi să afli câte ceva despre bazele fotografiei. Dacă în urmă cu câțiva ani celelalte game de aparate foto nu erau atât de bine dezvoltate, acum – cu atâtea alternative (vezi compactele bune și mirrorless-urile) – merită luate în calcul toate opțiunile, în așa fel încât să alegi aparatul potrivit pentru tine.

#BeginnerGuide – Episodul 1: Canon 80D
  • D-SLR-ul e un aparat foto cu obiective interschimbabile, care spre deosebire de mirrorless are o oglindă în fața senzorului, de aici și existența vizorului optic.
  • D-SLR-urile, ca și mirrorless-urile, pot fi de tip Crop/APS-C sau Full-Frame. Diferența între ele e dată de dimensiunea senzorului. Un senzor APS-C este mai mic cu aproximativ 1.6x decât unul full-frame. Avantajul e că la teleobiective obții un „zoom” mai mare. Se calculează așa: distanța focală x factorul de crop (1.6x). Un obiectiv de 70-300mm devine pe APS-C 112-480mm. Câștigi la tele, pierzi la wide, unde un obiectiv cu un unghi larg pierde din cuprindere dacă e pus pe un aparat foto APS-C. Avantaje și dezavantaje. Full-Frame-urile sunt D-SLR-urile sau mirorless-urile vârfuri de gamă.
  • Îți poți alege un D-SLR după aceleași caracteristici pe care le urmărești și la un mirrorless. Te vor interesa senzorul, sistemul de focalizare, viteza de declanșare, conectivitatea, display-ul LCD, mărimea, greutatea și așa mai departe. Există și variante de D-SLR-uri mici. Canon 100 și 200D sunt două dintre cele mai mici D-SLR-uri din lume.
  • SFAT: Cumpără-ți primul D-SLR cu obiectivul de kit, cel de 18-55mm. Te va ajuta să deprinzi bazele fotografiei și să afli pe parcurs care sunt limitele lui – în acest fel reușind să știi care sunt obiectivele de care ai nevoie mai departe. Poți obține fotografii foarte bune cu acest obiectiv. Ba mai mult, dacă-l inversezi, poți face niște fotografii macro de excepție.
  • În plus față de mirorless, D-SLR-ul îți aduce un mai mare control asupra.. controlului, în sensul că ai mai multe butoane pentru diverse comenzi, în așa fel încât să poți modifica rapid parametri camerei.

În ce situații ți-ar putea fi util un aparat foto D-SLR

Un D-SLR e construit să facă față tuturor situațiilor. Iată doar câteva exemple:

  • Vrei să faci fotografie de eveniment ori de fotoreportaj, documentară (aici cântărește bine, un mirrorless te face mai puțin „vizibil”).
  • Îți plac fotografia de natură, wildlife, macro.
  • Ești interesat de fotografia sportivă, unde ai nevoie de aparatură rapidă, rezistentă și bună.
  • Vrei să faci fotografie de studio ori de produs.
#BeginnerGuide – Episodul 1: Canon 80D

Practic, situațiile în care poate fi util un D-SLR sunt nelimitate. Cântărind toate argumentele și exemplele de mai sus, îți vei da seama, totuși, dacă un D-SLR e cel mai potrivit pentru tine ori dacă nu cumva un mirrorless ori un compact avansat sunt opțiuni mai bune.

Pentru acest material am testat un D-SLR Canon 80D împreună cu obiectivul de 18-135mm, un obiectiv all-around despre care o să povestesc mai multe într-un articol următor. Aparatul se laudă cu o rezoluție de 24 de megapixeli, capacitatea de filmare Full HD cu 60fps, sistem de focalizare Dual Pixel CMOS AF (perfect pentru focalizare automată în live view ori pe durata filmării), display rabatabil, declanșare cu 7 cadre pe secundă. E un D-SLR mid-level, avansat, pregătit să ofere imagini bune în orice situații. Folosit corespunzător, desigur.

Un D-SLR sau un mirrorless nu te face un fotograf mai bun. Practica ta și tot ce înveți te vor ajuta să obții imagini mai bune. Cântărește bine alegerile tale!

Urmează în seria #BeginnerGuide powered by Canon un articol despre obiectivele foto: all around și cele fixe.

*Fotografiile publicate sunt editate în Adobe Lightroom. Scopul lor e să arate rezultatele care se pot obține din fotografiile făcute cu aparatele testate.

9 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *