În orice nişă, activitate, domeniu sau artă originalitatea este cheia succesului. Fiecare idee nouă şi bine exploatată, fiecare creaţie originală reprezintă un avantaj pentru tine ca artist şi ca persoană în primul rând.
Cu siguranţă aţi văzut de-a lungul timpului în lumea fotografiei foarte multe imagini asemănătoare. Mulţi merg pe sintagma: „dacă a făcut respectivul aşa, pot face şi eu că oricum nu află”.
Ei, această concepţie este total greşită. Valoarea ta ca fotograf este definită de creaţii şi de ceea ce exprimă ele. Atât timp cât nu eşti capabil să-ţi formezi un stil propriu sau măcar să încerci, nu te poţi numi fotograf.
Sursele de inspiraţie însă sunt întotdeauna bine venite. Se spune că un fotograf este bun dacă a văzut foarte multe fotografii. Este foarte adevărat!
Fotografia poate fi comporată foarte uşor cu literatura. Citeşti, vezi, şi apoi creezi. Important e ca acea creaţie a ta să nu fie identică cu niciuna dintre cele văzute.
4 comments
Interesant subiect, dar raspunsul la intrebare nu e chiar atat de simplu. Nu cred ca poti spune alb sau negru cu certitudine.
In primul rand, cine poate defini originalitatea sau unicitatea. E foarte relativ.
Cu cat vezi mai multe fotografii, cu atat iti insusesti mai multe idei si devi mai creativ. Ajungi, uneori fara sa constientizezi, sa aplici (intr-un mod mai mult sau mai putin unic) ceea ce ai vazut la altii. Progresul tehnologic si accesibilitatea au facut ca tot mai multi oameni sa detina si sa foloseasca un aparat foto. Internetul a facilitat accesul la creatiile lor. Astfel, cred ca sunt sanse foaret mari ca o fotografie pe care o faci acum sa fi fost facuta si de altcineva. se poate spune ca nu esti original?
Ma uit la coperta cartii tale (felicitari pentru realizare. apropo) si vad o fotografie macro cu o albina, o fotografie cu trasnet si alta cu o picatura de apa. Fotografiile astea au fost facute si de altii inaintea ta, dar asta nu inseamna ca nu esti original.
Pana la urma, orice poate fi original, daca privesti din perspectiva potrivita. Albina aceea nu a fost fotografiata si de altcineva (cel mai probabil). Trasnetul fotografiat s-a intamplat o singura data si, vhiar daca a mai fost fotografiat si de altcineva in acel moment, cu siguranta nu e aceeasi incadrare/expunere etc. deci e unica!
Sa presupunem ca esti fotograf de nunta si asezi mirii intr-o postura pe care ai vazut-o pe blogul fotografului tau preferat. te inspiri din lucrarea altciva. E vreo greseala daca mirii se aleg cu un portret deosbit, care le place? eu cred ca nu.
Din punctul meu de vedere fotografia trebuie sa fie o modalitate de exprimare. Daca reusesti sa transmiti o stare, o imagine pe care ai vazut-o si vrei sa o arati si altora, daca reusesti sa surprinzi un moment pentru a putea fi revazut in timp… atunci e bine. Fotografia trebuie sa te relaxeze si sa o faci de placere (chiar daca asta e meseria ta). Daca ajungi sa fii stresat de gandul ca nu esti destul de creativ, de unic, sau de gandul ca cei din jurul tau se inspira din ceea ce faci.. you’re doing it wrong.
Un răspuns foarte bine argumentat, mulţumesc frumos! 🙂
Aşa e, ai dreptate. Însă, văd de multe ori fotografi care obţin fotografii IDENTICE cu cele ale altor fotografi consacraţi. E ok pentru exersare, dar nu şi pentru atribuirea meritelor. 🙂
Eu sunt pro cand vine vorba de originalitate, insa multi nu inteleg. De obicei lumea apreciaza insa, dar vad ca mult mai multi apreciaza fotografia comerciala, cea facuta de obicei de un aparat foto super costisitor.
Originalitate e un factor cu care mulți nu se împacă. În fotografie totul ține de inspirația de moment și de viziunea ta față de cei în jur. Unii pot observa o piatră dintr-un anumit unghi și li se pare interesant. Ideea de originalitate putem vorbi în stiluri de fotografie fashion sau portrete, aici poți arăta cât de original ești. Iei o persoană, o pui cu cracii în sus, părul bălai … etc. astfel încât să vi cu ceva nou și unic.