Călugăriţa reprezintă una dintre cele mai controversate insecte atât la modul ei de viaţă cât şi la comportamentul acesteia. Făcând parte din ordinul insectelor Mantodea, genul Mantis, numele de călugăriţă provine chiar de la denumirea genului din care face parte, Mantis însemnând profet în limba greacă. Această denumire i s-a atribuit datorită primei perechi de apendici, asemănându-se perfect cu slujitorii bisericii în momentele de rugăciune, această poziţie fiind des aleasă în momentul capturării prăzii.
Capul călugăriţei prezintă o formă triunghiulară, fiind singura insectă capabilă să şi-l rotească la 180 de grade. Prezintă o cavitate bucală de tip masticator de o putere extraordinară reuşind să sfâşie cu uşurinţă trupul altor insecte, şi două antene filiforme. Membrele insectei sunt bine dezvoltate, cele anterioare prezentând formaţiuni ascuţite ajutând la prinderea prăzii. Pe abdomenul alungit sunt două prechi de aripi, cele posterioare fiind foarte late oferind un zbor rapid şi la o înălţime ridicată.
Insectele-profet trăiesc în special în lunci, stepe şi la liziera pădurilor fiind răspândite în Europa, Asia, Orientul Extrem, Africa, şi chiar Siberia, fiind ataşate oricărui habitat.
Călugăriţele în perioada fecundării, pentru a obţine hrana pentru larve ajung în a-şi omorî partenerul şi a păstra toate părţile corporale ale acestuia, capul fiind primul ce este mâncat. Femela depune între 40 şi 500 de ouă, la maturitate ajungând de obicei doar 5-6. Insectele în libertate trăiesc de obicei până la venirea iernii, însă în captivitate pot ajunge până la 2 ani de viaţă.
33 comments
Calugarita insecta chiar seamana cu calugarita :)) uita-te si tu la fata ei!:-s
.-= Ioana a postat pe blog ..Dileme =-.
Foarte fain!!! Cum ai reusit sa o prinzi asa frumos?:-?
Mulţumesc !
+Ioana : e cam urâţică, nu ? 😀
+R.Dobroi : caut călugăriţă de vreo lună, şi m-am chinuit s-o prind cât de frumos am putut 🙂
toti oameni spunetimi unde in BUCURESTI pot gasi primi 2 calugarite-insecta . sunt un copil
Daca vrei iti dau eu vreo 6 mi-a luat 3 ore sa inteleg ce extraterestru e. Le-am gasit azi pe rotile camionului.
Ce frumos ai prins-o 😛
.-= Lungu Alin a postat pe blog ..Cine-i mai influent ? =-.
Foarte frumos! Felicitari 🙂
.-= Andrei Ionuţ a postat pe blog ..Mănăstirea Cozia şi bătrânul Olt =-.
Le prinzi foarte frumos 🙂
Apropo, pe unde ai gasito?
Eu am cautat una acum cativa ani de mi s-a facut rau, iar cand am gasito nu am reusit sa o prind :))
Imi place cel mai mult poza din fata, pentru ca ii se vad antenutele 😛
.-= skykery a postat pe blog ..Cel mai bun CS 1.6 =-.
Am prins-o la căsuţa de vacanţă, era chiar pe-acolo şi eu căutam pe lângă oraş ca nebunu :))
skykery, unde ai gasito
wow ! chiara arata ca o…calugarita. n-am mai vazut una de cand eram foarte mica…si si aia vazute…era pe-o coperta
.-= Alle a postat pe blog ..Cum să ai un blog de succes cât ai zice peşte =-.
Super Tare!
Nu inteleg cum faci pozele astea
.-= Claudiu a postat pe blog ..Din nou Acasă! =-.
Fiul meu are 6 ani si a gasit o calugarita pe strada,si m-a innebunit ca vrea sa o pastreze si sa fim noi familia ei :).
Imi puteti spune unde as putea sa o tin si ce sa-i dau sa manance (baiatul alearga acum dupa muste),dar in afara de muste ??????????
Multumesc
Bună seara ! Uitaţi aici câteva sfaturi despre cum se păstrează şi se îngrijeşte o călugăriţă 🙂
„Daca va hotarati sa cumparati o asemenea bijuterie a naturii, mai intai va trebui sa va amenajati un terariu mic, un acvariu de 5 l este suficient, obligatoriu acoperit şi închis pentru a împiedica evadarea animalului. De asemenea, recipientul trebuie prevăzut cu orificii pentru asigurarea ventilaţiei. Substratul cel mai recomandabil este turba, ce poate fi procurată de la florării. Aceasta trebuie să se găsească în permanenţă în stare de hidratare. Cateva plantute si/sau bete uscate nu trebue sa lipseasca din terariu, acestea fiind necesare catararii calugaritei. Dupa hranire neaparat trebuie inlaturate resturile de pe substrat. Hrana calugaritei o constituie alte insectele, cum ar fi: greieri, cosasi, lacuste, muste, chia si gandaci de bucatarie.”
Onorabile… Am citit textul asta de cincimilioanepatrusutetreizecisidouamiisaptesutesaizecisiopt de ori, dar niciunde nu am gasit de unde sa-i cumpar mancare pentru timpul iernii. De curand am gasit si eu o duduie de genul asta si ma gandesc sa o hranesc macar pana la prima sedinta foto. Ca dupa ce o fac vedeta pe internet ii dau drumul sa se descurce singura. So, de unde cumpar mancare pentru dansa?
Ar trebui să găsești la magazine pentru pescari. Trebuie să-i cauți insecte relativ mici că asta e hrana lor. 🙂
superba poza , mai ales ca-calugarita este matura si este un exemplar frumos , dar si poza este reusita si ca de obicei inca un text foarte bun
De curand, cand erma pe strada, am gasit o calugarita pe strada si am luat-o acasa, deoarece m-am gandit ca nu va putea sa traiasca, putera sa o calce oricine.
Pentru ca imi plac vietatile, as vrea sa o pastrez si sa ma ocup de de ea, insa nu stiu cum ar fi bine sa procedez. Am inteles totusi ca se hraneste cu gaze, lacuste, musculite, etc.
Daca se poate, as dori si sfaturile celor care se pricep la ingrijirea unui astfel de exemplar.
Va multumesc mult !
as dori si eu una cine ma poate ajuta platesc bene pt ea:X
asera am gasit eu una in la fantani la piata unirii :)) :X
am gasit eu una in caz ca te mai intereseaza
pot sai dau sa manance paine sau sunca sau ceva?
Bravo ,tuturor eu insa nu am găsit nici una
îmi spuneți si mie unde pot găsi si eu una va rog ?
Tocmai am gasit eu una
Am eu una
Am gasit si eu una acum cateva zile in casa am aruncato de la balcon avea capul ca extraterestrul .dc este asa cautata si importanta aceasta insecta ?
Foarte frumoasa poza.Va multumesc mult m-ati ajutat enirm scriind despre aceasta insecta.
Foarte frumos
Mi sa prins una azi noapte pe plasa de insecte şi nu mai îndrãznesc sã ies pe balcon. Sunt alergicã la orice fel de insecte. Cine mã ajutã sã o elimin?
Foarte frumoasa dar m-am speriat de ea. Am găsit una pe parbrizul mașinii.