Test cu DJI Osmo Pocket

DJI Osmo Pocket este o cameră „de buzunar”, cu sistem de stabilizare tip gimbal, capabilă să filmeze 4K cu 60 de cadre pe secundă. Costă 1.700 de lei.

De curând DJI a lansat o cameră „de buzunar”, cu sistem de stabilizare tip gimbal, capabilă să filmeze 4K cu 60 de cadre pe secundă. E dedicată vloggerilor, celor care vor să filmeze în călătorii, drumeții, vacanțe și alte situații similare.

Principalul avantaj al DJI Osmo Pocket este portabilitatea. Camera, cu tot cu husa de protecție cu care vine în kit, încape în buzunarul unei geci ori al unui rucsac. În acest fel ai întotdeauna la dispoziție o cameră stabilizată care filmează 4K.

DJI Osmo Pocket, ușor de utilizat cu o singură mână

Sigur că vorbim de un compromis. Într-un corp atât de mic și la un preț care să rămână accesibil, nu ai cum să pui și o cameră cu senzor bun, și un gimbal extraordinar. Dezavantajele lui Osmo Pocket sunt date, așadar, de senzorul mic (1/2.3 inch), tradus prin imagini cu noise sesizabil în lumină slabă, și de modul în care se resimt „șocurile” mișcării pe filmare (până te obișnuiești mai bine cu controlul camerei).

Filmare 4K făcută cu DJI Osmo Pocket, montată în Final Cut Pro X

Chiar și așa, e incredibil ce a reușit să facă DJI și de această dată. Intră pe o nișă cu potențial mare de cumpărare. Atinge și oameni care vor să filemeze din pasiune ori doar pentru amintirile lor, dar care sunt dispuși să investească pentru calitatea acestor imagini. De asta și DJI Spark s-a vândut și se vinde în continuare extraordinar de bine: oferă tuturor acces la fotografia/filmarea aeriană, ieșind din segmentul dedicat profesioniștilor.

Cu ce funcționalități vine DJI Osmo Pocket

  • Stabilizare pe 3 axe: bună pentru o construcție atât de mică; mișcările bruște se resimt, dar după ce te obișnuiești cu ea reușești să scoți imagini destul de „smooth”
  • Portabilitate: încape în buzunarul gecii ori în buzunarul unui rucsac; vine la pachet cu o husă care o protejează
  • Ușurință în utilizare: o calibrezi rapid, o poți controla și de pe telefon cu ajutorul unor adaptoare din pachet, te prinzi repede cum funcționează
  • Filmare – 60fps la 4k, perfect și pt. nițel slowmotion, rezoluție suficientă să te joci cum vrei în postprocesare; în lumină slabă zgomotul de imagine devine vizibil și calitatea scade
  • Fotografii – imagini de 12MP, detalii și dynamic range bune pe timp de zi, aceeași problemă în lumină slabă, mai ales dacă nu ești atent să controlezi bine parametrii
  • Funcții utile: timelapse pe o traiectorie aleasă de tine, face detection, selfie mode, două moduri pentru gimbal (urmărire și blocare)
  • Aplicația DJI Mimo: poți controla camera și setările ei conectând-o la telefon prin acastă aplicație, tot cu ea poți edita filmulețe și adăuga diverse efecte

Asta primești în schimbul sumei de 1.700 de lei, cât costă acum la F64. Pachetul cuprinde camera, husa de protecție, cablul USB-C de încărcare, adaptor pt. iPhone și telefoane cu micro-USB.

Fotografii făcute cu DJI Osmo Pocket

Totuși, trebuie să mai știi că:

  • Dacă vrei să pui camera pe un trepied, îți trebuie un adaptor dedicat lui Osmo Pocket, produs de DJI. Încă nu se găsește la noi, dar urmează.
  • Tot cu ajutorul unui adaptor produs de DJI poți adăuga și un microfon printr-un jack de 3.5mm.
Accesoriile disponibile pentru DJI Osmo Pocket

Alte accesorii disponibile sau care urmează să fie disponibile: carcasă subacvatică, controller pentru mișcări mai precise ale gimbal-ului, carcasă de încărcare, extensie de gimbal cu montură de trepied, filtre ND.

Prețul accesoriilor pornește de la aproximativ 100 de lei.

DJI Osmo Pocket vs. GoPro Hero 7

Probabil că știi că marele avantaj al lui Hero 7 e stabilizarea, care se pare că funcționează extraordinar de bine. Totuși, vorbim de două produse diferite, cu scopuri diferite, pe care nu le-aș pune în aceeași categorie.

Dacă totuși vrei un punct de vedere în comparația lor, iată argumentele mele:

  • Cumpără-ți DJI Osmo Pocket dacă vrei să filmezi atât în călătorii, cât și acasă, în oraș cu prietenii etc. Te poți filma și când alergi, dar nu-ți recomand să te filmezi când schiezi, zăpada s-ar putea să nu îi fie cel mai bun prieten. Nu cumpăra Osmo Pocket pentru fotografii, probabil că îți va fi mai simplu să folosești telefonul în continuare.
  • Cumpără-ți GoPro Hero 7 dacă vrei să te filmezi făcând sporturi, dacă vrei să filmezi în condiții extreme, dacă vrei să filmezi sub apă, în ploaie, zăpadă și așa mai departe.
  • Nu-ți cumpăra nici una, nici alta dacă ești în căutarea unei soluții de cameră + stabilizare (gimbal) pe care să o folosești în scopuri profesionale. Recomand în acest caz achiziționarea unui gimbal dedicat, pe care să-l folosești cu un aparat compact avansat, mirrorless ori D-SLR. Pe mine mă bate gândul să încep cu un Feiyu Tech G6 Plus pe care să pun un Sony RX100 Mark VI. Revin cu feedback

Fișiere originale: fotografii & video

Descarcă de aici fișierele originale înregistrare cu DJI Osmo Pocket.

Am testat DJI Osmo Pocket într-o călătorie în Munții Ciucaș, parte din proiectul Zbor peste Munții României, în cadrul căruia mi-am propus să filmez și să fotografiez din dronă cei mai spectaculoși munți din țara noastră.

2 comments
  1. Nu ai zice ca poate scoate imagini de calitate avand in vedere dimensiunile reduse. O sa fiti surprinsi de calitatea pozelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *