În urmă cu doi ani începeam proiectul Travelers of Bucharest, pe durata căruia am vorbit cu mai mulți turiști străini despre cum văd ei Bucureștiul. Am rămas plăcut surprinși să aflăm de la mulți dintre ei că au ajuns în România de-a lungul timpului datorită Festivalului George Enescu. Acesta a fost motivul pentru care au descoperit capitala țării noastre ori pentru care au revenit în ea. Și, așa cum ziceam, n-au fost tocmai puțini.
E suficient să te plimbi pe străzile din centrul orașului în perioada festivalului ca să vezi cât de mulți turiști străini reușește să aducă an de an în România.
Ediția din acest an a Festivalului George Enescu tocmai s-a încheiat și sunt tare bucuros că am reușit alături de Raiffeisen Bank să fotografiez din atmosfera primelor zile ale evenimentului.
#CredeminMuzica / #PartedinMagie
Sub aceste două hashtag-uri, teme, am fotografiat secvențe din prima jumătate a festivalului: concerte, artiști, spectactori, locuri, trăiri. Am surprins în imagini și Expresiile Muzicii, filmându-i pe câțiva dintre cântăreții cei mai expresivi prezenți și publicând pe Instagram înregistrările. Iată aici un video care cuprinde câteva dintre înregistrările video.
N-am putut să nu remarc cum pe durata fiecărui concert Ateneul Român și Sala Palatului au fost pline ochi de iubitori ai muzicii care a adus în România artiști cunoscuți în toată lumea. Violonistul David Garrett, dirijorul Antonio Pappano, pianista Marta Argerich ori tinere vedete precum Andrei Ioniță și Ray Chen sunt doar câteva dintre numele artiștilor care au umplut sălile de spectacol.
Pentru mine experiența a fost complet nouă. Atât ca fotograf la evenimente de acest fel (unde fotografiezi cu mult mai multă atenție – nu declanșezi mult ca să nu deranjezi publicul, nu te miști așa cum ai vrea din același motiv; totul din respect pentru oamenii care au venit să asculte un recital ori un concert), cât și ca spectator la o întreagă serie de spectacole de muzică clasică.
Ce am trăit și ce am simțit voi rezuma în selecția de 30 de fotografii pe care vă invit să o priviți. Am simțit că am fost parte din magie. Alături de alte mii de persoane.
Dar înainte de seria completă, iată o poveste pe care am aflat-o după ce subiectul fotografiat s-a regăsit în postarea mea de pe Facebook.
Mihai, tânărul surprins în imagine:
Eu sunt in poza, era de Sf. Marie, in drum spre concertul L’Arpeggiata. Florile erau pentru onomastica prietenei care ma insotea. Au ajuns dupa concert la Philippe Jaroussky. Multumesc pentru instantaneu!
–
Și-acum, iată selecția cu cele 30 de fotografii, preferate ale mele, realizate în prima parte a Festivalului Enescu. Dacă n-ați făcut-o deja, vă recomand să aruncați o privire pe pagina festivalului, acolo unde o să găsiți și niște super fotografii surprinse în culise ori la repetiții.
Festivalul a fost un bun prilej și pentru cei care au vrut să descopere Muzeul George Enescu. Alături de Asociația Cultour, au fost organizate în fiecare dintre weekend-urile de pe durata festivalului tururi pe biciclete, care începeau cu o vizită la muzeu și continuau spre Centrul Bucureștiului, în zone semnificative anumitor momente din viața artistului.
1 comment
din fericire Festivalul George Enescu ramane un eveniment de referinta pentru mediul cultural din Romania si bineinteles accesibil si amatorilor de muzica clasica.