După cum spuneam şi în ghidul anterior, fotografiile macro atrag tot timpul cele mai multe priviri şi cele mai multe laude, fiind unele dintre cele mai renumite în întreaga comunitate a fotografilor. De-a lungul timpului au apărut metode din ce în ce mai bune pentru realizarea fotografiilor macro fără un efort financiar prea mare, putând astfel economisi sume semnificative de bani, în scopul unor soluţii DIY.
Înafară de soluţia DIY prezentată într-un mic ghid anterior care oferea o distanţă de focalizare mult mai mică, această nouă metodă despre care voi vorbi este puţin mai costisitoare, însă avantajele sunt mult mai mari. Mai jos voi prezenta principalele aspecte în folosirea tehnicii „obiectivului întors”, comparând astfel această metodă cu folosirea unui obiectiv macro dedicat.
- Cum funcţionează această metodă ?
- Cum pot expune perfect fără a mă putea folosi de exponometru ?
- Câmpul de profunzime, cum îl pot adjusta ?
- Cum pot să focalizez cât mai uşor ?
- Care sunt avantajele şi dezavantajele acestei tehnici ?
1. Cum funcţionează această metoda?
Folosirea „obiectivului întors” în locul unui obiectiv macro este una dintre cele mai avantajoase tehnici, atât la preţ cât şi la calitatea obţinută. Pentru început este important să ştim cum funcţionează şi pe ce se pune accentul. Primul pas, dar şi cel mai important : pentru a putea menţine obiectivul întors pe aparat fără niciun ajutor este necesar un inel inversor (se poate achiziţiona de la F64.ro). Acest inel se montează pe partea frontală a obectivului, după care acesta se întoarce şi se montează invers pe aparat.
În cazul în care nu doriţi să achiziţionaţi acest inel există soluţia gratuită, aceea de a ţine obiectivul lipit de aparat dar în mână, scăzându-vă astfel puţin mobilitatea. Odată ce aţi montat obiectivul pe aparat urmează reglarea distanţei focale şi a diafragmei. Pentru a putea regla diafragma este necesar să trageţi manual de acea mică urechiuşă (prezentată în imaginea de mai jos), setând astfel cantitatea de lumină care va pătrunde în aparat dar şi câmpul de profunzime.
Pe toată durata „şedinţei foto” trebuie să ţineţi diafragma deschisă, sau o puteţi bloca într-un mod DIY folosind un elastic sau orice altceva ce va ţine acea mică placă metalică în loc. După ce realizaţi acest lucru, distanţa focală este ultimul lucru ce mai trebuie setat. Astfel, pentru a obţine un raport de mărire ridicat trebuie să rotiţi inelul distanţei focale (inelul pt. zoom) la o valoare cât mai mică (18mm, 35mm); pentru a obţine un raport de mărire mai mic şi un câmp de profunzime mai larg trebuie să realizaţi fotografia la o distanţă focală mai mare ( 55mm + ).
În raport cu distanţa focală se află si distanţa de focalizare, fiind direct proporţionale. În momentul în care fotografiaţi cu obiectivul întors la 18 mm este necesară o distanţă focală mult mai mică (1-2cm) decât la 55mm, unde este necesară o distanţă de 4-5 cm.
2. Cum pot expune perfect fără a mă putea folosi de exponometru?
Odată ce aţi reuşit să treceţi de partea tehnică, urmează realizarea propriu-zisă a fotografiei. Pentru a putea expune cât mai corect trebuie să vă folosiţi de ceea ce vă oferă aparatul, de exponometru, însă nu în mod direct. Faceţi o fotografie la subiect cu obiectivul pus normal la valoarea cea mai ridicată a diafragmei (ex. f/5.6) şi reţineţi timpul de expunere. Comutaţi pe modul manual, introduceţi valoarea dorită, şi realizaţi acum fotografia cu obiectivul întors.
Folosind această metodă veţi obţine întotdeauna un timp de expunere cât mai corect, modificând ulterior valoarea obţinută în funcţie de locurile în care veţi mai realiza fotografii. Valoarea va fi tot timpul aproximativ aceeaşi, însă în funcţie de intensitatea luminii puteţi compensa expunerea, obţinând într-un final rezultatul dorit.
3. Câmpul de profunzime, cum îl pot adjusta?
În adjustarea câmpului de profunzime în funcţie de obiectul / insecta fotografiată se pot folosi două metode, ambele foarte cunoscute. Prima dintre ele este închiderea sau deschiderea diafragmei, de data aceasta manual, având însă grijă la compensarea expunerii. În momentul în care închideţi diafragma, câmpul de profunzime se va mări însă cantitatea de lumină ce va pătrunde în aparat va fi mai mică, trebuind astfel a compensa prin mărirea timpului de expunere.
Cea de a doua metodă, mai puţin folosită, supune realizarea unui compromis pentru a mări timpul de expunere. Acest compormis constă în scăderea raportului de mărire prin schimbarea distanţei focale (într-una mai mare), obţinând astfel aceeaşi valoare a expunerii. Avantajul acestei tehnici este păstrarea unei valori constante a expunerii, putând astfel evita greşelile şi obţinerea unor fotografii subexpuse.
4. Cum pot să focalizez cât mai uşor?
Unul dintre ultimii paşi, dar nu cel din urmă, este focalizarea. Folosind această tehnică focalizarea se face puţin mai greu datorită mobilităţii scăzute. Pentru a putea focaliza subiectul este important să schimbaţi distanţa aparatului de acesta, fiind unicul mod prin care aţi putea realiza acest lucru. Este necesar ca inelul de focalizare să rămână fix pentru a nu schimba astfel distanţa focală.
Astfel, de multe ori fotografiile OOF (out-of-focus) vor fi destul de multe, însă cu timpul veţi obţine o acurateţe mai ridicată. Principalul mod de a evita acest lucru este închiderea diafragmei, mărind astfel câmpul de profunzime, scăzând însă timpul de expunere.
Per total fotografierea cu obiectivul întors supune îndemânare şi răbdare multă, neputând realiza fotografii bune fără a avea parte de aceste două calităţi.
5. Care sunt avantajele şi dezavantajele acestei tehnici?
Avantajele folosirii acestei tehnici sunt foarte mari însă se rezumă în special la un cost mult mai redus decât cel al unui obiectiv macro dedicat şi la claritatea fotogafiilor rezultate. Datorită preţului scăzut (max. 50 lei) această tehnică este foarte renumită în întreaga lume, atrăgând foarte mulţi fotografi entuziaşti.
Printre avantajele sus menţionate se regăseşte şi calitatea înaltă a fotografiilor rezultate. Spre deosebire de folosirea altor tehnici unde claritatea fotografiilor nu este atât de ridicată, metoda „obiectivului-inversat” vă va scăpa de rezultatele neplăcute şi aberaţii cromatice.
Pe lângă aceste două mari avantaje această metodă prezintă şi câteva dezavantaje ce distanţează foarte mult această tehnică de obiectivele macro dedicate. Înşirate, dezavantajele folosirii acestei metode sunt : pătrunderea firelor de praf pe senzor (pete mici şi negre în poze), focalizarea manuală prin schimbarea distanţei subiect-aparat, expunerea manuală şi un câmp de profunzime mult mai scăzut.
Aceste dezavantaje însă sunt mici aspecte ce pot fi corectate cu uşurinţă, intervenind aici atât experienţa cât şi îndemânarea celui ce va face fotografiile.
32 comments
#nu ti-am mai lasat de mult nici un comentariu la articole, dar sa sti ca apreciez foarte mult fotografiile realizate, si totodata am dat linku’ tau la doi prieteni care sunt pasionati de fotografie (dar si-au cumparat aparat foto doar de o luna) … au zis ca e SUPER ghidu’ tau!
Multumesc frumos !Ma bucur ca iti plac fotografiile si ca le-a fost de folos ghidul prietenilor tai. 🙂
Excelent! Multe multumiri pentru acest ghid.
Foarte bun tutorialul, nici nu ma asteptam la altceva din partea ta. Am sa incerc si eu dar prima data sa-mi cumpar inelul inversor, altfel parca nu m-as baga. Nu vreau sa-mi stric aparatul tinandu-l in mana, stii cum e, pot sa-l scap pe jos 🙂
10x again pentru tutorial, e foarte util.
E bine ca ai rabdare pana cumperi un inel ! Eu unul n-am avut si am facut 2-3 luni poze cu obiectivul in mana si a mers destul de bine, dar totusi, nu merita riscul. 🙂
Back in school, I’m doing so much lerniang.
Acest articol mi-a fost promis acu cateva zile ! Iti multumesc. Ca si fapt divers dupa ce am vorbit noi am dat comanda pe F64 si nici pana in momentul de fata nu am primit nimic…..
Cand ai dat comanda ?:)
Salut Dragos, mi-a placut foarte mult tutorialul tau, foarte frumos, eu am un canon easo 400d, si obiectivul din kit 18-55mm, problema e urmatoarea , am avut si eu un nikon d40, la el aveam urechiusa de diafragma la obiectiv si reuseam sa maresc campul de profunzime, dar la canon la obiectiv nu am urechiusa acceea, ai vreo idee cum as putea sa maresc campu de profunzime? am ceva poze cu o musca pe deviant , am linku la Website, dupa cum se vede iasa cam ciudat ca nu am idee cum sa maresc campul de profunzime, da-mi un mail daca ai vreo idee sau scrie aici. Multumesc . Cata
Multumesc pentru sfatul DIY de creeare a inelului ! 🙂
Daca nu ai urechiusa de diafragma e cam greu sa o modifici. Nici inel de diafragma nu ai, nu ?
Singura metoda e sa invarti de suruburile mici care regleaza diafragma, insa nu iti recomand decat daca esti sigur ca nu strici ceva. 🙂
apropo de inelul reversibil, il puteti face si acasa nu trebuie sa cumparati, din capacul de protectie a aparatului si un filtru vechi, decupati capacul sa devina un inel, apoi lipiti inelul pe el cu ceva silicon sau lipici puternic , infiletati in obiectiv prin filetul de la filtru si apoi in aparat prin filetul de la fostul capac si aveti un inel reversibil:D , asa mi-am facut eu si la canon si la nikon.cata
Salut, nu am niciun surub de reglat decat cele 4 care tin obiectivul sa nu se desfaca, in rest doar niste pini ( http://images49.fotki.com/v1507/photos/2/1522122/7612571/IMG_1272-vi.jpg ceva de genul pinii).
Dintr-unul din acele suruburi se regleaza cred, dar nu te sfatuiesc sa umbli acolo, decat daca gasesti undeva ceva sigur. 🙂
Foarte folositor…..sunt nerambator sa incerc…multumesc !
O intrebare… sunt fotograf incepator si nu ma prea stiu la componente… am un nikon d3100 si as vrea sa incerc acest lucru cu inel inversor… dar ptr obiectivul Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G VR ce inel ar trebui sa cumpar? precizez ca vreau sa il folosc inversat in aparat nu sa pun altul inversat pe asta 🙂 multumesc mult
Salut,
Folosește inelul acesta. 🙂
Buna ziua, fiind incepator va cer ajutorul Am primit un dslr canon eos 4000d cu obiectivul din kit 18-55 mm. Va rog sa imi spuneti de unde pot achizitiona un inel inversor. Va multumesc anticipat
Bună ziua!
La F64 era în ofertă, dar acum văd că nu mai este pe stoc și nici nu l-am găsit disponibil în altă parte. Vă puteți seta o alertă pe site-ul lor ca să fiți anunțat când ajunge.
https://www.f64.ro/inel-inversor-ar-09-58mm-pentru-canon-eos/p
O zi bună!