5 situații pentru care e util un aparat foto SMART

De cele mai multe ori îți dai seama de utilitatea unui lucru abia atunci când ai mare nevoie de el. Să vă spun ce-am pățit zilele acestea. Am luat în teste noul Samsung NX Mini. După trei nopți petrecute pe tren dintr-un loc în altul, n-am mai verificat atent aparatul și am pornit mai departe la un alt drum. Când să fac primele fotografii de pe drum mi-am dat seama că aparatul n-are cardul băgat în el. Pregătisem un card SD pe care să-l folosesc cu NX Mini-ul, așa că l-am scos din geantă. Dar când să-l pun, surpriză, cardul nu încăpea. Aveam nevoie de unul microSD.

Ia-l de unde nu-i la 2-3 dimineața, pe tren, pe câmp, pe cine știe unde. Și atunci m-am apucat să caut prin toate funcțiile SMART ale camerei și tare m-am mai bucurat când am dat de funcția „Auto share” despre care vă voi povesti în continuare și care m-a salvat atât atunci, cât și ziua următoare când din graba de a-mi cumpăra primul card care-mi iese-n cale am dat de un microSD cu o viteză atât de slabă încât îmi copia o poză în 10 minute.

Vă povestesc în continuare despre această funcție, dar și despre alte funcții SMART utilie pe un astfel de aparat foto și care te pot salva din tot felul de situații. Să începem! 🙂

1. Utilizarea funcției „Auto share” și pentru înlocuirea cardului de memorie

Și funcția care mi-a plăcut cel mai mult. Funcționează extrem de simplu și e tare utilă. O activezi, conectezi smartphone-ul la rețeaua wireless creată de aparat, iar apoi acesta va juca rolul unui dispozitiv de stocare. Pe scurt: fotografiile vor fi salvate pe telefonul mobil. Durează cam 10 secunde, din ce-am observat, copierea unei fotografii la rezoluția de 20 de megapixeli, precum cea a lui NX Mini. Un timp decent, mai ales dacă e unica alternativă.

samsung-nx-mini-2

O altă funcție utilă pentru stocare/transfer este conectarea cu Dropbox-ul. Funcționează astfel: conectezi aparatul la o rețea de wireless, introduci datele de conectare pe Dropbox, iar apoi copiezi fotografiile selectate de pe cameră. 10 fotografii la 20 de megapixeli sunt copiate cam în 2-3 minute. Funcția e extrem de utilă dacă n-ai un laptop la îndemână pe care să copiezi pozele sau dacă vrei să le distribui rapid cu prietenii. De asemenea poți înlocui Dropbox-ul cu Facebook-ul și urca fotografiile direct acolo. 🙂

samsung-nx-mini-1

2. Controlul aparatului foto de la distanță

Funcția Remote Viewfinder, de control a aparatului de la distanță, e utilă mai ales atunci când vrei să surprinzi un anumit momentdar nu poți sta lângă aparat în permanență. Sau când vrei să faci o fotografie de grup și vrei să faci și tu parte din ea. Alegi acest mod, iei smartphone-ul cu tine, vezi cadrul, iar la momentul potrivit declanșezi. Funcția poate fi utilă și pentru timelapse-uri sau fotografii cu timp lung de expunere.

3. Editarea fotografiilor pe smartphone

E una dintre etapele mele preferate. Folosesc foarte mult Instagram-ul și îmi place ca de fiecare dată când testez un aparat foto SMART să editez o parte din fotografiile realizate cu el direct de pe telefon. Prin funcția Mobile link trimit fotografiile pe telefon, iar apoi le editez. Cel mai des fac asta folosindu-mă de VSCOcam și Snapseed, două soft-uri gratuite, ușor de folosit și de efect. Puteți vedea mai jos un before&after după nici măcar un minut de „muncă”. 🙂

samsung-nx-mini-3

4. Publicarea fotografiilor pe rețelele sociale: Facebook și Instagram

Așa cum spuneam mai sus, un aparat foto SMART îți oferă posibilitatea de a publica direct fotografii pe rețelele sociale, Facebook-ul fiind una dintre primele opțiuni. Ba chiar prima.

Te conectezi la o rețea de wireless (poate chiar una făcută cu telefonul mobil prin hotspot), introduci datele de conectare pe Facebook, iar apoi trimiți fotografiile selectate. Simplu și rapid.

5. Localizarea prin GPS a fotografiilor și a locurilor fotografiate

O altă funcție extrem de utilă. Toate fotografiile pe care le faci atunci când conectezi aparatul la smartphone au coordonatele GPS salvate. Poți astfel vedea locurile în care ai călătorit și identifica mai ușor obiectivele fotografiate. E o funcție care te ajută mai ales în vacanțe și excursii, dar nu numai.

Dacă aveți completări sau povești despre cum v-a ajutat o funcție SMART de pe camera voastră vă invită să le scrieți în aplicația Live Smart! creată de Samsung. Puteți contribui la crearea e-book-ului 365 de moduri de a trăi o viață SMART” și câștiga premii SMART pe măsură: aparat foto, smartphone, tabletă, televizor sau aspirator.

Despre alte pățănii și situații în care e utilă tehnologia SMART povestesc și Cristina Bazavan, Corina Scheianu și Victor Kapra. Împreună formăm familia SMART de bloggeri. Vă invităm să povestim împreună!

Până data viitoare, cu bine! 🙂

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *