În acest weekend am realizat și mai mult dependența ta, ca om, de natură. Fiind la Târgu Secuiesc pentru recoltarea cartofilor Lay’s, înlocuind-o demn pe Claudia, discutând cu oamenii din patele M&P Agro și a fermei partenere PepsiCo, am aflat încă o dată cât de mult depindem noi de natură și natura de ea însăși.
Principala probelmă a fost ploaia. Și nu că ar fi plouat prea mult. Ci că n-a plouat. DELOC. Timp de trei luni. Deloc n-a plouat vara aceasta în județul Covasna, acolo unde sunt o parte din fermele de care vă spuneam. Norocul, ca să spunem așa, a fost că în urmă cu un an s-a apelat la irigarea culturilor și așa s-a salvat o parte din recoltă. Chiar și ala, producția față de anul trecut abia dacă ajunge la trei sferturi.
Agricultura a devenit acum un sport sau un joc de inteligență în care cel mai ager și isteț câștigă. Așa cum am aflat de la familia Peter a cărei fermă am vizitat-o, e nevoie de o atenție sporită la fiecare detaliu pentru obținerea cartofilor demni să devină chipsuri Lay’s. Iată întâi cum ne-am început ziua de ieri recoltând cartofii. Înainte de a ne apuca de muncă ni s-a prezentat procedeul prin care se recoltează cartofii. Totul se face cu ajutorul unor combine Grimme de ultimă generație alături de niște oameni specializați.
Și apoi, când am auzit de combine, ne-am urcat cu toții în ele și am pornit pe parcelele ce aveau să fie recoltate. Procedeul se realizează relativ rapid și cu un randament foarte mare. E evident ajutorul mașinilor speciale și a noilor tehnologii.
În momentul în care combina a ajuns la capătul parcelei, am coborât și m-am întors pe jos, fotografiind procedura din mai multe unghiuri. Paralel cu mine și combinele mergea și o barză, foarte liniștită. Probabil era deja obișnuită cu recoltarea. Ea recolta insectele pe care combinele le scoteau atunci când răscoleau pământul.
Iar acum, în timp ce cartofii erau deja recoltați și transferați din depozitul combinelor în remorci pentru a fi transportați spre fermă, fiecare dintre noi își verifica propria recoltă și exersa anumite practici. În continuare le veți vedea pe Andreea și Denisa cum își păzezsc cu demnitate recolta, pe Ana și Andreea care verifică dacă solul e perfect pentru o cumpănă într-un picior și pe Chinezu care a găsit cel mai mic cartof. Cel mai mare se află încă, acolo undeva, în sol. Așteaptă să fie recoltat pentru ediția giant-chips.
În continuare am mers să vedem procesul de sortare a cartofilor. Aici ei sunt sortați în funcție de mărime, culoare, dacă sunt buni, dacă sunt răi, dacă sunt atacați de diverse insecte etc. E un proces realizat cu o atenție foarte mare din partea tuturor angajaților. Pentru că, înainte de toate, intervine calitatea.
Și iată produsul final, chipsurile din recolta Claudiei și chipsuri realizate pe loc, demonstrându-ne încă o dată procedeul simplu, dar sănătos, prin care pot și se realizează chipsurile. Spre surprinderea noastră, chipsurile simple, fără niciun fel de aromă, au un gust senzațional. Cam despre asta a fost de această dată. Mi-a plăcut tare mult și m-am simțit excelent alături de oamenii minunați care au participat! :- ) Mulțumesc Mădălinei și agenției Borțun-Olteanu pentru invitație!
10 comments
Oau, Dragos! Mi se pare ca v-ati cam distrat! Iti multumesc mult ca ai acceptat aceasta experienta si sper ca ti-a facut placere. Eu ma bucur enorm ca ai fost tu in locul meu, nu puteam sa fac o alegere mai buna! Iti multumesc pentru tot! 🙂
Mulțumesc frumos și eu pentru tot! 🙂
Nu ne mai ramane decat sa mancam chipsuri de dimineata, la pranz si seara :)).
Marfa tare ideea celor de la Lay’s sa ne arate cum se fac chipsurile incepand de la origini….bravo si la mai mare!