Fotografia de produs este unul dintre cele mai practicate stiluri în cadrul publicaţiilor media, trusturilor şi fotografilor profesionişti, ale căror servicii sunt indispensabile. Astfel, prin fotografierea unui produs, se prezintă acesta în starea sa reală alături de toate calităţile şi defectele estetice pe care le are acesta într-un mod obiectiv, atenţia concentrându-se asupra obiectului.
Mai jos urmează câteva sfaturi simple însă utile despre fotografia de produs, evidenţiind principalele dileme cu care se confruntă cei ce practică acest gen.
- Cum combin detaliile tehnice pentru obţinerea unui rezultat cât mai bun ?
- Cum aranjez obiectul fotografiat pentru a obţine perspectiva dorită ?
- Lumina, cum o aranjez pentru a evita umbrele tari ?
- Unde realizez fotografia ? (cutia fotografică)
- Post-procesarea, la ce trebuie să fiu atent ?
1. Cum combin detaliile tehnice pentru obţinerea unui rezultat cât mai bun ?
Detaliile tehnice joacă cel mai important rol în fotografia de produs, de aceea atenţia datorată acestora trebuie să fie sporită. Recomandat este să folosiţi aparatul foto pe modul Av (Aperture Priority) pentru a obţine timpul de expunere ideal evitând zonele sub/supraexpuse. Odată ales modul de expunere şi timpul (cel recomandat de aparat) este indicat să faceţi mai multe încercări, compensând expunerea intre -2 şi 2 trepte, obţinând astfel un fundal mai deschis sau zone cu lumină mult mai plăcută.
După ce aţi ales timpul de expunere împreună cu valoarea compensatorie, diafragma trebuie închisă în aşa fel încât tot obiectul fotografiat să intre în focus, evidenţiindu-se astfel toate aspectele estetice ale sale. Acum, timpul de expunere se va mări datorită închiderii diafragmei, dar compensaţia trebuie menţinută.
Sensitivitatea ISO ese recomandată a fi între 50-200 pentru a ridica fotografia la o calitate tehnică excepţională evitând zgomotul nedorit. Odată setate, detaliile tehnice transformă produsul într-o fotografie reuşită, rezultatul final fiind unul mult mai bun. Un rol important îl are şi balansul alb care poate schimba toate tonurile culorilor, creeând o atmosferă mai rece/caldă. Astfel, acesta trebuie stabilit în modul clasic folosindu-vă de o hârtie albă pe care să fie prezentă lumina folosită la realizarea fotografiei.
2. Cum aranjez obiectul fotografiat pentru a obţine perspectiva dorită ?
Aranjarea obiectului în fotografia de produs reprezintă elementul cheie şi necesită foarte mare atenţie. Este important să aveţi grijă ca întregul obiect să intre în zona de focus şi să îl prezentaţi într-un mod obiectiv evidenţiinu-i toate calităţile şi defectele. Aceste detalii sunt foarte importante pentru clienţi, dorind a afla starea adevărată în care se află produsul.
De aceea obiectul trebuie aranjat cu mare atenţie, în prim-plan fiind partea principală a acestuia, partea în care se află emblema acestuia sau numele firmei producătoare. Detaliile prezente pe obiect sunt foarte importante şi trebuie să fie prezente în compoziţie, conturând astfel partea estetică a produsului.
3. Lumina, cum o aranjez pentru a evita umbrele tari ?
Lumina în fotografia de produs joacă unul dintre cele mai importante roluri, reuşind a scoate în evidenţă aspectul obiectului. Pentru a obţine o lumină cât mai plăcută fără umbre puternice sau zone arse este recomandat să adăugat un material de difuzie în faţa sursei. Astfel veţi obţine umbre fine care nu vor ieşi în evidenţă, rezultatul fiind unul total diferit, unul foarte plăcut.
În cazul în care folosiţi un bliţ şi îi puteţi seta puterea puteţi realiza acest lucru în schimbul difuziei însă rezultatul nu va fi acelaşi. De aceea trebuie mărită puterea şi adăugat materialul de difuzie. Hârtia este cel mai la îndemână material pentru acest scop, împrăştiind lumină pe o suprafaţă mai largă.
Dacă nu dispuneţi de nicio sursă de lumină, prelungirea expunerii este soluţia, obţinând rezultate bune însă nu la fel de spectaculoase. Dacă dispuneţi de lumina solară o puteţi redistribuii pe întreaga suprafaţă a zonei în care faceţi fotografia obţinând o atmosferă caldă însoţită de o lumină solară difuză, plăcută.
4. Unde realizez fotografia ? (cutia fotografică)
Pentru a realiza o fotografie de produs cât mai reuşită lumina este foarte importantă şi trebuie aranjată cu atenţie. Astfel, pentru a putea face mult mai uşor acest lucru vă puteţi folosi de o cutie fotografică ( DIY – Cutia fotografică ) şi veţi evita orice umbră nedorită, orice fundal neplăcut. În acest mod puteţi obţine fotografii cu fundal perfect alb sau cu orice idee îndrăzneaţă, rezultatul fiind unul foarte bun.
Folosind cutia fotografică expunerea trebuie să fie realizată foarte bine pentru a obţine un fundal alb, plăcut, şi o lumină cât mai bună pe subiect. Pentru realizarea acestui lucru trebuie să compensaţi expunerea până la două trepte şi astfel lumina se va mări considerabil, fundalul fiind unul aproape perfect alb.
5. Post-procesarea, la ce trebuie să fiu atent ?
Odată ce aţi realizat fotografia post-procesarea este un pas foarte important, pasul decisiv. Atenţia sporită la eliminarea detaliilor nedorite poate transforma fotografia într-una perfectă, atenţia concentrându-se doar asupra elementului central, produsului. Pentru a realiza acest lucru trebuie întâi să eliminaţi elementele inestetice prin folosirea uneltei Clone Tool (Adobe Photoshop). Totul trebuie făcut cu mare atenţie deoarece marea parte a fotografiei este în focus şi orice greşeală va fi evidentă.
După ce aţi eliminat aceste detalii neplăcute puteţi trece la reglarea contrastului folosind Curves şi a întregii lumini din fotografie folosind Levels. Trebuie să faceţi aceste setări cu mare atenţie pentru a nu strica întreaga fotografie şi pentru a-i menţine aspectul iniţial, cel brut de pe aparat.
Desaturarea rezultatului se poate realiza doar atunci în care culoarea obiectului fotografiat este neagră/albă/gri (sau alte noanţe puţin derivate) deoarece aceasta se va menţine aproape în totalitate şi fotografia va avea aproximativ acelaşi aspect. Dacă optaţi pentru desaturare aceasta trebuie făcută cu mare grijă prin folosirea uneltei Channel Mixer şi bifării opţiunii monochrome, obţinând astfel un rezultat foarte bun pe toate cele trei niveluri de culoare exitente anterior.
13 comments
cu 20 de ron iti faci un studio foto 😉
Poti detalia putin la ceea ce te-ai referit ?:)
Buna ziua, as dori cateva sfaturi daca se poate legat de fotografierea de studio, mai exact fotografierea de coltare si canapele. De cate surse de iluminare as avea nevoie, care sunt mai avantajoase si ce kit mi-ati recomanda. Multumesc anticipat!
Foarte frumos ghidul, felicitari pentru ca ajuti micii antreprenori sa-si faca singuri aceste fotografii