Ploaia de stele căzătoare (Perseidele) este renumită de foarte mulţi ani şi este recunoscută ca fiind un real spectacol astronomic accesibil tuturor persoanelor fără a fi necesară aparatură specială pentru observarea meteoriţilor ce transversează atmosfera Terrei.
Perioada în care se pot vedea aceste stele căzătoare este între 17 iulie şi 24 august, punctul maxim fiind în noapte de 12 spre 13 august. Explicaţia acestui fenomen este dată de trecerea unui nor de meteoriţi lăsaţi în urmă de cometa Swift-Tuttle (botezată astfel după numele celor ce au descoperit-o).
Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber datorită vitezei puternice cu care meteorii străpung atmosfera Terrei, arzând astfel integral în momentul pătrunderii.
Numele de Perseide provine de la constelaţia Perseus aceasta localizându-se în partea nord-estică a planului cosmic.
Credeţi că dacă priviţi o stea căzătoare vi se va îndeplni o anumită dorinţă?
(steaua căzătoare se află în dreapta cadrului)
18 comments
salut Dragos,
felicitari pentru blog si pentru ce-ai „prins” in noaptea Perseidelor. si eu am iesit cu aparatul, dar nu am reusit sa surprind nimic. la iso prea mare era prea evidenta poluarea lumoniasa si la setarile care au functionat pentru mine, meteorii nu aveau destula lumina ca sa inregistrez ceva.
tu ce setari ai folosit?
Salut!
Multumesc!
Fotografia in care am prins o stea cazatoare am avut iso 200, f/22 si exp. 10 minute parca. 🙂
@A.Dragos, expunere 10 minute?
Da, cu ajutorul modului bulb si al telecomenzii. 🙂
@Tudor, asta nu ai mai precizat 😉
@Slash, scuze, era pentru @A.Dragos.
astea din poze sunt liniutza cazatoare nu stele …:)) sau e motion bluru de vina ?:D simplu si la obiect oricum 😀
Motion blur? Am mai vazut astfel de comentarii la tine cu privire la post procesare. Sunt fotografii, nu imagini reproduse in PhotoShop. 🙂
@A.Dragos, eu intrebam numai ,pt ca poza asa pot sa fac si eu in ps:D de astea ziceam ca motion bluru e de vina ?!:D
Intelege ca e o diferenta intre fotografie si grafica pe calculator. Aceea e o fotografie si n-are nicio treaba cu motion blurul.
Ca si idee: astea nu sunt stele cazatoare. E doar un pic de fizica – miscarea pamantului in jurul axei sale. Daca esti un pic atent se poate observa tendinta curbilinie a miscarilor. Uite aici alta ploaie de stele: http://www.flickr.com/photos/stevenmerrifield/3393737384/ :)))
Stiu ca acele urme sunt miscarile naturale datorate rotirii pamantului, insa am mentionat ca doar in prima fotografie am surprins o stea cazatoare si ea se afla in colt-dreapta sus. 🙂
@A.Dragos, ok, am zarito apoi 🙂
am vazut foarte multe „stele cazatoare” (meteori) vara asta pe cer mai ales la mare!
sunt foarte frumoase!
MS MULT ACUM ESTE TEMA MEA DE GEOGRAFIE :)) ESTI TARE