Începutul într-un anumit domeniu este întotdeauna greu, mai ales dacă e vorba de fotografie şi dacă nu ai pe nimeni care să te ajute. Totul începe cu o mulţime de întrebări asupra unor setări care ţi se par cu totul şi cu totul extratereste. Ce-i cu expunerea ? Cu ce mă ajută diafragma ? şi alte întrebări în genul apar continuu până reuşeşti să te lămureşti. În acest ghid voi descrie cele mai elementare setări ale unui aparat de fotografiat, redând totodată principalele aspecte ale unei fotografii reuşite.
- Expunerea. Cum fac să expun cât mai corect ?
- Diafragma. La ce mă ajută şi cum îmi poate transforma rezultatul ?
- Senzitivitatea ISO. Când o pot folosi şi de ce este necesară ?
- Balansul alb. Cum modifică rezultatul fotografiei ?
- Compoziţia. La ce trebuie să fiu atent ?
1. Expunerea. Cum fac să expun cât mai corect ?
Expunerea poate delimita o fotografie de o simplă poză şi îi poate schimba în totalitate aspectul. În cazul în care deţii un aparat de fotografiat D-SLR sau unul bridge şi alegi să fotografiezi pe modul manual, expunerea se realizează destul de uşor însă compensarea acesteia poate îmbunătăţii semnificativ rezultatul. Astfel, în cazul în care fotografiezi subiecte pe care cade o lumină nu foarte puternică şi alegi să fotografiezi manual cel mai bine este să urmăreşti exponometrul aparatului care este reprezentat de o linie gradată, expunerea corectă fiind evidenţiată de punctul „O”. Dacă rezultatul va fi unul bun, însă nu vei avea zone arse, pentru îmbunătăţirea acestuia este recomandată supraexpunerea uşoară cu 1/3,2/3 trepte, obţinând o fotografie mult mai plăcută.
Modul în care reglezi expunerea poate schimba şi nivelul culorilor din fotografie, subexpunerea închizând toate noanţele, supraexpunerea mărindu-le saturaţia acestora dar şi contrastul. În cazul în care doreşti să subexpui intenţionat o fotografie trebuie să ţii cont de zgomot, deoarece acesta se va accentua fiind direct proporţional cu intensitatea luminii din cadru. Astfel, un cadru subexpus realizat la iso 200 va echivala cu iso 400 sau mai mult, acest lucru afectându-vă fotografia.
Imaginea de mai jos prezintă trei moduri în care am expus o fotografie, cel corect fiind cel de la mijloc. De aici deducem faptul că un timp de expunere scăzut (1/40-60) va permite pătrunderea luminii pe senzor mai mult decât unul ridicat (1/100), acesta fiind şi principiul pe care funcţionează aparatul fotografic. Expunerea, analizată tehnic, reprezintă cât timp stă oglinda din faţa senzorului ridicată definind astfel cantitatea de lumină ce pătrunde pe senzorul aparatului de fotografiat.
2. Diafragma. La ce mă ajută şi cum îmi poate transforma rezultatul ?
Diafragma este prezentă în mecanismul obiectivului reuşind a regla cantitatea de lumină ce pătrunde în aparat. Astfel, la închiderea sau deschiderea acesteia lumina care va intra se va modifica, câmpul de profunzime realizând acelaşi lucru. DOF-ul, depth of field (câmpul de pronfunzime) reprezintă zona de focus, zona în care subiectul este foarte clar distingându-se foarte bine de fundal. Cu cât diafragma este mai închisă cu atât câmpul de profunzime este mai mare, acest lucru fiind foarte folosit în special la fotografia de produs sau cea conceptuală.
Manipularea diafragmei poate oferi rezultate senzaţionale în fotografia dumneavoastră, contribuind la claritatea şi intensitatea luminii în fotografia. La majoritatea obiectivelor pragul maxim de claritate, sharp, se află undeva peste f/5.6 . Astfel, când realizaţi fotografii pe o lumină destul de puternică puteţi ţine cont de acest lucru deoarece rezultatul va fi îmbunătăţit semnificativ. În momentul în care fotografiaţi peisaje e bine să păstraţi diafragma între f/11 şi f/16 pentru a mări claritatea şi contrastul fotografiei. Aveţi grijă însă la faptul că dacă închideţi diafragma timpul de expunere va trebui mărit deoarece lumina ce va pătrunde pe senzor va fi în cantitate redusă.
În imaginea de mai jos veţi vedea influenţa diafragmei asupra câmpului de pronfunzime şi modul în care poate schimba perspectiva fotografiei. De cele mai multe ori rezultatele cele mai interesante sunt definite de combinaţii cât mai ciudate însă plăcute ale setărilor, şi astfel orice limite pot fi depăşite, nimic nefiind stabilit clar.
3. Senzitivitatea ISO. Când o pot folosi şi de ce este necesară ?
Senzitivitatea ISO reprezintă principala alternativă la fotografii reuşite pe lumină slabă. Astfel, în cazul în care dispuneţi de o lumină nu foarte plăcută şi aveţi nevoie de un timp de expunere mai ridicat se recomandă mărirea ISO-ului în aşa fel încât să puteţi realiza fotografia însă să evitaţi totusi zgomotul neplăcut care vă poate afecta rezultatul. Important este să expuneţi cât mai corect şi zgomotul nu va fi deloc deranjant.
Evitaţi folosiera ISO-ului la valori foarte ridicate, mai ales cele creeate de aparat deoarece rezultatul va fi unul nesatisfăcător, granulaţia fiind extrem de evidentă. De aceea e bine să alegeţi ori folosirea bliţului sau a unei alte surse de lumină ori mărirea senzitivităţii doar până la un anumit punt. Granulaţia apărută la diferite valori ale ISO-ului face diferenţa între o cameră profesională şi una pentru amatori, criteriul acesta fiind unul destul de important.
În cazul în care aţi ales folosirea unei valori medii (800 de exemplu) şi rezultatul este unul plăcut încercaţi să nu post-procesaţi foarte mult fotografia deoarece zgomotul va apărea încet, încet şi se va intensifica foarte tare în momentul în care depăşiţi limita. În imaginea următoare puteţi vedea impactul care îl are valoarea ridicată a ISO-ului asupra unei fotografii împreună cu zgomotul generat de acesta. Imaginile prezintă un crop 100% centrat din fotografia iniţială.
4. Balansul alb. Cum modifică rezultatul fotografiei ?
Balansul alb reprezintă modul în care este percepută culoarea albă în fotografie definind astfel toate tonurile de culori folosite în aceasta. Un balans alb realizat corect (White Balance) va transforma culorile prezente în fotografie în nuanţe cu adevărat speciale, însă şi foarte reale. De multe ori este necesară o prezentare reală a subiectului fotografiat pentru a transmite mesajul mult mai corect.
Balansul alb corect se realizează manual, prin fotografierea unei hârtii albe pe care este transpusă sursa de lumină care va fi folosită. Această fotografie se va face în urma setării aparatului pentru balans manual, timpul de expunere folosit fiind cel indicat de exponometru. Odată obţinut balansul alb rezultatul va fi mult mai plăcut, însă nu neapărat şi cel mai corect deoarece intensitatea luminii poate fi diferită în zona realizării fotografiei hârtiei. Astfel, ajungând la post-procesarea fotografiei balansul se poate modifica destul de uşor, mai ales daca faceţi fotografia în „.raw” având acces la majoritatea setărilor aparatului.
În fotografiile de mai jos veţi vedea diferenţa între un balans al culorii albe realizat corect, şi unul greşit (a doua fotografie). Cel greşit creează o impresie plăcută însă nu va fi apreciat absolut deloc datorită transpunerii false a realităţii (lucru necesar uneleori).
5. Compoziţia. La ce trebuie să fiu atent ?
Acum că ai învăţat în mare ce poate face aparatul tău de fotografiat şi cum îl poţi controla, am ajuns la momentul în care faci fotografia, moment în care imaginaţia joacă cel mai important rol. Odată ce te aflii în faţa subiectului este bine să ţii cont de majoritatea setărilor ce le poţi realiza şi să fii atent la câteva reguli de compoziţie care pot transforma total rezultatul.
- Evită încadrarea orizontului la jumătatea fotografiei. Încadrează-l la una sau două treimi pentru a obţine o perspectivă cât mai plăcută.
- Evită centrarea subiectului deoarece fotografia se va concentra asupra unui singur punct.
- În cazul în care realizezi fotografii cu modele este recomandat să laşi mai mult spaţiu în direcţia privirii.
- Dacă sunt prezente linii interesante, pot fi transformate în diagonale contribuind la dinamicitatea fotografiei.
- Realizează fotografiile de la nivelul subiectului, rareori obţii un rezultat bun de sus sau de jos.
- Evită încadrarea unor linii puternice în spatele subiectului, rezultatul nu va fi unul bun.
- Încearcă să încadrezi fotografia într-un cadru natural, daca se iveşte ocazia. (ferestre, tocuri, etc.)
- Caută culori plăcute şi contraste sesizabile şi combină-le cu mare atenţie, poţi obţine rezultate plăcute.
- Fii creeativ ! Găseşte simetrii plăcute şi încadrează-le corespunzător, pentru a le evidenţia.
- Experimentează ! Caută încadrări plăcute, culori şi subiecte atractive şi vei obţine rezultate bune !
41 comments
Foarte misto ghidul.Cred ca atunci cand ajung acasa rup aparatul foto in 2 si leg pisica de scaun sa o pozez! 😀
Excelent ghidul tau 🙂 Daca va mai continua, voi citi negresit 😉
Mai sunt pe blog inca 3-4 articole cu ghiduri de fotografie.
Va multumesc pentru aprecieri ! 🙂
si noi iti multumim ca ne impartasesti „secretul”
Foarte frumos si folositor. Si eu as fi avut nevoie la inceput de asa ceva, dar te-am avut pe tine:)). E foarte bun pentru cei la inceput de drum. Il recomand cu caldura!
Va multumesc tuturor, ma bucur ca v-a placut ! Vor mai urma pe blog inca 2-3 tutoriale deviate de la primii pasi, pentur o explicare mai detaliata. 🙂
Felicitari pentru claritatea si acuratetea cu care scrii ghidurile. E mare lucru. 🙂
Bună, Dragoş.
Spune-mi, ce fac eu care am un aparat care nu permite reglajul parametrilor indicaţi de tine.
Eu am un Nikon L 100.
Cu acest tip de aparat, pot face poze mai bune decât cele banale ?
Cumsanu ! Imi poti prezenta te rog care sunt modurile ce le are aparatul ?:)
Mama, interesant, mersi !
este bun ghidul, felicitari!
interesant si cred ca folositor pentru incepatori, multumim pentru postarea ghidului
Da, am un link în acest sens :
http://www.quickmobile.ro/manuale/foto/manual_utilizare_nikon_L100_ro.pdf
Ok. Realizeaza fotografiile pe modul automat cand faci fotografii in casa, si daca dispui de multa lumina dezactiveaza blitzul. Ai optiunea de iso, odata ce ai dezactivat blitzul poti mari iso pana la 800 pentru a scapa de fotografiile miscate. Pentru a mentine calitatea alege din meniu calitatea maxima si nu folosi zoomul digital. Acum, dupa ce ai reusit sa faci fotografia pune rezultatul pe calculator si uploadeaza-l aici sa vedem cum iese. 🙂
Încă odată, mulţumesc !
Am dezactivat bliţul, am selectat opţiunea ISO, dar nu am reuşit să reglez acel 800 de care îmi spui tu, sorry, sunt un pic atehnică. Nu am găsit nici în manual butonul care face treaba asta.
Apoi, am găsit o floare în casă, şi am fotografiat-o.
[IMG]http://i45.tinypic.com/2va0cp0.jpg[/IMG]
Mi se pare destul de bun rezultatul in privinta calitatii. Daca vei alege ISO mai mare puricii vor fi accentuati in imagine. Ies mai bine fotografiile acum ?
http://i45.tinypic.com/2va0cp0.jpg
http://tinypic.com/r/2va0cp0/6
Am vazut 🙂 . Tehnic e bun, nu e nicio problema. Aparatul are si autofocus, deci vei vedea ca inainte sa faci fotografiile va incerca sa clarifice, focalizeze, subiectul pentru a avea un rezultat clar. Astfel, trebuie sa astepti putin de tot pentru a focaliza bine si pentru a scoate fotografii clare. 🙂
Scuze, şterge mesajele care nu afişează poza. Nu am ştiut care din opţiuni este pentru blog.
Da, eu sun un pic mai mulţumită. Probabil e vorba de compoziţie, parte care mă depăşeşte.
Voi încerca şi sper ca în timp să pot face poze cât mai frumoase.
Sunt convinsă că e nevoie de multă muncă, documentare şi multă, multă practică.
Dacă nu te deranjez, am să te mai solicit cu câteva nelămuriri în viitor.
Nu e nicio problema, chiar ma bucur sa pot ajuta. Ma bucur ca ai reusit sa scoti fotografii mai bune ! 🙂
Eu as zice ca o poza realizata cu o diafragma mica (11, 11,22 ) are profunzime, iar contrastul se poate obtine din timpul de expunere.O diagragma mare (2, 2,8) are o plaja foarte mica de sharf, deci o profunzime foarte mica.
Dupa cum a scris si intr-un comentariu anterior, o sensibilitate ISO de peste 3200 duce la obtinerea unor poze vizibil zgomotoase, deci un ISO de maxim 800 e sufucient.
Balansul de alb e deja o functie ptr aparatele mai sofisticate, insa exista si pe unele aparate mai ieftine, gen P&S.Personal recomand utilizarea WB pe auto.Exponometrul e deja un accesoriu pe cale de disparitie.Se folosea si inca se mai foloseste de catre fotografii profesionisti in diverse locuri.Unele aparate au incorporat exponometrul in obiectiv.
Referitor la compozitie as avea o singura recomandare:faceti cit mai multe poze, indiferent de locatie/personaj.Omul din greseli invata.La inceput, procentul de poze reusite o sa fie mic, cu timpul o sa creasca.
Deja majoritatea aparatelor de fotografiat prezinta functia de reglare a balansului de alb. Eu la exponometru ma refeream la graficul vizibil pe LCD si in VF. 🙂
Scuze pentru greseli dar am scris repede.Succes in continuare.
Mi se pare greoi ce-ai scris aici, daca as fi incepator sunt sigur ca n-as intelege ce vrei sa zici.
Pare, dar nu este.
Daca ai fi incepator ai sti notiunile de baza si, te asigur, ca atunci vei intelege ce am vrut sa zic in ghid. 🙂
Sincer chiar ma ajutat. Dar ca sa inteleg am avut nevoie de aparatul foto in mana. Am lasat un timp de expunere mult prea mic si nu aveam lumina si nu intelegeam de ce nu iese fotografia. Mi-am dat seama intr-un final si m-am jucat si cu iso la urma. Super tare!!!
Ma bucur ca ti-a fost de folos ghidul ! Te mai astept pe blog ! 🙂
Chiar daca am epuizat un forum intreg de informatii , inca pot gasi ceva pe ghidurile tale. Sunt foarte interesante si ajuta foarte mult.
Partea cu exponometrul nu stiam de ea,stiam ca exista exponometrul si ca ajuta la expunere,dar nu stiam ca apare pe vizor si etc…
Succes in continuare.
Mă bucur că ți-am putut fi de folos! O zi bună! 🙂
cred ca o sa mai citesc de vreo 3 ori informatiile de mai sus si abia dupa voi face urmatoarea fotografie 😀
multumesc!
foarte bun …mai ales pt mine ca incepator de mare folos ,,ms; si tine-o tot asa
Mă bucur să aud asta!
Mai găsești pe http://www.blogdefotografie.ro alte sfaturi. 🙂
Foarte interesant articolul…cind vorbim si despre lumina…de ex,flashuri multiple,lumina continua,lumina naturala…lumina de contur,lumina de umplere,si cum si cind le folosim???
Foarte bun articolul tau, pe intelesul tuturor celor care vor sa se implice in arta fotografiei !