Aveam cred că 8 sau 9 ani când am auzit prima oară de Cirque du Soleil. Îmi spunea atunci un coleg că e singurul circ fără animale. „Ce farmec are-un circ fără animale?”, mă tot întrebam. N-am avut un răspuns atunci. Apoi pe măsură ce-am crescut am auzit tot mai mult de Cirque du Soleil și-am început să înțeleg care-i, de fapt, scopul acestui spectacol. Iar acum câteva zile când am aflat de la echipa Orange că am să pot fotografia pentru câteva ore în timpul repetițiilor am fost tare bucuros.
Este al treilea spectacol care vine în România, după Saltimbanco și Alegria. Ei au 19 spectacole diferite în total, iar cu 10 dintre ele pleacă în turnee în diferite locuri din lume. Istoria circului începe în 1984 cu un grup de 20 de street performeri. În momentul de față circul are peste 5.000 de angajați, dintre care mai bine de 1.300 sunt artiștii prezenți în spectacole.
„Avem englezi, francezi, unguri, canadieni, nemți, polonezi, spanioli, americani și așa mai departe. Avem chiar și-un român din Craiova. De șase ani lucrează cu noi, dar recent s-a mutat la un alt spectacol și n-a putut ajunge în România. Sigur s-ar fi bucurat!”, povestea doamna care ne-a ghidat prin culise.
Spectacolul Quidam, cel care a venit în acest an în România, este compus din mai bine de 10 momente complexe și extrem de difcile, fiind implicați peste 100 de oameni în pregătirea întregului eveniment.
Turul a început cândva pe la 14. Ajunsesem nerăbdător de la 13:30 și mă uitam de jur-împrejur, fără să mă apuc încă de fotografiat. Mi-am dat întâi timp să văd bine care-i locul în care se desfășoară „circul fără animale”, așa cum mi-l închipuiam când eram mic.
Câteva minute mai târziu mi s-a spus că la 14:00 urma să înceapă primele repetiții. Gândindu-mă că n-o să fie chiar ora fixă am început să mă plimb prin sală. Nu exagerez când vă zic că la două fix artista care pregătea numărul era deja pe scenă și își făcea încălzirea.
Numărul se cheamă „Hand Balancing” și presupune ținerea echilibrului în mâini. Acum, în scris, pare să fie mai ușor decât e în realitate. Dar asta până vezi echilibrul acela perfect și fermitatea poziției, extrem de dificilă de altfel.
De ce oare mai repetă atât de mult, ar putea fi o întrebare. Răspunsul este simplu. Tot ce se întâmplă în timpul spectacolului trebuie să fie perfect. Ori nu ai cum să faci ceva perfect fără muncă. Fără multă muncă, perseverență, încredere în tine, în cei din jur. Cum scrie Ruxandra Predescu în urma experienței de azi, Cirque du Solei este în primul rând un exercițiu de încredere.
Priviți doar următorul număr pentru care se repeta în momentul în care am ajuns în spatele scenei. Este „Banquine” și implică 15 artiști care trebuie să fie perfect sincronizați unul cu celălalt. Veți vedea mai jos și un colaj cu 4 imagini. Sunt 4 cadre declanșare în mai puțin de 5 secunde. În timpul în care privești fotografiile de la stânga la dreapta, ei vor fi făcut deja partea respectivă a numărului.
Tot în spatele scenei am văzut garderoba și camerele de machiaj. Fiecare artist are între 2 și 7 costume pe care le schimbă pe durata unui spectacol. Apoi ele sunt spălate, curățate și pregătite pentru următorul. Pantofii, de exemplu, sunt vopsiți și lustruiți înaintea fiecărui spectacol. Ei au chiar și mașini de spălat și uscătoare pe care le au întotdeauna după ei. Ba au chiar și bucătărie proprie. Asta când mai au timp să și mănânce.
Toate hainele pe care le vedeți în imagini (plus multe altele) pot fi împachetate într-o singură oră și pregătite pentru transport. Ce ziceți de asta?
E incredebilă organizarea și rigoarea cu care se întâmplă totul și, în același timp, energia și starea pe care o au toți oamenii implicați. Am văzut zâmbete, am auzit multe râsete, multe glume. Dar când vine vorba de precizie, punctualitate și respect față de spectacol, nimeni nu se dezice.
Revenind apoi către scenă am surprins repetițiile pentru numerele „Statue” și „Banquine”, cel de care povesteam mai devreme și care se pregătea în culise.
Am plecat de la circ fericit. Și bucuros de gândul c-am să revin peste câteva zile să văd spectacolul complet. De vreți să luați parte la spectacol să știți că încă mai sunt bilete disponibile. Poate că prețul lor nu e cel mai accesibil, dar gândiți-vă că e cel mai bun circ din lume și că e o experiență care nu are echivalent.
Biletele le găsiți pe Eventim. Sunt șase reprezentări în total. Șase șanse să vedeți un adevărat spectacol! 🙂
1 comment