Castelul familiei Sturdza, Miclăușeni

În prima zi din excursia în Maramureș (mulțumesc Nikon România și SKIN Media pentru oportunitatea de a testa obiectivele 24-120 și 85 macro) din cadrul proiectului Redescoperă România,am avut ocazia de a vizita castelul familiei Sturdza, cunoscut drept și sub denumirea de Palatul Sturdza. Castelul este construit în stil neogotic între anii 1880 și 1904 de către familia Sturdza, în satul Miclăușeni, castel care în prezent se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În jurul secolului al XV-lea, Alexandru cel Bun, a dăruit vornicului Miclăuș, o moșie imensă situată în aproprierea Siretului. După moartea vornicului moșia a fost vândută lui Simion Stroici, visternic ce a construit aici un conac ale cărui ruine erau vizibile chiar și în secolul al XX-lea.

Castelul a fost astfel reconstruit de către George Sturdza la sfârșitul secolului al XX-lea. Acest castel se află într-o stare destul de bună la momentul actual, putând fi vizitat zilnic de turiști. Camerele sunt imense, arhitectura este impunătoare, iar obiectele din perioada respectivă te fac să te transpui rapid în acea eră.

Urmăriți-ne pe Twitter sau pe bloguri pentru a afla ce mai facem în fiecare zi în excursia din Maramureș. Redescopera Romania este un proiect Petrom, susţinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45si Muzeul National al Taranului Roman.


10 comments
  1. Castelul ăsta nu-i în Maramureş cum nici eu nu sunt din Maramureş. Miclăuşeni face parte din comuna Butea, comună vecină cu a mea comună, Doljeşti, castel aflat la câţiva kilometrii de satul natal, Rotunda, deci, în inima Moldovei.

    1. Știu că nu e din Maramureș, nici nu am zis asta. Am scris Maramureș pentru că așa se intitula excursia. 🙂

      1. S-a vizitat juma’ de Moldovă şi s-a numit excursia „Maramureş”, nu că aş fi cârcotaş, dar n-ar sta nimeni să facă un lucru bun până la capăt. Unde mai pui că Bobby e moldovean şi-ar fi trebuit să remarce acest aspect.

          1. Nu m-am referit strict la asta. M-ar referit la faptul că ai zis că am vizitat jumate din Moldova, dar nu am vizitat decât castelul ăsta și cetatea Neamțului, restul au fost din Bucovina și Maramureș. 🙂

            În fine, înțeleg la ce te refeir. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *