Deși kit-ul unei drone DJI vine de cele mai multe ori cu tot ce ai nevoie pentru a trece deja la treabă, ar mai fi câteva accesorii care îți pot fi utile. Le-am ales aici pe cele mai importante dintre ele, pe care le-am cumpărat și eu și care mi-au fost de ajutor ori de câte ori am ridicat drona în aer.
Card de memorie microSD + adaptor SD
Dronele DJI folosesc carduri de memorie microSD. Sfatul meu ar fi să alegi unul de mare viteză, mai ales dacă ai de când să fotografiezi RAW ori să filmezi 4K. Iar ca spațiu, tot în aceleași condiții, ți-aș recomanda un card generos de 32 sau 64GB. Iată câteva variante:
- Sandisk Extreme Pro MicroSD 64GB 667X + adaptor SD sau aceeași variantă, doar că la 32GB;
- Kingston MicroSD 64GB U3 + adaptor SD;
Acumulatorul de rezervă
A fost primul „accesoriu” căruia i-am simțit nevoia. Deși autonomia unuia pentru Phantom 4 Pro, de exemplu, este de 30 de minute, îți dai seama că nu e întotdeauna suficient. Consumi câteva minute ridicând drona până obții unghiul de care ai nevoie și mai „păstrezi” câteva minute pentru întoarcerea la sol. Nu uita că o dronă urcă mai rapid decât coboară! Așa că un al doilea acumulator se dovedește a fi extrem de util.
De când am doi acumulatori, n-am mai avut nicio problemă legată de autonomie. Găsești la F64 o listă de acumulatori pentru majoritatea dronelor:
- Acumulator DJI Phantom 4 Pro;
- Acumulator DJI Phantom 4 (compatibil și cu 4 Pro);
- Acumulator DJI Phnatom 3;
- Acumulator DJI Mavic;
- Acumulator DJI Inspire 1;
Filtru ND sau de Polarizare
Un filtru ND ori unul de Polarizare te poate ajuta mult atât la filmare, cât și la polarizare. Cel ND îți permite să fotografiezi cu timpi lungi de expunere în lumină puternică, ori să filmezi în aceleași condiții, iar cel de polarizare contribuie la creșterea saturației culorilor și a contrastelor.
- Filtre ND pentru DJI Phantom – eu folosesc unul ND8, îmi e suficient;
- Filtre ND pentru DJI Mavic;
- Filtre ND pentru DJI Inspire 1;
Încărcător auto pentru acumulatorul dornei
Dacă stai mult pe drumuri, un astfel de adaptor/încărcător e mai mult decât util. Iată câteva dintre variantele existente acum la F64:
- Încărcător auto pentru DJI Mavic;
- Încărcător auto pentru DJI Phantom 4 / Phantom 2;
Și elicele intră în seturile de accesorii utile, dar dronele DJI, de exemplu, vin cu un set de rezervă. Ai să vezi că un rând de elice, dacă ai grijă la manevrarea și depozitarea lor, te vor ține destul de mult timp fără probleme. Îți dai seama când o elice începe să fie „afectată” dacă imediat după decolarea dronei, ea nu reușește să stea stabilă.
Rucsac pentru transportul dronei
Deși drona este livrată într-o cutie dintr-un material ușor, care face comod transportul într-o mașină, de exemplu, cu trenul ori avionul, dacă o să vrei să mergi într-o drumeție și să iei și drona, s-ar putea să nu fie cea mai bună variantă.
Producătorii de rucsacuri au început deja să creeze modele dedicate dronelor. Iată câteva variante:
- Manfrotto D1, bun pentru dronele DJI Phantom;
- Dicallo Universal, o alternativă cu un preț mai mic;
- Think Tank Airport Helipak, util și pentru transportul în avion, are compartimente generoase și pentru altă aparatură foto;
Eu unul folosesc un rucsac Manfrotto Advance, din gama nouă, dedicat foto, dar în care (dacă scot compartimentul dedicat) încape de minune drona.
Acestea ar fi principalele accesorii care îți vor fi utile după ce cumperi drona. Dacă mai ai idei, scrie-le într-un comentariu, să vină și în ajutorul celorlalți cititori. 🙂
Comment
5 ponturi pentru fotografii reușite din dronă - #DragoșCuDrona
[…] acest articol cu 5 accesorii de care ai nevoie imediat după ce îți cumperi o […]