Dacă plănuiești să pleci în vacanță ori să fotografiezi și filmezi într-o țară din Uniunea Europeană, ar fi bine să arunci un ochi peste acest articol ca să știi unde e permis să ridici drona și care sunt condițiile. Vei vedea că țările din vestul Europei sunt mult mai atente în ce privește utilizarea dronelor, iar nerespectarea legislației locale s-ar putea să atragă probleme de nedorit.
Am observat că în ultimul timp și la noi se pune accentul pe certificatul de înmatriculare al dronei obținut în România. La ultimele 3 zboruri anunțate am primit aceeași întrebare: „Drona este înregistrată în România, da?”. Procedura se complică în momentul în care am vorbi de una înregistrată într-o altă țară, deși certificatul ar trebui să fie universal valabil. Dar haide să vedem cum să treaba în afara granițelor și cum poți zbura cu drona în țările din Uniunea Europeană.
21 Comments
Petruș
Ce este un zbor comercial cu drona?
Dragoș Asaftei
Teoretic e definit de un zbor făcut în scop comercial: pentru filmarea unei reclame, de exemplu.
Condițiile pentru a zbura cu drona în statele UE. Ce acte sunt necesare pentru înregistrarea unei drone în România | caleaeuropeana.ro
[…] Mai multe detalii despre reglementările privind dronele în fiecare stat al Uniunii Europene, sunt disponibile aici. […]
Mateescu Mihnea
Deci nu poti sa zbori nici o drona intravilan in Romania sau poti zbura dronele de sub 500g care nu necesita inregistrare(ex:Dji Spark)?
Dragoș Asaftei
Bună!
Regulile de zbor se aplică tuturor dronelor, indiferent dacă trebuie înmatriculate sau nu.
Drona-defibrilator: Mașinăria care este mai rapidă decât o ambulanță și poate salva vieți
[…] zborul aparatelor fără pilot era interzis în Belgia. De asemenea, și în prezent, în Belgia este interzis zborul deasupra mulțimilor de oameni. Trebuie respectată o distanță de 50 de metri de persoane și […]
Ciprian
Buna vreau o simpla întrebarea daca drona mea este deja inrrgistrata in tara in care locuiesc acum si o duc cu mine in concediu in romania sunt obligat sa o inregistrez din nou in Romania
Dragoș Asaftei
Bună! 🙂
Nu e nevoie să o înregistrezi din nou în România, ci doar să respecți regulile de zbor de aici.
Ciprian
Multumesc frumos desigur ca am sa respect regulile comic este ca cei de la caa.ro nu explica nimic pentru cei care vin in romania cu o drona care este deja înregistrată deja in tara in care locuiesc,de exemplu Germania ai drona esti obligat sa ați pui plăcută cu numele tau întreg adresă și numărul de identificare apoi obligat forțat trebuie sai faci asigurare daca se intampla ceva pentru ca cineva trebuie sa despagubeasca accidentul,costă asigurarea pe an 41 de euro
Dragoș Asaftei
Noi mai avem de lucru la capitolul ăsta, din păcate legislația de acum din România e aceeași și pentru drone și pentru avioane ultraușoare.
George
Salut,
Ma intereseaza daca in Grecia, de exemplu, poti zbura cu drona sub 50m pe apa?
Multumesc!
Dragoș Asaftei
Salut! 🙂
Poți conform celor scrise aici.
George
Multumesc pentru raspuns!
Alin
Salut,
stii cumva cum procedeaza cei care fac fotografii / filmari cu drone in scop de promovare imobiliara (in intravilan) sau cum procedeaza cei care ofera servicii de filmare evenimente (nunti / petreceri etc.) in aer liber, dar in localitati si survoland multimea?
Sa inteleg ca acestia merg la risc, “pe barba lor”, sau obtin autorizatii speciale pentru aceste activitati?
Multumesc mult pentru o eventuala opinie!
Dragoș Asaftei
Bună!
În localități survolând mulțimea nu se poate, e interzis prin lege zborul deasupra unor zone dens populare/mulțimi.
Pentru zbor în intravilan ai nevoie de aprobare de la MApN pt. foto/video aerian și apoi aprobare de la AACR pt. zbor sub întălțimea minimă de siguranță (sub 150m, cum sigur ai nevoie).
Pentru extravilan e mai simplu și, în teorie, poți doar să anunți centrul de operațiuni pentru zbor dacă ai de gând să fotografiezi ceva mai izolat, care să nu fie într-o zonă delicată.
maria
Buna!
Stii cumva care sunt amenzile pentru incalcarea acestei legislatii (zboruri nedeclarate si/sau in intravilan fara autorizatie)? Eventual unde sunt mentionate… Multumesc frumos
Dragoș Asaftei
Bună!
Nu găsesc specificații clare referitoare la sancțiuni, știu doar (din experiențele altor persoane povestite pe internet) că poți primi simplu avertisment, amendă, amendă penală sau chiar și dosar penal la abateri repetate.
Norbert
Bună!
Care-i situația în Serbia ?
Țara respectivă nu era menționată mai sus.
Mulțumesc și aștept răspunsul dvs.
Dragoș Asaftei
Bună! N-am menționat-o pt. că nu e în UE. Din ce info am aflat acum, înțeleg că drona trebuie înmatriculată în Serbia. Dacă vii cu drona din altă țară, ai nevoie de aprobare d la Ministerul Apărării. Teoretic, tot de la ei ai nevoie de aprobare înainte de fiecare zbor. Nu sunt foarte clare lucrurile, oricum.
Cristian
Vom respecta legea in Romania atunci cand veti ajunge sa ne respectati pasiunea si nu vom mai avea legi facute in bataie de joc fata de multicoptere si aeromodelism, cum ar fi:
-cereri/aprobari pentru zboruri la altitudini mici(spatiu in care nimeni nu incomodeaza si nu provoaca interferente cu traficul aerian!!)
-sume de bani nejustificate pentru inmatriculare(108 EUR cu TVA inclus!!!!)
-interdictii de zbor pentru multicoptere de jucarie(100-500 de grame) in parcuri si alte zone urbane(este vorba de jucariile RC din supermarket, cumparate pentru copii!!)
-autorizatie de filmare obtinuta in scris de la armata, pentru orice fel de filmare sau fotografiere(unde va credeti?? ne intoarcem in comunism?!). Urmeaza sa interziceti si teleobiectivele si aparatele foto profesionale??
Dupa ce am studiat legislatia cu privire la multicoptere din majoritatea statelor europene si SUA, am observat ca suntem tara cu cele mai aspre si comuniste reguli pentru operarea acestor dispozitive. Incetati sa comparati in articole pe internet legile noastre cu privire la multicoptere, cu cele ale altor state membre UE, deoarece diferentele sunt uriase!
Gheorghe Adrian Ciortea
Cristian, dragă, Nu compară nimeni, nimic! Acest domn și-a sacrificat ceva timp ca să poiată pune la dispoziția noastră informațiile disponibile la data articolului. Cred că trebuie să-i fim recunoscători pentru asta. În ceea ce privește nivelul execrabil al legislației îți recomand să-ți îndrepți criticile în altă direcție. Mai sapă…..