Peste 600 de drone au fost înregistrate în ultimul an (2016-2017) la AACR. În momentul în care am definitivat eu procedura, erau deja înregistrate peste 750 de „aeronave fără pilot”. Numărul a crescut cu 50 doar în ultima lună.
Legislația în vigoare te obligă la înregistrarea ei și anunțarea fiecărui zbor, motiv pentru care recomand respectarea tuturor pașilor. Procedurile de înregistrare a dronei și de zbor extravilan nu sunt deloc complicate. Situația devine puțin mai complexă în momentul în care vrei să zbori peste orașe și, mai ales, peste București. Voi trata subiectul acesta într-un articol următor.
Așa că dacă ți-ai luat o dronă ori plănuiești să cumperi una, iată tot ce trebuie să știi despre procedura de înregitrare a ei.
61 Comments
Legislația dronelor: În ce țări din UE e permis zborul și care sunt condițiile - Dragoș Asaftei
[…] acest articol în care găsești mai multe informații despre legislația dronelor din […]
Alex
Salut! Foarte util articolul insa as avea cateva intrebari. In cazul in care detin un DJI Spark si aleg sa nu o inmatriculez, cum voi anunta la Centrul de Operatiuni? Nu este necesar sa comunic si numarul de inmatriculare? Mai este necesara aceasta anuntare?
De asemenea, din cate stiam eu, doar dronele cu dispozitive de filmare trebuiesc sa anunte zborul la centrul de operatiuni.
Dragoș Asaftei
Salut! Am sunat la Centrul de Operatiuni si au spus ca trebuie anuntat zborul chiar daca nu e inmatriculata drona. Important e sa se stie ca in zona respectiva este o drona in aer la un anumit timp, la o anumita inaltime.
Alex
Multumesc pentru raspuns!
Alex
*vezi punctul 4 cu albastru de aici: http://www.caa.ro/supervizare/operare-uav-uas
Daniel
Salut,
Ce inseamna mai concret “îi vor introduce un cip de identificare”? O dezmembreaza? Ce se intampla cu garantia in acest caz?
Multumesc
Dragoș Asaftei
Nu o dezmembreaza. La Phantom 4 Pro cip-ul a fost introdus intr-o fanta din zona in care se introduce acumulatorul. Nu se desface drona. 🙂
Cezar
Salut!!!
Un articol frumos documentat, multumim de efort!
O drona dotata doar pentru FPV (fie si un DJI fara card) trebuie inregistrata / declarata ca filmare aeriana? Aceste zboruri trebuie anuntate la MAPN?
In plus, in formularul model vad ca ai bifat plata cu cardul – se poate plati card la AACR direct?
Acel cip unde il aplica?
Merci
Dragoș Asaftei
Salut! Multumesc! 🙂 O intregistrezi drona ca dispozitiv UAV, nu ca producator de foto/video, deci regulile se aplica. La MApN trebuie anuntate toate zborurile din care rezulta materiale foto sau video.
Nu se poate plati cu cardul online direct, ci prin transfer bancar. La ei la sediu poti si cu cardul.
Cipul este aplicat in interiorul dronei, in general in zona unde intra bateria. 🙂
Cezar
Multumesc Dragos!!
Cipul se alimenteaza cumva sau e ceva de genul RFID? Pentru aplicarea lui vor desface drona?
Cat despre destinatie oricum cred ca e mai bine a fi declarata pt filmare/fotografie, nu e nimic de pierdut
Dragoș Asaftei
Nu se desface drona. Se scoate bateria si se introduce pe acolo. Cipul nu e alimentat, e unul inactiv. 🙂
Carol
Salut. Ca nu se desface e ok. Xa cipul respectiv este inactiv… mi.e greu sa cred. Pt ce ar pune un cip inactiv ? De ce are nevoie de el ?
Mersi 🙂
Dragoș Asaftei
Cipul se folosește pentru recunoașterea proprietarului dronei în cazul în care se găsește o dronă prăbușită/părăsită undeva. Cipul se activează doar la contatul cu cititorul.
Andrei Recareanu
Salut! Mi-ai putea da un număr de telefon? Am mai multe intrebari si as prefera sa vorbim la telefon:). In principal este vorba despre zborul unei drone peste o strada cu scopul înregistrării unui Music video. Mulțumesc!
Dragoș Asaftei
Salut! 🙂 Scrie-mi pe e-mail: cudrona@dragosasaftei.ro și dacă sunt nelămurir ne auzim apoi la telefon.
O zi bună!
Marius
Salut Dragos,
Foarte bun articolul. Ce nu reusesc sa aflu, daca am o drona, mavic air de exemplu, pot sa o folosesc si sa filmez cu ea in Bucuresti? In ce conditii?
Dragoș Asaftei
Salut!
Ai nevoie de aprobare de la AAcR pt. zbor sub înălțimea minimă de siguranță și de la MApN pt. foto/video din aer. Totuși, nu ai voie să decolezi/aterizezi în intravilan, nici să zbori deasupra unor zone dens populare care înseamnă bulevarde aglomerate, case, parcuri etc. Teoretic, dacă ai aprobările, poți zbura. Practic, 99% nu vei primi aceste aprobări din cauza legislației foarte complicate și imprecise.
Marius
Am inteles. In afara orasului ce se intampla? Imi iau o drona (sub 500gr) si merg la munte – vreau sa o folosesc acolo, o pot folosi fara sa ii sun si sa obtin aprobari? Inregistrarea dronei nefiind necesara.
Dragoș Asaftei
Trebuie sa ii suni si sa anunti zborul, asa e normal, asa e sigur. 🙂 Ceri aprobare pt. zbor in locul respectiv si o primesti pe loc.
Calinescu Paul
Salut. Frumos articol . Eu am o drona Phantom 4 pe firma si vreau sa o inregistrez. Intrebarea mea este : Pot sa primesc aprobarea de a fotografia si filma in oras pentru masuratori topografice ? ( firma este de cadastru si topografie ) sau trebuie sa fac o cerere speciala ?
Multumesc anticipat
Dragoș Asaftei
Bună! Ai nevoie de aprobare de la MApN pt. activități foto/video/de topografie, apoi vei avea nevoie de aprobare de la AACR pt. zbor la înălțimi mai mici de 150m. Regulile armatei prevăd zborul la peste 300m în oraș…
Cristi
Nu merg link-urile la formularul DN 219???
Dragoș Asaftei
Se schimbă site-ul AACR, așa că l-am încărcat eu din arhiva mea și am modificat link-ul.
Cristi
Mersi !
Fotografia cu drona pe Instagram - Instagramology
[…] Nu trebuie să o înregistrezi. E sub limita impusă de lege. […]
Florian
Salut
De unde iau SCHEMA DISPUNERE de pe site de la ei nu merge pentru Phantom 4 si la telefon au comfirmat ca este ????
Dragoș Asaftei
Nu ai nevoie de schemă neapărat. La Phantom 4 poți pune autocolantul pe unul din brațele dronei (din cele 4, care au motoarele în capăt), între centru și margine.
Sebastian
Salut,
Intrebare… cum se aplica regulile de zbor cu drona la turisti? Eu nu locuiesc in Romania, voi veni in vacanta pentru 2 saptamani. Nu am cum sa trimit drona la Bucuresti ca sa o inregistrez, iar fara inregistrare nu cred ca pot cere aprobari pt foto/video.
Am un Mavic Pro.
Sebastian
Radu Bargaoan
Salut. Buna documentatia. Aici in Germania nu trebuie sa anunt Ministerul Apararii daca vreau sa imi ridic drona ia aer. Se pune pret mai muöt pe restrictii in zone precum parcuri sau rezervatii naturale, rezervatii de flora si fauna etc. Locuiesc in zona de control a aeroportului Frankfurt si pot ridica drona ia aer cu restrictia sa nu depasesc 50 m.
Dupa cum vad vad restrictiile in Romania sunt substantial mai mari si voi renunta sa o aduc cu mine la proxima vizita.
David
Dacă am un dji PHANTOM 3 advenced neînmatriculat si vreu sa îl ridic in oraș trebuie neaparat sa fie înmatriculat sau doar pot sa anunț la AACR zborul fără sa mai o înscriu ??
Dragoș Asaftei
Phantom 3 are nevoie de înmatriculare. Deci trebuie înmatriculat, apoi trebuie să obții aprobare de la AACR pt. zbor sub înălțimea minimă de siguranță și de la MApN pt. fotografiere/filmare aeriană în intravilan.
Bădica Radu
Vreu sa știu și eu dacă in Craiova cei de la AACR au sediu sau unde trebuie sa merg sa o înscriu ! Va mulțumesc ! Menționeaz ca este vorba de un PHANTOM 4 pro
Dragoș Asaftei
Hey! Poți trimite actele online, dar va trebui să aduci drona la AACR în București pentru inserarea cipului.
Ce dronă mi-am luat, cât costă și primele impresii | Cristian Florea
[…] grame). Iar dacă vrei să-ți iei o dronă care trebuie înmatriculată, vezi aici ce acte îți trebuie pentru acest […]
Marian
Eu locuiesc la etajul 10, dupa logica lor trebuie sa anunt MApN daca vreau sa fac o fotografie panoramica cu telefonul si daca blocul este pe un bulevard nu trebuie sa scot telefonul in afara balustradei. Este absolut penibil sa ai un DJI Tello cat palma si sa anunti aviatia ca decolezi…
Dragoș Asaftei
Ești în casa ta, poți face ce vrei. Din momentul în care „ieși în aer”, în zbor, e spațiul statului…
Radu Bargaoan
Absolut. Ceva de râs. În Germania nu trebuie să telefonez la Ministerul Apărării și de-o fac ăia mă iau de nebun, dar sunt restricții peste tot : interzis în zone intravilane, parcuri naturale, zone de ocrotirea animalelor, peste cursuri de ape, căi ferate, șosele federale, linii de înaltă tensiune etc. Înălțimea max.120 m. distanța max.cât raza vizuală. Nu se prea ține nimeni de reguli.
Alexandru
Numai aberatii ca sa mai scoata si ei bani in plus. Eu am un Disco si nu mi se pare corect sa dau 100 euro pt inmatriculare si sa sun la MAPN si la Centru in acelasi timp sa-mi anunt un zbor for fun la camp de fiecare data cand ies la zbor.Plus ca eu am mai multe aeromodele homemade, jet-uri, planoare, etc. Ar insemna cate 100 euro fiecare si in cazul in care le distrug(aeromodele fara pilot automat, stabilizatori etc”chele”) sa mai stau sa anunt ca nu mai sunt functionale,si dupa apuca-te sa construiesti altele, iar alte acte, alti 100 euro si tot asa.Nu voi inregistra nimic niciodata si voi zbura numai in afara oraselor, pe camp, la munte, etc.Din cauza unor oameni prosti si inconstienti care au iesit cu dronele la proteste si le-au prabusit ca nu stiau ei sa piloteze sau ca nu au luat in calcul vantul, ploile sau interferentele, suferim noi.
Primele zboruri cu drona Mavic Air - mai multe gânduri de începător
[…] Dacă drona voastră necesită înregistrare, vă recomand să o faceți. Eu nu am avut nevoie pentru că am folosit o dronă mică, vă dau însă link către articolul lui Dragoș despre înmatricularea dronelor. […]
DV
Does the same procedure apply for people visiting Romania? What’s the point to go through all these when you’re not a permanent citizen of the country and you’re visiting romania for vacations and you just want to make some nice aerial shots?
Dragoș Asaftei
Yes, it is not fair but yes, the rules are the same for locals and travellers too.
Emmanuel
This is crap!
This made me not to visit Romania. Honestly
Dragoș Asaftei
It is really sad. The laws are not friendly at all. But if you have a small drone, under 500gr, you can fly it only by taking approval from the call centre I talked in this article. Though, you still need approval for taking aerial photos & videos. And this is completely forbidden inside the cities.
Calinescu Paul
Sall , am zburat cu o drona Phantom 4 , am prabusit-o , si am spart trenul de aterizare , Stii unde pot gasii alt tren de aterizare sau componente din trenul de aterizare . O pagina de unde as putea da comanda ? Am cautat si nu am gasit decau pt Phantom 3
Dragoș Asaftei
Salut! Îmi pare rău să aud asta. Am găsit aici tren de aterizare, pe droneshop: https://dronshop.ro/produs/landing-gear-tren-de-aterizare-phantom-4/
Paul
Buna ziua.Am sunat la Aacr să înregistrezi Mavic Pro și au zis că am nevoie de o schiță a dronei,mă puteți ajuta va rog cu așa ceva?.
Vă mulțumesc.
Dragoș Asaftei
Bună ziua! Aveți nevoie de o poză cu drona, nu de schiță. De schiță au ei nevoie ca să știe unde să pună chip-ul și unde să lipească sticker-ul. Le puteț atașa ca exemplu poza aceasta (găstiă pe OLX).
Marius
Salut!
Operatorul dronei poate avea sub 18 ani?
Dragoș Asaftei
Nu este precizat în regulament și nici nu este cerut propriu-zis în formular. Atât timp cât ai buletinul cu care să te identifici, nu e nicio problemă.
Cristian
Dar daca ai unspe?Atunci nu ai buletin . Ce te faci?
Marius
Salut.
Parrot Bebop 2 are 500g.
Ar avea nevoie de inregistrare?
claudiu
Ce se intampla daca va manevra altcineva drona, respectiv alta persoana decat cea inregistrata? Ma refer la situatia in care drona este achizitionata pe firma si utilizata de mai multe persoane. Raspunderea este a celui declarat?
Dragoș Asaftei
Mai mult ca sigur că da, când o înmatriculezi treci proprietarul și operatorul. Precizări mai clare nu sunt.
raul
buna am si eu o drona dji mavic pro si vreau sa o inscriu cum procedez ?
Dragoș Asaftei
E suficient să citești acest articol. 🙂
Gabriel
Am si eu o intrebare stupida : Exista cineva care verifica ridicarea dronelor sau legile sunt doar asa niste facaturi pentru a mai scoate de pe undeva bani ? De unde stiu autoritatile ca ai zburat sau nu? Exista organe competente de control in domeniul asta? Exista si vreo procedura de amendare sau avertizare in cazul in care nu ai respectat aceasta lege aberanta? Sunt si norme de punere in aplicare a legii acesteia? Pentru persoanele care au aeromodele si fac zboruri de incercare etc. aceasta lege e una cel putin la fel de cretina ca cel care a gandit-o ! Daca ridic un Zmeu in aer trebuie si ala inmatriculat? Poate ca legea este utila pentru a aduce bani unor institutii , dar sincer ar trebui sa o revizuiasca si sa impuna inamtricularea dronelor “grele” – peste 2000 sau 3000 grame… si bineinteles sa isi deschida birouri cel putin in toate localitatile mari pentru a putea face demersurile necesare inamtricularii…Faptul ca numai in Bucuresti se pot inamtricula este clar un abuz si sunt aproape sigur ca in instanta ai putea invoca acest lucru daca prin absurd ai fost depistat zburand cu o drona neinmatriculata…Ma intreb de ce nu se obliga la inmatriculare si bicicletele …ca sunt mai dese accidentele in care sunt implicati biciclisti decat cele in care sunt implicate dronele…Este doar un punct de vedere si va rog sa il tratati ca atare ! O zi frumoasa sa aveti ( si zburati linistiti ca nu o sa vina nimeni pe camp sa va vada cand zburati sau sa va amendeze… radarele aeriene fiti siguri ca nu vor descoperi dronele voastre minuscule pentru a trimite pe cineva sa va amendeze ! )
Mau
Buna ziua d-le Dragos. Per general (indiferent de greutate) pentru activitati de video/foto este nevoie de aprobare (mapn & aacr)? Pentru drone cu greutatea sub 500 gr. tot pt activitati de foto/video utilizate pe camp sau intr-un sat este nevoie de aprobare, chiar daca acestea nu sunt inregistrate (conform reglementarilor privind greutatea maxima in zbor)?
Ionescu Catalina
Buna ziua! Tocmai i-am achizitionat sotului o drona Evolio iFly One. Greutatea ei e de 60 gr, zboara doar pana la 80 m. E musai s-o inregistrez/ anunt zborul? Multumesc frumos!
Dragoș Asaftei
Bună! Nu trebuie înregistrată. Dar teoretic trebuie anunțat zborul…
Cristi
Buna ziua. As vrea sa achizitionez o drona in scop personal, nu pentru scopuri comerciale. Sunt de acord ca trebuie sa stie tot ce misuna prin aer, mai ales daca vrei sa ridici drona la inaltimi mai mari, dar chiar trebuie sa-i anunt daca ridic drona la 2-3 metri in curte langa casa sa fotografiez/filmez cum se joaca copii cu pisica/cainele sau daca vreau sa daca vreau sa filmez 3-4 minute cum merg pe o care de munte cu drona aproape de mine, acelasi lucru putand fi facut de o a treia persoana cu aparat/camera, ce-i drept mult mai greu?
Nu vor fi deranjati pentru chestii atat de marunte poate chiar sa creada ca fac misto de ei? Multumesc!
Dragoș Asaftei
Bună ziua! Legislația așa spune. Mai departe fiecare face cum consideră. Legea e în curs de actualizare.