Înainte să cumpăr drona, citisem destul de multe lucruri despre cum cât de bine stă la capitolul conectivității/controlului, dar și despre faptul că uneori se poate întâmpla ca din cauza interferențelor să se piardă contactul între telecomandă și ea. Am zis că n-o să mi se întâmple în primă fază, până când la al 3-lea zbor m-am întâlnit față în față cu situația. Știam că se va întoarce singură rapid din locul în care a decolat, dar nu pot să nu recunosc că mi-a stat puțin inima în loc.
N-a fost însă ultima oară când am pățit așa. Mi s-a mai întâmplat de câteva ori în zone cu multe antene ori clădiri, dar în același timp și pe platoul Bucegilor, în zona Sfinxului, în spațiu deschis. Mi-am dat apoi seama că de vină ar fi fost antenele de amplificare a semnalului GSM aflate pe Cabana Babele.
După ce am trecut prin situația asta de câteva ori, am început să învăț cum e recomandat să reacționezi, dar și ce poți face înainte de decolarea dronei să te asiguri că acest lucru nu se va întâmpla. Sau cel puțin să fie șanse mai mici ca semnalul dintre telecomandă și dronă să nu se piardă.
La ce trebuie să fii atent înainte de decolarea dronei
- Așteaptă semnalul Ready to GO (GPS), mesajul afișat cu verde. Doar astfel drona își va putea înregistra un Return To Home (RTH) Point, în așa fel încât să se întoarcă din locul în care a decolat în cazul în care se pierde conexiunea între ea și telecomandă.
- Asigură-te că nu ai foarte aproape de dronă obiecte metalice ori că nu ești foarte aproape de cabluri de tensiune, releuri ori antene, indiferent de felul lor.
- Fă-ți un plan al traseului. Evită să ai clădiri între tine și dronă, deplasează-te în așa fel încât să o ai tot timpul în raza ta vizuală. Există șansa ca în momentul în care treci cu drona peste o clădire, semnalul către ea și de la ea să fie bruiat de diversele unde din locul respectiv: rețele Wi-Fi, amplificatoare de semnal, unde radio etc.
Un semn că încep să apară probleme de conectivitate îl observi atunci când imaginea de pe telefon începe să își piardă din calitate, să aibă „lag” ori să fie sacadată. E un moment bun să aduci drona mai aproape de tine, în așa fel încât să fie mai puternic semnalul dintre ea și telecomandă.
Ce faci în momentul în care se pierde conexiunea dintre dronă și telecomandă? „Aicraft disconnected”
În primul rând, nu te panica! În al doilea rând, ai răbdare, drona e suficient de isteață cât să nu se oprească din zbor atunci când se deconectează. În acel moment se activează funcția automată Return to Home, aducând drona din locul în care a decolat. De aceea este recomandat să aștepți o conexiune bună cu sateliții GPS înainte de decolare, pentru ca punctul de „acasă” să fie înregistrat precis și să nu te trezești cu alte surprize.
De cele mai multe ori (din pățăniile mele), drona se reconecta pe măsură ce se apropia. Niciodată nu am pățit ca ea să nu se reconecteze până la aterizare. Chiar și așa, în cazul în care se întâmplă lucrul ăsta, ea va efectua procedura de aterizare până la final, în așa fel încât să o poți recupera în siguranță.
Acesta e unul dintre motivele pentru care e bine să controlezi drona în așa fel încât tot timpul să fie în raza ta vizuală: știi tot ce se întâmplă cu ea, „confortul” că încă e în aer și se întoarce singură din locul în care a plecat.
Sunt convins că o să te cam treacă emoțiile atunci când ți se va întâmpla asta prima oară. Eu unul m-am cam speriat, deși știam de activarea automată a funcției RTH.
Leave a reply