„– Ce-ar fi dacă am documenta parcursul trupei la Eurovision?”, era întrebarea de la care a pornit totul acum două săptămâni după ce am fotografiat surpriza făcută de cei de la Voltaj de Valentine’s Day. S-au făcut astăzi 10 zile de când fotografiez pregătirile băieților de la Voltaj pentru finala națională a concursului și tot de azi mai sunt 10 zile până la evenimentul în sine.
Nu m-aș fi gândit că sunt atât de multe etape de parcurs și atât de multe lucruri de pregătit, unde mai pui că nici timpul nu e chiar generos. Începând de la regulamentul Eurovision-ului, multele adaptări pentru ediția de la noi din țară și show-ul care trebuie pregătit, toate sunt etape prin care trebuie trecut minuțios. Pentru că orice detaliu contează.
Regulamentul concursului spune că nu ai voie pe scenă cu persoane care nu au 16 ani împliniți, nu ai voie să ai coruri pe fundal, nu ai voie să depășești trei minute. Și așa mai departe. Practic trupele au 3 minute în care trebuie să convingă oamenii să îi voteze. Și nu trebuie să se concentreze doar pe publicul care privește finala din fața televizoarelor, ci și pe publicul din sală, pentru că TVR a decis să organizeze evenimentul în orașe din provincie cu tot cu audiență.
E-un lucru îmbucurător, cred eu. Altă atmosferă se creează pe durata show-ului. Una parcă mai plină de viață decât într-un platou. Doar că și partea asta vine ca un lucru în plus la care trebuie să fie atenți artiștii.
Melodia cu care Voltaj participă la Eurovision este „De la capăt”. A fost lansată acum câteva luni și a venit ca suport pentru promovarea campaniei cu același nume. E vorba de copiii care rămân singuri acasă după ce părinții lor pleacă la muncă peste hotare. Mi se face pielea de găină de fiecare dată când mă gândesc la treaba asta și când îmi amintesc și de varianta de Crăciun a melodiei. În varianta aceasta ultima strofă e cântată de copii, iar două dintre versuri sunt: „Vreau să-i scriu Moșului o scrisoare să vă aducă înapoi/ Nu există cadou mai mare decât să fiu iar lângă voi.”
Iar melodia vine cu mesaj extrem de puternic. Pe lângă transmiterea acestei idei, versurile melodiei ne îndeamnă să o luăm de la capăt. Să găsim sprijinul în cei din jurul nostru și să facem tot ce putem ca să fim unii lângă alții. Să fim aproape unii de alții. Iar mesajul vine către noi toți. Peste 3.000.000 de români sunt plecați la muncă peste hotare. Și tot atâtea familii puse la încercare. Și nu la una ușoară.
Viața n-are buton de rewind, așa cum zice cântecul, însă tu ai fi motivul să pot, să pot s-o iau de la capăt. Tu, sprijinul pentru cei din jurul tău. Sau ei, sprijinul tău.
Țin minte că îmi spunea Călin Goia la un moment dat că indiferent de rezultatul participării la Eurovision sunt cu toții bucuroși de faptul că mesajul campaniei a ajuns la și mai mulți oameni, putând fi susținute și mai multe cazuri.
Trecând mai departe, în ultimele 10 zile s-au făcut o mulțime de pregătiri pentru show-ul din finală. Pentru povestea pusă în scenă, o poveste care trebuie și care, cu siguranță, o să pună și mai bine accent pe mesajul melodiei. O să vedem cu toții o adevărată poveste a melodiei în cele 3 minute din finală!
Totuși, până la conturarea acestei povești, e vorba de o muncă uriașă pentru pregătirea fiecărui detaliu. Doar că între toate ședințele artistice și tehnice mai intervin și interviurile, aparițiile TV, repetițiile la TVR, înregistrările de acolo și alte întâlniri care fac ca fiecare zi să înceapă cândva după răsărit și să se încheie de multe ori după miezul nopții.
E vorba de-o muncă enormă nu doar pentru ei, ci pentru fiecare dintre concurenți. Cu toții încearcă să ofere un spectacol pe măsură, iar pentru asta e nevoie de-o pregătire extraordinară, pe lângă faptul că melodia în sine trebuie să se audă perfect, pentru că vorbim și de un juriu de specialitate ale cărui note vor cota în proporție de 50%.
Eu vă invit să vedeți în continuare fotografiile făcute pe durata ultimelor 10 zile. Sunt cadre din timpul repetițiilor, aparațiilor TV și înregistrărilor. Revin săptămâna viitoare cu partea a doua a pregătirilor, urmând ca la finalul săptămânii să plec alături de băieți la Craiova, acolo unde se va ține finala națională, și să continui documentarea de la fața locului.
În încheierea primei părți am să rezum puțin discuția pe care am avut-o într-una dintre zile cu Adrian Cristescu (clape). Îmi spunea că până să ajungă să cânte cu Voltaj a cântat alături de tot felul de formații de cover-uri, în tot felul de condiții și în tot felul de locuri. „Acum când mă întreabă Nepotu’ (din echipa tehnică) de ce sunete vreau să am în cască mă uit la el și nu-mi vine să cred.”. Asta înseamnă să muncești pentru ce îți place și ce îți dorești cu adevărat. Și să fii capabil să faci asta indiferent de cât de greu e. Pentru că doar așa, în final, poți cunoaște succesul.
16 februarie – Călin Goia, interviu la TVR
–
17 februarie – Călin Goia, înregistrare la TVR
–
19 februarie – Beauty shot și înregistrare emisiune TVR
–
20 februarie – Prezența la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”
–
20 februarie – Ședință artistică pentru pregătirea show-ului
2 comments