#ChefStaro: Vizita la fabrica Staropramen și revederea cu Centrul Istoric din Praga

Ieri dimineață am pornit din nou spre Praga, doar că de data asta alături de câștigătorul Staropramen la MasterChefRareș Calotă. Împreună trecem zilele acestea printr-o experiență culinară aparte, având ocazia să petrecem aproape două zile complete alături de Marek Raditsch, chef la un restaurant praghez cu două stele Michelin. În momentul în care scriu articolul mă pregătesc să pornesc spre restaurantul lui. Sunt convins că o să urmeze câteva ore în care n-am să mă pot opri din fotografiat și privit modul în care vor fi făcute diverse preparate. Dar până atunci să vă povestesc puțin despre ziua de ieri. Cu povestea din bucătărie voi reveni într-un articol viitor.

Pe la ora 8 am decolat din București. Îmi propusesem cu câteva zile înainte să pun un GoPro pe geamul avionului și să fac un timelapse pe toată durata zborului. Aveam însă emoții și mă gândeam că nu voi fi lăsat de însoțitoarele de bord. Am avut noroc, totuși, și am reușit să fac timelapse-ul pe care mi-l doream.

chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-1 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-2 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-5

Ajunși în Praga imediat după ora locală 9, am pornit spre hotel, am lăsat bagajele și ne-am îndreptat direct spre fabrica Staropramen, neratând însă o plimbare rapidă pe străzile capitalei cehe. Pe mine mă fascinează toate străduțele din centrul istoric. Te fac să călătorești parcă în timp. Și să nu simți oboseala chiar dacă te plimbi ore bune pe ele.

Centrul de vizitare Staropramen e o experiență tare faină care merită încercată dacă treceți prin Praga. Se află cam la 15 minute de mers pe jos din centrul orașului și odată intrat ești ghidat de vocea unui berar prin toată istoria berii și a companiei. Treci apoi prin toate etapele de producție, ți se arată ingredientele, modul în care sunt preparate, iar în cele din urmă ajungi la linia de ambalare. De aici pleacă milioane de sticle de bere Staropramen în întreaga lume.

Turul se încheie în localul amenajat la subsol, unde în baza biletului de intrare (care e un capac de bere) primești, bineînțeles, o bere: nefiltrată, grana, neagră sau normală. Tot aici poți gusta și din câteva dintre ingredientele folosite în prepararea berii.

chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-6 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-8 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-11 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-12 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-14 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-17 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-18 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-19 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-24 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-25 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-26 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-27 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-30 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-32 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-33 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-34 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-37 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-38 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-44 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-47 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-52 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-54 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-57 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-62 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-65 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-67 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-69 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-74 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-78 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-81 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-87 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-88 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-93

UPDATE: Era să uit. Iată și un scurt clip din fabrică. 🙂

Am continuat apoi drumul revenind pe străzile din centrul istoric, iar spre seară am urcat în turnul din Ceasul Astronomic. Urcatul în turn costă 100 de coroane pentru adulți, sau 50 pentru studenți (dacă bine țin minte). 100 de coroane sunt 16 lei. Deloc mult pentru priveliștea pe care o ai de sus. Iar dacă urci aproape de ora apusului o să vezi întreg orașul într-un peisaj aparte.

Vă invit să vedeți fotografiile. Chiar acum când scriu m-am întors din bucătăria restaurantului Kampa Park, cel în care gătește Chef Marek Raditsch. A fost o zi pe care mi-e greu să o cuprind în câteva minute. Mâine voi merge iar în bucătăria lui alături de Rareș, așa că voi reveni cu fotoreportajul complet spre seară, când ajung înapoi în țară. 🙂

 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-98 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-100 chefstaro-01-07-prima-parte-low-res-102 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-1 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-4 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-7 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-8 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-13 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-18 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-21 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-25 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-27 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-33 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-35 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-38 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-42 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-48 chefstaro-01-07-a-doua-parte-low-res-50

2 comments
  1. Am vizitat si eu Praga, am fost prin aceleasi locuri, am facut si eu poze cu acelasi tip de aparat dar fotografiile mele mele nu sunt nici pe departe atat de frumoase si expresive ca ale tale. Felicitari domnule Dragos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *